Разлика между Johnson & Johnson и AstraZeneca

Хиляди доброволци от различни среди се включиха в клиничните изпитвания през 2020 г. за разработване на ваксина срещу COVID-19. Благодарение на ангажимента на тези хора, заедно с чистата воля и отдадеността на учените, които са работили дни и нощи в търсене на лек за тази инфекциозна болест, сега имаме няколко кандидати за ваксини, които вече са в масово разпространение. Сега ваксината е единственият ни лъч надежда за справяне с глобалната здравна криза. Разработването на ваксини срещу COVID-19 е било възможно само чрез упоритата работа на отделни лица и тези, които доброволно са участвали в клиничните изпитвания. Сега, когато имаме няколко кандидати за ваксина, включително ваксината AstraZeneca на университета в Оксфорд и ваксината Johnson & Johnson/Janssen, въпросът е кой е по -ефективен и кой трябва да вземете?

Какво представлява ваксината Johnson & Johnson?

Ваксината Johnson & Johnson, разработена от Janssen Pharmaceutical-дъщерно дружество на Johnson & Johnson, беше одобрена за спешна употреба на 27 февруари 2021 г., след като успешните клинични изпитвания показаха, че най-новият кандидат за ваксина е много ефективен срещу хоспитализации и смъртни случаи, свързани с коронавирус . За разлика от други кандидати за ваксина, ваксината Johnson & Johnson (Janssen) е единствената ваксина за еднократна употреба, одобрена за EUA от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Ваксината Janssen използва патентованата от компанията платформа за ваксини AdVac за разработване на ваксина - същата технология, която беше използвана за разработването на ваксината срещу Ебола.

Ваксината на Janssen е разработена с нереплициращ се аденовирусен вектор, който е напълно безвреден вирус, който причинява обикновена настинка. Вирусът е генетично модифициран, за да носи част от вируса, наречена шипове протеини, която причинява коронавирусната инфекция при хората. Нашето тяло след това сам създава протеините с шипове, които подтикват клетките ни да задействат автоматичен имунен отговор срещу този шипов протеин, което накрая ни прави имунизирани срещу коронавирусна инфекция чрез създаване на антитела. Ваксината също е безопасна за съхранение и транспортиране, така че е вероятно да бъде налична в селските райони и болниците с ограничен капацитет на ултра студено замразяване.

Какво представлява ваксината AstraZeneca?

Ваксината AstraZeneca COVID-19, с кодово име AZD1222, е разработена от Оксфордския университет в партньорство с глобалната фармацевтична компания AstraZeneca и се продава под различни имена, като Covishield и Vaxzevria, между другото. Това е един от водещите кандидати за ваксини срещу COVID-19 и една от по-малкото ваксини, одобрени за масово инокулиране, за да се спре нарастващият брой инфекции. Въпреки че ваксината показа обещаващи резултати във фаза III на клиничните изпитвания, в резултат на което беше одобрена за EUA, много пациенти след ваксинация с първата доза започнаха да показват признаци на кръвни съсиреци.

Все още остава въпросът дали е безопасно да се вземе ваксината AstraZeneca, като се има предвид, че европейските медицински агенции вече потвърдиха, че ваксината е безопасна за употреба и че нейните ползи надвишават рисковете, свързани с ваксината. Освен това те предполагат, че рисковете, свързани с ваксината, са много редки и от милиони хора, които са взели ваксината, само около 30 са имали редки видове кръвни съсиреци. Много здравни служители и експерти в областта също потвърдиха, че няма причина за паника и се провеждат много разследвания, за да се установи точната причина за образуването на кръвни съсиреци.

Разлика между ваксината Johnson & Johnson и ваксината AstraZeneca

Тип ваксина Johnson & Johnson и AstraZeneca Vaccine

-И кандидатите за ваксина срещу AstraZeneca и Janssen COVID-19 използват една и съща технология за създаване на ваксина, нереплициращ вирус, наречен аденовирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата и съдържа генетичния код на протеина на вируса SARS-CoV-2. вирус, който причинява коронавирусната болест. Това всъщност е отслабен вирус, който не е достатъчно способен да ни причини никаква вреда.

И двете са ДНК ваксини, но дават същите резултати като ваксините с тРНК от Pfizer и Moderna-след ваксината тялото ни започва да изгражда силен имунен отговор срещу протеина шип, без директно да изложи тялото ни на вируса SARS-CoV-2, който в крайна сметка ни прави имунизирани срещу инфекцията с COVID-19.

Ефикасност на ваксината Johnson & Johnson и AstraZeneca

- Ако просто погледнете цифрите и статистиката, можете да видите, че статистически те не са толкова различни в края на краищата, но като се имат предвид, че и двете ваксини са тествани и разработени през различни периоди от време в различните популации, те се считат за високоефективни. Като се има предвид това, ваксината AstraZeneca е напълно ефективна срещу тежки заболявания и хоспитализации, свързани с COVID-19, като демонстрира ефикасност от над 70% срещу симптоматичния COVID-19 и 100% ефикасност срещу хоспитализации и смъртни случаи.

Ваксината Janssen показа ефикасност от около 62% срещу тежки заболявания на COVID-19 въз основа на данните от клинични изпитвания и 72% в Съединените щати. Но като се имат предвид клиничните изпитвания на ваксината AstraZeneca са направени преди по -инфекциозните варианти на вируса да станат широко разпространени, цифрите може да не означават нищо, тъй като изпитванията на ваксината Janssen са проведени при по -строги условия.

Доза ваксина Johnson & Johnson и AstraZeneca Vaccine

-AstraZeneca е ваксина с два изстрела, прилагана като интрамускулна инжекция, по 0,5 ml всяка и втората доза се поставя на интервал от 4 до 12 седмици. Отнема почти 2 седмици, за да започне и да се развие защита срещу инфекцията. За разлика от AstraZeneca, ваксината Janssen COVID-19 е единичен удар, препоръчван за хора на възраст 18 и повече години.

Съхранение на ваксината Johnson & Johnson и AstraZeneca

- И двете ваксини са най -лесните за транспортиране досега, тъй като не изискват ултра студени фризери за съхранение. И двете ваксини могат да се съхраняват, транспортират и обработват при нормални хладилни условия. Докато ваксината AstraZeneca може безопасно да се съхранява в нормални хладилници до шест месеца, ваксината на Janssen се оценява да остане стабилна при -20 ° C в продължение на две години и максимум три месеца при нормални хладилни условия.

Сравнителна таблица за ваксината Johnson & Johnson и AstraZeneca Vaccine

Резюме

И двете ваксини AstraZeneca и Janssen се основават на една и съща аденовирусна вирусна векторна технология, която използва отслабена версия на вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата и съдържа генетичния код на протеина на вируса SARS-CoV-2, който е напълно безвреден. И двете ваксини са доста ефективни срещу тежки заболявания и хоспитализации, свързани с COVID-19, но като се има предвид, че изпитванията на ваксината Janssen са проведени при по-строги условия, ваксината Janssen може да бъде водещ кандидат за ваксина. Използването на двете ваксини обаче е преустановено в Съединените щати след съобщения за редки проблеми с кръвни съсиреци при хора, които са били ваксинирани с дозите.

Вижте повече за: