Разлика между Johnson & Johnson и Pfizer

През март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви SARS-CoV-2, който започна като инфекция в богатия културен квартал Ухан в Китай, за пандемия, която причинява новата коронавирусна болест 2019 (COVID-19). До април 2020 г. са регистрирани около 1 844 683 потвърдени случая на COVID-19 със 117 021 смъртни случая от най-малко 213 държави, области и територии. Числата объркаха света, тъй като те стават все по -големи с всеки изминал ден. Научното братство работи дни и нощи от началото на пандемията и благодарение на техните усилия хората въздъхват с облекчение, след като са получили дозите от ваксините срещу COVID-19, които в момента се разработват и разпространяват по целия свят. Два такива известни кандидати за ваксина, които са показали обещаващи резултати в съответните си ваксинални ваксини, са ваксината Pfizer-BioNtech и ваксината Johnson & Johnson.

Какво представлява ваксината Johnson & Johnson?

На 27 февруари 2021 г. FDA даде зелена светлина на спешната употреба на еднодозовата ваксина, разработена от Janssen Pharmaceuticals, собственост на Johnson & Johnson, за ограничаване на настоящата инфекция с COVID-19, насочена към хора от всички възрастови групи. Ваксината е одобрена за спешна употреба (EUA) в САЩ за употреба при лица на възраст над 18 години. Учените от Johnson & Johnson започнаха работа по разработването на ваксина веднага щом пандемията достигне опасната марка и след няколко месеца обявиха водещ изследователски кандидат за ваксина. За да ускори допълнително достъпа до ваксина, Johnson & Johnson си партнира с германския гигант за наука и технология Merck, за да подобри производствения капацитет на новоодобрената ваксина срещу коронавирус. С тази стъпка ваксината Johnson & Johnson стана третият кандидат за ваксина, който да се пребори с настоящата пандемия в САЩ. За разлика от другите две ваксини, ваксината Janssen е еднодозова ваксина, която изисква само една доза.

Какво представлява ваксината Pfizer?

Ваксината срещу коронавирус Pfizer-BioNTech е една от първите няколко ваксини, одобрени за спешна употреба в САЩ. Ваксината е разработена от американската фармацевтична компания Pfizer в сътрудничество с германския си партньор BioNTech. Смята се, че ваксината Pfizer е много ефективна срещу хоспитализация и смърт и вече е одобрена за активна имунизация съгласно Разрешение за спешна употреба (EUA), за да се спре разпространението на вируса. Е, ваксината се казва, че има ефективност от близо 95%, но ваксината е дошла по времето, когато не са докладвани други варианти на вируса, което поражда леко безпокойство относно нейната ефективност в настоящия сценарий. За разлика от ваксината Janssen, Pfizer е иРНК ваксина, водеща технология за разработване на ваксини в съвременните биологични науки. Съобщава се, че е 95% ефективен при пациенти след приемане на двете дози.

Разлика между Johnson & Johnson и Pfizer

Технологии, участващи в създаването на Johnson & Johnson vs Pfizer

-Ваксината Janssen, разработена от притежаваната от Johnson & Johnson Janssen Pharmaceuticals, използва собствената технология на ваксината AdVac на компанията, същата технология, която беше използвана при направата на трансформационни ваксини за превенция и лечение на някои от най-инфекциозните заболявания на нашите време, като Ебола, RSV, ХИВ и Зика. Той използва технологията за вирусни вектори, която използва аденовирус - вирусът, който има тенденция да причинява леки инфекции като обикновена настинка - но той е модифициран така, че да не може да ви разболее, не може да се възпроизведе и не може да се интегрира във вашата ДНК. Когато се инжектира, аденовирусът, носещ генетичния код на вируса SARS-CoV-2, влиза в клетката ви и създава протеини с шипове, които от своя страна излизат на повърхността на клетките ви, подтиквайки имунната ви система да я разпознае и да започне да произвежда антитела към нея.

Ваксината Pfizer-BioNTech е водещ кандидат за ваксина, базиран на авангардната технология за ваксиниране на мРНК, която е и мощната технология зад ваксината Moderna. Така че ваксината използва само една част от вируса SARS-CoV-2, известен като протеин шип, който също е една от най-определящите характеристики на вируса. Спайковият протеин е точно това, което позволява на коронавируса да навлезе в клетките ви. Той е доста безвреден, когато се инжектира в тялото ви, но все пак третира вируса като чужд обект и стартира имунен отговор за борба с вируса.

Сравнение на ефикасността между Johnson & Johnson Vs. Pfizer

- Ваксината Pfizer показа обещаващи резултати по време на клиничните изпитвания и въз основа на докладите, предполагащи, че индивидите след получаване на двете дози от ваксината показват ефикасност от над 90%. Въпреки това, с новите варианти на вируса в действие, ефикасността на ваксината е намалена незначително. Но според съобщенията ваксината дава на реципиентите значително по-високи нива на защита, като осигурява поне 90% шанс за защита срещу вируса в реални условия.

По -рано през януари 2021 г. Янсен публикува своите предварителни констатации въз основа на данните, събрани от техните фази 3 клинични изпитвания за новия кандидат за ваксина. Според данните, еднократната ваксина е показала обща ефикасност от 66,3% при предотвратяване на инфекцията при хора без предварителни доказателства за инфекция две седмици след получаване на дозата, което е чудесно, като се има предвид, че изпитванията на ваксината са проведени през времето, когато бяха идентифицирани други варианти на новия коронавирус.

Johnson & Johnson срещу Pfizer Vaccine: Сравнителна таблица

Резюме

Докато ваксината Janssen и Pfizer са водещи кандидати за ваксини в настоящото състезание за ваксиниране, за да сложат край на продължаващата пандемия COVID-19, остава въпросът коя ваксина е по-ефективна срещу инфекцията и коя трябва да вземете. Изглежда, че ваксината на Janssen има превес тук, просто защото техните опити са проведени по времето, когато са били идентифицирани много нови и заплашителни варианти на коронавирус. Така че, дори ако ваксината е показала ефикасност от 66,3% в настоящия сценарий и почти 85% в реалния свят срещу хоспитализация, резултатите са много обещаващи в сравнение с това, което Pfizer и други ваксини, базирани на иРНК, твърдят.

Вижте повече за: