Разлика между MS SQL Server и Oracle

Разлика между MS SQL Server и Oracle

Технологичният напредък води до използването на онлайн транзакции за почти всички наши нужди. Независимо дали става въпрос за пазаруване или какъвто и да е вид плащане на сметки, повечето от нас разчитат на интернет. Това от своя страна изкоренява използването на стари книги и води до използването на бази данни. Постепенно започнахме да използваме релационни бази данни (RDB), за да работим съвместно, като използваме повече данни, без всъщност да пренареждаме данните за различни цели. За да се справят с RDBs, експертите по бази данни създадоха изключително решение за управление на данни към тези релационни бази данни, наречени Системи за управление на релационни бази данни (RDBMS). Примери за RDBMS са MS Access, Oracle, IBM DB2, MS SQL Server, Sybase и My SQL. Коя е най -добрата и коя RDBMS е идеална за нашите нужди. Ефективното сравнение между различните системи може да ни помогне да изберем правилната БД за нашата цел. В тази статия нека сравним и идентифицираме разликите между MS SQL Server и Oracle.

 • Синтаксис и език на заявките:

И MS SQL Server, и Oracle използват езика за структурирани заявки за извличане на данни от съответните бази данни. MS SQL Server използва T-SQL, т.е. Transact-SQL, а Oracle използва PL/SQL, т.е. Процедурен SQL.

 • Компанията-майка:

MS SQL Server е продукт на Microsoft Corporation и е добре известен със своето обслужване на клиенти чрез форуми като MSDN и Connect Website, където потребителите могат лесно да достигнат до екипа, в случай на проблеми. Също така са предоставени много ресурси за изучаване на концепциите на MS SQL Server. Дори когато някой потребител се забие, той може лесно да се свърже с представителите, които са добре обучени техници, за помощ. Oracle, от друга страна, има съмнителна поддръжка на клиенти: членовете на персонала са комбинация от технически и нетехнически хора. Освен това са достъпни по -малко ресурси за тези, които искат да научат програмата сами. И така, тук MS SQL Server отбелязва повече!

 • Опаковане и сложност на синтаксисите:

Синтаксисите, използвани в MS SQL Server, са относително прости и лесни за използване. Позволява до известна степен опаковане на процедури. С Oracle потребителят може да формира пакети чрез групиране на процедури за заявки; синтаксисите са малко по -сложни, но са ефективни при постигане на резултати.

 • Обработка на грешки:

MS SQL Server доставя съобщения за грешки в предварително определен формат. Съобщенията за грешки на Oracle се показват по -ясно и са по -лесни за обработка. Но трябва да бъдем много внимателни при идентифицирането на задънените улици, тъй като и двете RDBMS ни поставят в беда в такава ситуация.

 • Блокиране на записи:

MS SQL Server заключва целия блок от записи, използвани при транзакция, и изпълнява една команда след друга. Тъй като записите са блокирани и не могат да се използват от други, той може свободно да ги променя дори преди Commit. Oracle никога не променя данните, докато не получи команда Commit от DBA, по време на транзакция.

 • Отмяна:

Отмяната по време на транзакция не е разрешена в MS SQL Server, но е разрешена в Oracle.

 • Грешки при транзакции:

В случай на неуспех на транзакцията, MS SQL Server трябва да отмени всички операции, извършени за тази транзакция. Това е така, защото тя вече е направила промените, като е блокирала записите. С oracle не се изисква такова обръщане, тъй като всички промени са направени върху копие, а не върху оригиналните записи.

 • Едновременни достъп и време на изчакване:

Когато е в процес на писане, не е разрешено четене в MS SQL Server и това води до дълго време на изчакване , дори за четене. Докато процесът на писане протича в Oracle, той позволява на потребителите да четат по -старото копие точно преди актуализацията. Следователно времето за изчакване в Oracly е по -кратко, но нямате право да пишете.

 • Поддръжка на платформа:

MS SQL Server може да се изпълнява само на платформа на Windows. Поради липсата на поддръжка на платформа, тя не е най -подходяща за предприятия, които работят по целия свят с различни операционни системи. Oracle може да се изпълнява на различни платформи като UNIX, Windows, MVS и VAX-VMS. Той предлага добра поддръжка на платформа и следователно може да се използва в предприятия, които използват различни операционни системи.

 • Заключващ размер:

Заключването на страница е концепция в MS SQL Server, използвана, когато се нуждае от толкова много редове на страница, които да бъдат редактирани. Той заключва страници със същия размер за всяка промяна, но нередактираните редове също влизат под ключалката без валидна причина. Така че другите потребители трябва да изчакат процеса на редактиране да приключи. Oracle не заключва страници, но вместо това създава копие, докато редактира/променя съдържанието. Следователно други не трябва да чакат редакцията да приключи.

 • Разпределение на паметта за сортиране, кеширане и т.н.

MS SQL Server следва глобално разпределение на паметта и по този начин не може да бъде променен от DBA, докато сортира или кешира за по -добра производителност. С тази настройка могат да се избегнат човешки грешки. Oracle използва динамично разпределение на паметта, което води до подобряване на производителността, но шансовете за човешки грешки са големи, когато влезете в БД, за да подобрите нейната производителност.

 • Индекси:

MS SGL Server има много малко възможности за класификация на таблици с индекси. Липсват растерната карта, индексите въз основа на функции, а също и клавишите за обратно движение. Oracle, с използването на Bitmap, индексира въз основа на функции и клавиши за обратно движение, предоставяйки по -добри опции и от своя страна по -добра производителност.

 • Таблица дял:

MS SQL Server не позволява по -нататъшно разделяне на големи таблици, което затруднява управлението на данни. Що се отнася до простотата, MS SGL Server заема първо място. Oracle помага за по -лесно управление на данните, като позволява разделянето на големи таблици.

 • Оптимизиране на заявки:

В MS SQL Server липсва оптимизация на заявки, но в Oracle е възможна оптимизация на заявки със звезди.

 • Тригери:

И двете позволяват тригери, но след тригерите се използват най -вече в MS SQL Server. Като има предвид, че и след, и преди тригерите се използват еднакво в Oracle. Използването на тригери се изисква в среди в реално време и такава поддръжка прави тези бази данни предпочитани.

 • Свързване на външни файлове:

MS SQL Server използва свързани сървъри за четене или запис на външни файлове; като има предвид, че Oracle използва Java, за да направи същото. И двамата имат възможност за свързване на такива файлове и следователно можем да кажем, че само техният подход се различава.

 • Интерфейс:

По-простият и удобен за потребителя интерфейс е наистина чудесна функция, свързана с MS SQL Server. Той автоматично създава статистически данни и се настройва сам. Също така всеки може лесно да научи MS SQL Server с наличието на огромни ресурси. Потребителският интерфейс на Oracle е наравно с предишния, но е малко сложен за работа и учене.

 • Най -добро използване

Когато сравняваме MS SQL Server с Oracle, можем да кажем, че първият е най -подходящ за по -малки бази данни. Тъй като включва досадни времеемки процеси за бази данни с по-голям размер, ако имате време да изчакате транзакциите му, тогава той е най-простият за внедряване! В противен случай просто отидете с Oracle, защото той поддържа по -голяма база данни с лекота.

Разлики между MS SQL Server и Oracle
S.No MS SQL Server Oracle
1 Използва T-SQL Използва PL/SQL
2 Собственост на Microsoft Corporation Собственост на Oracle Corporation
3 По -прости и по -лесни синтаксиси Сложни и по -ефективни синтаксиси
4 Показва съобщения за грешки в предварително определени формати Ясна и ясна обработка на грешки
5 Използва блокиране на ред или страница и никога не позволява четене, докато страницата е блокирана Използва копие на записите, докато го променя и позволява Четене на оригинални данни, докато прави модификацията
6 Стойностите се променят още преди Commit Стойностите не се променят преди ангажиране
7 Грешка при транзакция изисква данните да бъдат променени в оригинала преди процеса на запис. Манипулирането е много по -лесно, тъй като промените се извършват само на копие.
8 Отмяната не е разрешена по време на транзакция Отмяна е разрешено
9 Едновременните достъпи не са разрешени, когато е в процес на запис. Това води до по -дълго чакане. Едновременните достъпи са разрешени и изчакванията обикновено са по -малко
10 Отлична поддръжка на клиенти Добра поддръжка, но и с нетехнически персонал
11 Работи само на платформа Windows Работи на различни платформи
12 Заключва страници със същия размер Размерите на ключалката варират според нуждите
13 Следва глобалното разпределение на паметта и по -малко навлизане на DBA. Следователно, по -малък шанс за човешки грешки. Следва динамичното разпределение на паметта и позволява на DBA да натрапва повече. Така че шансовете за човешка грешка са по -големи
14 Няма растерно изображение, индекси въз основа на функции и клавиши за обратно движение Използва растерна карта, индекси въз основа на функции и клавиши за обратно движение
15 Липсва оптимизация на заявки Използва оптимизация на Star заявки
16 Позволява задействания и най -вече използва след тригери Използва както след, така и преди задействания
17 Използва свързани сървъри за четене или запис на външни файлове Използва java.
18 Изключително прост потребителски интерфейс сложен интерфейс
19 Най -подходящ за по -малки бази данни Най -подходящ за по -големи бази данни

2 коментара

 1. Тази статия изглежда остаряла. Също така в статията има много правописни грешки. Моля, актуализирайте го, тъй като това е първото попадение в Google, когато търсите разликите между двете RDBMS.

 2. SQL Server има преди и след тригери точно като Oracle .. и те се използват от разработчиците. SQL Server позволява на разработчика да отмени транзакция в ход (това е целият смисъл на опаковане на актуализации в транзакция). Горното само подчертава некоректна информация, представена тук. Тази статия също е остаряла и ще бъде подвеждаща за някой нов в тази област. Моля, актуализирайте/опреснете.

Вижте повече за: ,