Разлика между ваксините на Johnson & Johnson и тРНК

Измина повече от година, откакто пандемията ни удари силно, но борбата с COVID-19 все още не е приключила. Вече знаем, че вирусът, причиняващ инфекцията с COVID-19, е член на вируси, наречени коронавируси. Тези вируси вземат името си от масива заплашителни протеини, които стърчат от повърхността им, образувайки обвивка, която изглежда е корона. Сега, когато се появяват други основни варианти на вируса, единственият лъч надежда за хората по света са ваксините. Благодарение на упоритата работа и усилията на научната общност, сега имаме няколко кандидати за ваксини, които са разрешени за спешна употреба. Но въпросът е коя ваксина е най -добра за вас?

Какво представляват иРНК ваксините?

Messenger РНК ваксините, наричани още иРНК ваксини, са авангардна технология за разработване на ваксини и нов подход към ваксините, който има за цел да предпази от инфекциозни заболявания. Ваксините с тРНК са сред първите ваксини, разрешени за спешна употреба в Съединените щати. Това са ново поколение ваксини, които съдържат месинджърна РНК - вместо самия антиген -, която съдържа инструкции за производство на протеини. Когато вътре в тялото, част от нашите клетки четат тази тРНК и струпват заедно градивни елементи, наречени аминокиселини. След това иРНК се транслира в протеини чрез същия процес, който нашите клетки използват за производството на свои собствени протеини.

Ваксините срещу SARS-CoV-2 иРНК съдържат рецептата за протеини, които помагат на вируса да инфектира клетките. РНК на вируса инструктира нашите клетки да правят повече копия на същия вирус. Но тъй като нашето тяло има собствена защитна система, то ограничава всеки протеин, вирус или бактерия да проникне в тялото. Но отнема известно време, за да се научите да разпознавате чуждите частици. Тези протеини предизвикват имунни клетки и подтикват тялото ни да произвежда антитела. Така че, ако човек се зарази с вируса, тези антитела лесно ще разпознаят протеините на вируса. Ваксините Pfizer и Moderna са едни от първите ваксини на базата на иРНК, одобрени за спешна употреба в САЩ.

Какво представлява ваксината Johnson & Johnson?

За разлика от ваксината Pfizer-BioNTech и ваксината Moderna, които са ваксини на базата на тРНК, новата ваксина на Johnson & Johnson COVID-19 се основава на разработването и производството на аденовирусни вектори. Тази ваксина е разработена от белгийската компания Janssen Pharmaceuticals, която е собственост на Johnson & Johnson. Ваксината на Janssen COVID-19 се основава на технология на вирусни вектори, която използва генетично модифициран аденовирус за пренасяне на гена за производство на шиповидни протеини на новия коронавирус. Вирусът е променен, така че не може да навреди на тялото. Ваксината твърди, че е еднакво ефективна като ваксините Pfizer и Moderna по отношение на смъртните случаи и хоспитализациите.

През юни 2020 г. Johnson & Johnson започнаха провеждането на клинични изпитвания на ваксината за ефикасност и почти 43 000 участници доброволно се включиха във фаза 3 на клиничните изпитвания. След месеци проучвания и изпитания, най-накрая през януари 2021 г., компанията показа техните данни, въз основа на които ваксината е постигнала 66% ефикасност в режим на еднократна доза в борбата със симптоматичния COVID-19 след 28 дни. Като се има предвид, че ваксината Janssen е тествана при по -сериозни обстоятелства с всички нови варианти, включително варианта за Обединеното кралство, тя се оказва много ефективна в сравнение с други ваксини. Също така ваксината Janssen е 100% ефективна срещу хоспитализации и смъртни случаи, което е страхотно.

Разлика между Johnson & Johnson и mRNA

Технология на ваксините

-Ваксината Johnson & Johnson COVID-19 се основава на вирусна векторна технология, която използва инактивиран безвреден вирус, наречен аденовирус, който обикновено причинява обикновена настинка. Вирусът е генетично модифициран, за да не причини никаква вреда на организма, и е инструктиран да носи част от генетичния код на вируса, наречен шипове протеини, който причинява коронавирусната болест. След това тялото разпознава протеините с шипове, като инструктира клетките да произвеждат антитела за борба с вируса.

Messenger РНК или иРНК ваксините са нов подход към разработването на ваксини, който за разлика от конвенционалните ваксинални технологии, съдържа рецептата за протеини, които помагат на вируса да инфектира клетките. Тези протеини задействат имунните клетки и инструктират тялото ни да произвежда антитела. Така че, ако човекът се зарази с вируса, тези антитела лесно ще разпознаят протеините на вируса и ще започнат да се борят с него. Ваксините Pfizer и Moderna COVID-19 са два от по-ранните кандидати за ваксина, използващи mRNA технология.

Ефикасност на ваксините

-Ваксината Janssen COVID-19 е постигнала 66% ефикасност в режим на еднократна доза в борбата със симптоматичния COVID-19 след 28 дни, се предполага в докладите, базирани на клиничните изпитвания, включващи почти 43 000 участници. Данните показват още, че ваксината е 85% ефективна в борбата с тежката инфекция с COVID-19 и 100% ефективна срещу хоспитализации и преждевременна смърт поради коронавирус.

През декември 2020 г. FDA одобри двете ваксини срещу иРНК COVID-19-ваксините Pfizer и Moderna-за спешна употреба в САЩ, като и двете твърдят, че са постигнали неочаквано висока ефективност от над 90%. Общата ефикасност на тези ваксини, базирани на тРНК, се определя въз основа на броя на участниците, които са се включили доброволно във фаза 3 на клиничните изпитвания и които са развили симптоматичен COVID-19 във ваксините и плацебо групите. Въз основа на резултатите, ваксината Pfizer COVID-19 е показала изумителните 95% ефикасност, а Moderna е постигнала 94% ефикасност.

Johnson & Johnson Vaccine срещу mRNA Vaccine: Сравнителна таблица

Резюме

Докато няколко кандидати за ваксини вече са одобрени за спешна употреба в Съединените щати, които включват новата ваксина на Johnson & Johnson COVID-19, базирана на технологията на вирусен вектор и двете водещи ваксини за тРНК (Pfizer и Moderna), въпросът е за ефикасност и кой е по -добре оборудван, за да осигури защита срещу коронавирусната болест. За разлика от ваксините Pfizer и Moderna, ваксината Janssen COVID-19 е еднократна ваксина, така че компанията планира да инокулира повече хора през първата половина на 2021 г. Въпреки това има малък шанс ваксината Janssen да причини тежки алергични реакции при хора след получаване на дозата за период от няколко минути до час. Но тъй като новият Janssen COVID-19 е тестван при тежки условия, особено когато са съобщени нови варианти на вируса, той се оказва много спорен в продължаващото състезание за ваксини срещу COVID-19.

Вижте повече за: ,