Разлика между LCD и OLED

sony_oled LCD срещу OLED

Дисплеите с течни кристали или LCD са сравнително стара технология, която наскоро се разраства напредък. От екраните на калкулатора LCD дисплеите вече са доста често срещани в мобилни телефони, КПК, компютри и много други приложения. OLED (Organic Light Emitting Diode) са подобрена версия на светодиоди, които използват органични съединения за производство на светлина. OLED са гледани от много производители като добър заместител на LCD дисплеите в много приложения поради множество предимства.

От израза „излъчване на светлина“ можем да заключим, че OLED произвеждат собствена светлина за разлика от LCD дисплеите, които изискват подсветка, което означава по -малко части. Друго предимство, което това представя, е по -ниската консумация на енергия; голяма част от консумираната от LCD дисплеите мощност отива на подсветката, като по този начин голямата разлика в мощността. Липсата на подсветка също означава, че OLED дисплеят може да бъде значително по -тънък от LCD дисплея. Наблюдавано е също, че OLED дисплеите показват по -топли изображения с по -добър контраст, което прави качеството на изображението им далеч по -добро от това, което LCD дисплеите постигат в момента.

Производството на OLED също може да бъде много по -евтино от производството на LCD дисплеи. LCD екраните са направени от транзистори, които са скъпи за производство. OLED, от друга страна, могат да се нанасят върху субстрат, който е третиран за приемане на органични съединения чрез методи за печат, точно като мастило. Всеки мастиленоструен принтер може да направи това, което прави по -лесно и по -икономично масовото производство на OLED дисплеи. Методът на производство на печат също би могъл да направи жизнеспособно да има OLED дисплеи на различни носители като плат и хартия, които са немислими места за LCD дисплеи.

Настоящият проблем, с който повечето OLED дисплеи се сблъскват в днешно време, е много краткият живот. Понастоящем OLED са издържани до 14 000 часа работа, преди елементите на дисплея да започнат да се повреждат. Това означава, че няма да издържи четири години, ако се използва по 10 часа всеки ден. Известно е, че LCD дисплеите издържат повече от 4 пъти по -дълго на 60 000 часа. В момента се разглежда това ограничение, за да се направят OLED дисплеите по -жизнеспособни и добър кандидат като заместител на LCD .

Резюме: 1. OLED не изисква подсветка, докато LCD дисплеите го правят. 2. В резултат на първото, OLED дисплеите консумират по -малко енергия от LCD дисплеите. 3. OLED имат по -добър контраст в сравнение с LCD. 4. Производството на LCD дисплеи струва повече от OLED, поради естеството на OLED за печат. 5. Техниките за печат могат да доведат до повече приложения за OLED, отколкото LCD. 6. OLED дисплеите имат значително по -нисък живот от LCD дисплеите.

1 коментар

    Обратни обрати

    1. Разлика между DVI и DVI-D | Разлика между | DVI срещу DVI-D

    Вижте повече за: , , ,