Разлика между jpeg и pdf

jpeg и pdf

Както много от нас вече знаят, има много различни формати или разширения на файловете, които създаваме и съхраняваме в нашите компютри. Тези разширения съответстват на различните приложения, които могат да четат и отварят съответните файлове. Има много различни типове файлове, някои от които са специфични за типа на файла под ръка. Например .doc или .docx е файл с думи на Microsoft, докато .ppt е файл на Microsoft PowerPoint. Именно тези разширения дават възможност на съответното приложение да се стартира, когато кликнете два пъти върху файла, за да го отворите. В тази статия ще разграничим два такива формата, известни като PDF и JPEG.

PDF, което е съкращение от Portable Document Format, е формат, който се използва за представяне на различни видове документи по четлив или видим начин. PDF е по -скоро като универсален формат, който не зависи от хардуер, операционна система, софтуер или приложение. Типичен PDF файл капсулира пълното описание на плосък документ с фиксирано оформление. Това включва текст, графики, шрифтове, както и друга информация, необходима за показване на съдържанието на файла. Най -често срещаното приложение, което се използва в компютри и смартфони за отваряне на PDF файлове, е Adobe Reader. PDF файловете са много полезни; те могат да се използват като алтернатива на много различни видове данни; за съхраняване на документи като в Microsoft Word, слайдове като в PowerPoint, изображения като в JPEG и т.н.

JPEG, от друга страна, е метод, който се използва много често и всъщност компресира цифрови изображения в това, което е известно като компресия със загуби . Разширението на JPEG файловете е .jpg или .jpeg. Използва се особено за компресиране на изображения, произведени чрез цифрова фотография. Компресията може да бъде в различна степен. Двете основни опции, които трябва да бъдат разгледани за компресиране, са размерът на файла и качеството на изображението, които са пряко пропорционални. Доброто при JPEG компресията е, че постига съотношение на компресия 10 към 1 и едва ли има загуба на качество при компресирането.

JPEG обикновено е графичен файл с изображение, докато PDF е файл с документи. Това е основната разлика между двата формата. И двете могат да бъдат преобразувани в други, но обикновено се използват за различни цели. Обърнете внимание, че за същия файл, който е достъпен в двата формата, JPEG изображение на определен документ ще бъде с по -малък размер от същия документ като PDF файл. Това е просто защото JPEG е метод за компресиране.

Продължавайки, PDF файлът запазва оригиналното оформление на всеки документ, но също така оставя различните части на документа отворени за редактиране. JPEG файловете обаче компресират различни компоненти на изображение или документ в един единствен файл, който не може да бъде разделен на оригиналните компоненти.

Друга разлика е по отношение на копирането на текст. PDF ви позволява да копирате избрания текст от файла, докато JPEG не ви позволява да копирате избрания текст от файла, въпреки че цялото изображение може да бъде копирано такова, каквото е.

Както бе споменато по -рано, двата формата могат да бъдат преобразувани един в друг. Конвертирането в JPEG в PDF ще защити оформлението на изображението, докато преобразуването в друга посока произвежда компресирано изображение на документа.

Резюме

    1. PDF или Portable Document Format е формат, който се използва за представяне на различни видове документи по четим или видим начин; JPEG-метод, който се използва много често, компресира цифрови изображения в това, което е известно като компресия със загуби
  • JPEG обикновено е графичен файл с изображение, докато PDF файлът е документ

  • За същия файл, който е достъпен в двата формата, JPEG изображение на определен документ ще бъде с по -малък размер от същия документ като PDF файл, просто защото JPEG е метод за компресиране

  • PDF файл запазва оригиналното оформление на всеки документ, но също така оставя различните части на документа отворени за редактиране; JPEG файловете обаче компресират различни компоненти на изображение или документ в един единствен файл, който не може да бъде разделен на оригиналните компоненти

  • PDF ви позволява да копирате избрания текст от файла, докато JPEG не ви позволява да копирате избрания текст

2 коментара

  1. Здравейте. Прочетох статията ви и се чудя дали оригиналните произведения на изкуството, запазени като JPEG, ще бъдат подходящи за отпечатъци, от които ще се правят отпечатъци, тъй като отпечатъците ще бъдат с размери А1 и А2 от оригинален А3. Ще има ли забележима загуба на качество?

  2. Здравейте, прочетох вашата статия. За начинаещи е трудно да се разберат детайлите като PDF и JPG. Моля, добавете пример за по -добро разбиране, показващ два различни типа файлове.

Вижте повече за: