Разлика между MySQL и MySQLi

db-spreadsheet MySQL срещу MySQLi

MySQL е система за управление на релационни бази данни (или RDBMS) - което означава, че е система за управление на бази данни, базирана на релационния модел. Тази RDMS работи като собствен сървър и осигурява многопотребителски достъп до множество бази данни едновременно. Изходният код на MySQL е достъпен при условията, посочени в Общия публичен лиценз на GNU, както и в множество споразумения за собственост. Членовете на MySQL общността са създали много различни клонове на RDMS - най -популярните от които са Drizzle и MariaDB. Освен че са прототип на няколко клона, повечето проекти за безплатен софтуер, които трябва да имат пълнофункционална система за управление на бази данни (или DMS), използват MySQL.

MySQLi Extension (или просто известен като MySQL Improved или MySQLi) е драйвер за релационна база данни, който се използва главно в езика за програмиране на PHP. Той предоставя интерфейс към вече създадените MySQL бази данни. Това е буквално подобрена версия на предшественика си MySQL, която беше просто средство за управление на бази данни през сървъри.

MySQL може да бъде намерен в много уеб приложения като компонент на базата данни от софтуерен стек от пакет решения (или LAMP). Използването му може да се види широко в такива популярни уеб сайтове като Flickr, FaceBook, Wikipedia, Google, Nokia и YouTube. Всеки един от тези уебсайтове използва MySQL за съхранение и регистриране на потребителски данни. Кодът се състои от езиците C и C ++ и използва много различни системни платформи - включително Linux, Mac OS X и Microsoft Windows.

Разширението MySQLi е снабдено с много предимства, които допълват, както и подобряват тези, предоставени от предшественика му MySQL. Има няколко, които са по -изявени от други. Тези характеристики, които са предназначени за подобряване на функционалността на MySQL (както и да осигури актуализация на мениджъра на базата данни като цяло) са обектно-ориентиран интерфейс, поддръжка за изявления, които са били подготвени предварително, подкрепа за различни отчети, подкрепа за всякакъв вид транзакция, която се извършва, повишено ниво на поддръжка за отстраняване на грешки и подобрено ниво на поддръжка на сървър, което вече е вградено в инфраструктурата на базата данни.

Като RDBMS не се изисква MySQL да се доставя с GUI инструменти, за да администрира базите данни или да управлява данните в тях. Възможно е потребителите да използват инструмент от командния ред или да изтеглят MySQL Frontends от различни страни, които имат необходимия софтуер и уеб приложения за управление на бази данни, изграждане на бази данни и работа с записи на данни.

Резюме:

1. MySQL е RDBMS, която работи като сървър и осигурява многопотребителски достъп до множество бази данни; MySQLi е разширение на MySQL.

2. MySQL не се нуждае от GUI инструменти, за да администрира бази данни или да управлява данните в тях; MySQLi се основава на характеристиките на MySQL и включва обектно -ориентиран интерфейс, поддръжка за предварително подготвени изявления и подобрена поддръжка на вграден сървър.

1 коментар

  1. Понастоящем използвам MySQL във всички програми за php. Сега, ако започна да използвам MySQLi, къде трябва да променя. Ще бъде ли достатъчно да променя командите на база данни в PHP файлове или ще трябва да променя съществуващата си база данни? Или всякакви други неща.

Вижте повече за: , ,