Разлика между LCD и PDP

lcd_am LCD срещу PDP

Дисплеят с течни кристали (или LCD) се отнася до вид екран, който се използва с различни технологии, като часовници, mp3 плейъри и телевизори. Той се състои от няколко пиксела, които са пълни с течни кристали, които след това се показват пред определен източник на светлина. Съставът е такъв, че обиколката на произволен брой екрани винаги е лека и може да работи с батерии - просто защото композицията позволява много малък разход на електрическа енергия.

Панелът за плазмен дисплей (или PDP) се отнася до тип плосък екран, който е най -често срещан за по -големи телевизори, обхващащ навсякъде от 80 сантиметра или по -голям. Съставът му е малко по -сложен от този на LCD екрана. Газът в клетките в панела се превръща в плазма чрез електричество, което след това излъчва ултравиолетова светлина и се превръща в светлина, видима за обикновения човек. Силата на светлината на PDP екрана гарантира, че има по -ниска област от тъмни петна, когато се гледа под определени ъгли.

За разлика от LCD екраните, PDP екраните могат да използват голяма част от електрическата енергия поради градиента на интензитета на светлината. Въпреки че яркостта на светлината варира в зависимост от размера на екрана, общата консумирана мощност е значително по -голяма от тази на LCD. PDP също така произвеждат по -ясен и точен цветен профил от LCD екрана. Заедно с това идва превъзходството на PDP екрана да показва черни по -добре от LCD екраните. Подсветката на LCD дисплеите често затруднява екрана да произвежда черни цветове на разумно ниво, което води до това, което изглежда като по -тъмен нюанс на сивото, отколкото всъщност черно. Това в крайна сметка намалява количеството детайли, които човек може да види на екрана, като намалява размера на дълбочината, възприемана на екрана.

Неприятният ефект на много PDP екрани е това, което е известно като „изгаряне“. Това по същество се случва, когато екранът е имал продължително изображение, трайно притиснато в екрана - придавайки това, което изглежда като „ефект на призрак“, когато изображението го няма. Съществува и възможност, в зависимост от надморската височина, PDP екранът да издава бръмчене, въпреки че това не е често срещан проблем. Такъв ефект никога не е забелязан при LCD екран.

Резюме:

1. LCD екраните консумират много малко енергия; PDP екраните са склонни да консумират много енергия и рядко могат да работят с батерии.

2. LCD екраните често имат области, в които екранът е тъмен под определени ъгли; интензитетът на светлината на PDP екраните намалява количеството тъмни петна (обаче увеличава потенциала за отблясъци).

3. PDP често страдат от изгаряне; LCD дисплеите нямат такъв проблем, независимо колко дълго е изображението на екрана.

Вижте повече за: , ,