Разлика между IaaS и SaaS

Бизнесът най -накрая разбра силата на облака и как може да използва пълния потенциал на облака за управление на ежедневните си бизнес операции и процеси. Облачните изчисления правят бизнес операциите по -гъвкави, като променят начина, по който продуктът се проектира, произвежда и продава. Облачната технология не е просто услуга, а набор от подходи, които могат да помогнат на бизнеса ефективно и ефикасно да посрещнат своите компютърни нужди в реално време, без да се притесняват от сложността. Но с много приложения, работещи на различни модели за доставка в облак, е необходимо да се разбере кой модел на доставка работи най -добре за вас. Като се има предвид това, ние разглеждаме двата най -често срещани модела за предоставяне на облачни услуги - Iaas и SaaS.

Какво е IaaS?

Инфраструктурата като услуга (IaaS) обикновено е първата стъпка в организационното планиране, която насърчава преминаването от наследените локални системи към облака. IaaS е вид облачни изчисления, който предлага и управлява незабавна изчислителна инфраструктура през интернет. Той просто разпределя виртуализирани изчислителни ресурси на потребителя, което означава, че потребителят получава достъп до всичко - от хардуер и софтуер до изчислителна мощност, съхранение, работа в мрежа и други инфраструктурни компоненти. Потребителят обаче не управлява облачната инфраструктура, а решава кои операционни системи да работят на нея, хранилището и приложенията, които ще бъдат внедрени. IaaS обещава централизация, автоматизация и стандартизация, която ще опрости потребителското изживяване и ще намали разходите. В IaaS трети доставчици на облаци хостват сървъри, софтуер, хардуер и други инфраструктурни съоръжения за потребителите. Предприятията вече не трябва да купуват и управляват собствено оборудване; всъщност доставчикът на облак се справя с всичко, като премества хардуера и виртуализира облака. Azure и AWS са две от най -мощните компании на IaaS.

Какво е SaaS?

Софтуерът като услуга, известен също като SaaS, е модел за доставка на софтуер, който позволява на потребителите да се свързват и използват облачни приложения по интернет. Тези приложения са лесно достъпни чрез прост интерфейс, като уеб браузър, като услуга. В SaaS трети производители на софтуер се грижат за всичко - от поддръжката на софтуера до поддръжката на центъра за данни, архивирането и поддръжката на системата. Това е много различно от традиционния локален модел на обслужване, при който компаниите са купували безсрочен лиценз, като са плащали еднократна такса, но продължават да плащат такса за поддръжка. Потребителите трябваше да закупят сървър, операционна система, лиценз за база данни и лиценз за CRM системата. Но с настоящия модел SaaS доставчиците на софтуер се грижат за всичко за вас въз основа на абонаментен модел, при който можете да плащате само за услугите, които използвате.

Разлика между IaaS и SaaS

Модел

- Това, което IaaS е за инфраструктурата, SaaS е за софтуер и приложения. IaaS е за управление на изчислителни ресурси в облака - сървъри, хардуер, софтуер, мрежи и други инфраструктурни компоненти, а всичко се управлява от доставчиците на облак. Потребителят е отговорен само за обработката на всичко останало, като операционна система, междинен софтуер, данни и софтуер за приложения. SaaS, от друга страна, е модел за доставка на софтуер, който позволява на потребителите да се свързват и използват облачни приложения по интернет. В SaaS доставчиците на софтуер се грижат за всичко за потребителите, докато потребителите консумират услугите, които се предоставят въз основа на модел, базиран на абонамент.

Услуги

-Доставчиците на IaaS предлагат редица услуги като ресурси за плащане в ход и хост, върху които потребителят изгражда инфраструктурата. Те осигуряват цялата инфраструктурна поддръжка, като изисквания за съхранение, мрежови ресурси, уеб и сървъри за приложения и други изчислителни ресурси. Доставчиците на IaaS просто наемат инфраструктура за целите на изпълнението на приложения. Доставчиците на SaaS предлагат своите услуги за различни бизнес приложения, включително управление на фактуриране/заплати, CRM, имейл и сътрудничество, управление на продажбите и др. Тези приложения са лесно достъпни чрез прост интерфейс, като например уеб браузър или чрез приложение.

Характеристика

- Една от най -важните ключови характеристики на системите IaaS е, че услугите се предлагат на база абонамент, което означава, че потребителите трябва да плащат само за използваните ресурси. IaaS обещава централизация, автоматизация и стандартизация, която ще опрости потребителското изживяване и ще намали разходите. Потребителите получават достъп до GUI и API-базирани приложения в инфраструктурата на доставчика на услуги. Със SaaS потребителите получават достъп до най-съвременното съоръжение, без да се налага да правят големи инвестиции. Доставчиците на софтуер се грижат за всичко - от поддръжката на софтуера до поддръжката на центъра за данни, архивирането и поддръжката на системата.

Пример

- Има много примери за доставчици и доставчици на IaaS. Amazon Web Services (AWS) и Microsoft Azure са две от най -мощните IaaS компании, които предоставят виртуализирани изчислителни ресурси на бизнеса по целия свят. Други компании на IaaS са OpenStack, Rackspace, GoGrid, IBM, Savvis и др. Примерите за SaaS включват Dropbox, Google Workspace, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, Netflix, Shopify, Slack и др.

IaaS срещу SaaS: Сравнителна диаграма

Обобщение на IaaS срещу SaaS

Накратко, доставчиците на IaaS са отговорни за управлението на инфраструктурните аспекти на бизнеса, като операционни системи, приложения, среда за изпълнение, междинни програми, хранилища и мрежови ресурси. Всички тези инфраструктурни компоненти се предлагат на потребителите като услуга, а не като продукт. Доставчиците на SaaS се грижат за всичко свързано със софтуера, като данни, приложения, междинен софтуер, сървъри и хранилище, докато потребителите консумират услугите, които се предоставят въз основа на модел, базиран на абонамент. Докато икономиката на двата модела на доставка е различна, предпоставката е основно същата, тъй като те разчитат на едно и също нещо за своите услуги - облака. Е, всеки модел има своите плюсове и минуси, базирани на вашата нужда от персонализиране и гъвкавост.

Вижте повече за: ,