Разлика между MS Access и SQL

db-spreadsheet MS Access срещу SQL

Microsoft Office Access (или просто известен като MS Access) е система за управление на релационни бази данни, създадена от Microsoft. Той съчетава както релационния двигател на Microsoft Jet Database Engine с графичен интерфейс и инструменти за разработка на софтуер. Той също е част от Microsoft Office Suite на различни приложения (включително MS Word, MS Excel и MS PowerPoint). MS Access съхранява данни във формат, специфичен за Access въз основа на Access Jet Database Engine. Той също така има възможност за импортиране или свързване към данни, съхранявани в други бази данни на Access, Excel, SharePoint, списъци, текст, XML, Outlook, HTML, dBase, Paradox, Lotus 1-2-3 или всеки контейнер за данни, който е съвместим с ODBC (Microsoft SQL Server, например) директно.

Структуриран език на заявки (известен също като SQL) е език на база данни. Той е проектиран специално за управление на данни в RDMS и концепцията му се основава на релационна алгебра. Обхватът на неговите възможности включва запитване и актуализиране на данни, създаване и промяна на схеми и контрол на достъпа до данни. Това беше един от първите езици, използващи модела RDMS и със сигурност е най -широко използваният език за тези релационни бази данни. Езикът на SQL е разделен на множество езикови елементи: клаузи, които понякога са незадължителни съставни компоненти на изявления и заявки; изрази, които произвеждат или скаларни стойности, или таблици, които се състоят от колони и редове данни; предикати, които се използват за определяне на условия, които са в състояние да изчислят на SQL тризначни логически (или 3VL) булеви стойности на истинност; заявки, които извличат данни въз основа на конкретни спецификации; и изявления, които засягат схемите и данните или също могат да контролират транзакции, поток на програмата, връзки, сесии или диагностика.

Достъпът се използва предимно като средство за създаване на прости решения за бази данни. Таблиците, създадени чрез Access, поддържат множество стандартни типове полета, индекси и референтна цялост. Той също така идва в комплект с интерфейс за заявки, формуляри, на които човек може да показва и въвежда данни, и отчети за печат. Чрез използването на опции за точка и щракване Access позволява на потребителя да автоматизира прости задачи чрез макроси. Той е доста популярен сред непрограмистите, които са способни да създават визуално приятни и разумно напреднали решения.

SQL вече е стандарт и неговата структура се състои от много различни компоненти. Те включват, но не се ограничават до, SQL Framework, SQL/Foundation, SQL/Bindings, SQL/CLI (Call Level Interface) и SQL/XML (или свързани със XML спецификации).

Резюме:

1. Access е система за управление на релационни бази данни, която съхранява данни във формат, базиран на Access Jet Database Engine; SQL е език на база данни, създаден специално за управление на данни в RDMS.

2. Достъпът се използва главно за създаване на прости решения за бази данни; SQL е стандарт, съставен от множество компоненти, включително, но не само, SQL Framework, SQL/CLI и SQL/XML.

3 коментара

  1. Много информативна статия. Благодаря, че отделихте време да го напишете.

    Дан

  2. Единственото нещо, с което не бих се съгласил с вас, е частта, че Access се използва предимно за прости решения за бази данни от непрограмисти. Използвах Access за изграждане на много стабилни приложения, които извличаха данни от големи корпоративни системи, за да създават специфични набори от данни и да изпълняват различни функции за анализ и автоматизация. Освен това, добра статия.

  3. Добра статия Да, съгласен съм, че достъпът до ms се осъществява за малки приложения, имаме бази данни за достъп до ms с голямо количество данни (> 1 GB), но производителността е ужасна и ние винаги използваме cmd база данни за ремонт, когато е възможно и когато не не работим, трябва да създадем други и да мигрираме всички данни, защото клиентът не иска да плаща лицензи, за да получи истински SGBD.

Вижте повече за: ,