Разлика между LibreOffice и OpenOffice

Офис пакетите се връщат към ерата на персоналните компютри. И все пак след толкова години малко от нас са разбрали пълния им потенциал. Microsoft Office е мощният двигател на офис производителността и най -добрият офис пакет там. Но за тези, които търсят потенциални алтернативи на Microsoft Office, има два чудесни избора, които работят като чудеса - LibreOffice и OpenOffice.

Какво е LibreOffice?

LibreOffice е безплатен офис пакет с отворен код, който работи на 32 и 64 битови версии на Windows, Macintosh и Linux. Произхожда от OpenOffice.org, проект с отворен код, базиран на търговски пакет, наречен StarOffice, управляван от Sun Microsystems. По -късно, когато Sun беше купено от Oracle, LibreOffice започна да работи по собствена версия на OpenOffice.org, както позволява лицензът на кода. Общността на разработчиците, работеща на OpenOffice.org, имаше някои големи разногласия с oracle, затова напуснаха, за да сформират независима група, наречена The Document Foundation.

Тъй като кодът за OpenOffice.org беше под лиценз за безплатен софтуер, те не успяха да получат запазено име за OpenOffice.org от Oracle Corporation. Вместо това The Document Foundation създаде вилична версия на същия софтуер и го нарече LibreOffice. С лиценза за софтуер с отворен код LibreOffice се превърна в ключът към осигуряването на офис пакет за производителност, достъпен за всеки, навсякъде, както за търговска, така и за лична употреба. Той се разпространява както под Mozilla Public License 2.0, така и под GNU Lesser General Public License 3.0+.

Какво е OpenOffice?

OpenOffice.org, известен като OpenOffice, е програма за офис продуктивност с отворен код, собственост и управлявана от Apache Foundation. Това беше версия с отворен код на StarOffice, прекратен офис пакет, собственост на Sun Microsystems. StarOffice първоначално е продукт на германска софтуерна компания, наречена Star Division. Тогава той беше известен с това, че е по -евтина алтернатива на пакета Office на Microsoft. По -късно Sun пусна изходния код на програмистите на StarOffice като отворен код и го нарече OpenOffice. StarOffice добави някои патентовани функции към OpenOffice, като лицензирани шаблони, допълнителни клипове, заедно с 24-часова поддръжка от Sun, и започна да продава StarOffice на разумна цена.

След като Oracle придоби Sun през 2010 г., общността на разработчиците, работеща върху разработването и популяризирането на OpenOffice.org, обяви голяма промяна в структурата на проекта и те създадоха нова независима фондация, наречена The Document Foundation, за да работят върху собствената си версия на OpenOffice.org . В крайна сметка Oracle предаде правата си в кода на Apache Software Foundation, която го лицензира под по-малко рестриктивния лиценз на Apache. OpenOffice.org вече е прекратен, но Apache OpenOffice все още съществува.

Разлика между LibreOffice и OpenOffice

Наличност

- И LibreOffice, и OpenOffice са офис програми с отворен код, които са безплатни за изтегляне и използване и и двете са достъпни за различни операционни системи, включително Microsoft Windows, Macintosh и Linux. Въпреки това, някои портове и дистрибуции на трети страни се предлагат като услуга на общността от Apache OpenOffice, която тя не одобрява или поддържа официално. Това дава на OpenOffice надмощие над LibreOffice.

Разрешително

- Друга съществена разлика между двата офис пакета е как те са лицензи. LibreOffice се разпространява както под Mozilla Public License (MPL) 2.0, така и под GNU Lesser General Public License (LGPL) 3.0+. Apache OpenOffice, от друга страна, се разпространява под лиценза Apache, версия 2.0. OpenOffice някога е бил собственост на Oracle Corporation, която по -късно се отказва от правата си в кода на Apache Software Foundation и става Apache OpenOffice. Всички тези имена (LibreOffice, OpenOffice.org и Apache OpenOffice) първоначално произлизат от оригиналния офис пакет StarOffice.

Зрелост

-Въпреки че имат различни номера на версиите, Apache OpenOffice и LibreOffice са много сходни в повечето функции и възможности и двете са много здрави и пълнофункционални офис пакети за продуктивност. LibreOffice обаче има определена степен на зрялост на софтуера, което означава, че съществува толкова дълго, че сериозните грешки и недостатъци са отстранени. Откакто произлиза от OpenOffice.org, той е усъвършенстван и е претърпял няколко ревизии с течение на времето, за да стане това, което е днес. Също така LibreOffice пуска надстройки и корекции на грешки много по-бързо от OpenOffice и въвежда нови функции и добавки на малки стъпки.

Съвместимост на файловете

- И LibreOffice, и OpenOffice използват Open Document Format (ODF), XML базиран файлов формат за офис документи. Също така и в двете можете да запазвате в повечето формати на Microsoft Office и да отваряте файлове от няколко различни формата. Но едно голямо изключение, когато става въпрос за избор между двете, е форматът, в който могат да се записват файловете. LibreOffice поддържа отваряне и запазване на файлове в почти всички обичайни, както и по -нови формати, но OpenOffice поддържа по -стари файлови формати. Например, той може да отваря DOCX файлове, но не може да записва обратно във формат DOCX. Това не се случва с LibreOffice.

LibreOffice срещу OpenOffice: Сравнителна диаграма

И така, кое е най -доброто за вас?

Въпреки че има сходни функции и възможности, LibreOffice очевидно има предимство пред OpenOffice по отношение на лекотата на използване, съвместимостта на файловия формат и зрелостта на софтуера. Тъй като произлиза от OpenOffice.org, той е усъвършенстван и е претърпял няколко ревизии с течение на времето, за да се превърне в пълнофункционален офис пакет с отворен код. Също така е много надежден и здрав и има отлична система за възстановяване срещу системни сривове. Така че, ако сте готови да се откажете от Microsoft Office, LibreOffice вероятно е най -добрият ви залог.

Резюме

Въпреки че има много прилики в пакетите за производителност на LibreOffice и OpenOffice, има много детайли, които са различни. И двете са широко достъпни без разходи за всеки със стабилна интернет връзка. Въпреки че съществуват някои важни разлики, те са изненадващо малко. Можете да изберете да използвате LibreOffice по няколко причини и в много отношения това е еволюцията на OpenOffice.org в нова структура. Има обаче много алтернативи, които можете да намерите, за да отговорят на вашите специфични изисквания. Освен това те са чудесни алтернативи на Microsoft Office, ако желаете да се откажете от Microsoft Office.

Вижте повече за: ,