Разлика между GitHub и SourceForge

Ако се занимавате с разработка на софтуер, значи сигурно сте чували за контрола на версиите, практиката за ефективна комуникация и проследяване на всички промени, направени в софтуерния код с течение на времето. Това е система, която записва промените, направени в кода и документацията във времето. Контролът на версиите е част от творческите процеси, докато съществува разработката на софтуер. GitHub е един от най -мощните и широко използвани инструменти за контрол на версиите. SourceForge е още едно име, което някога доминираше на пазара, но загуби позицията си за други подобни платформи, като GitHub.

Какво е GitHub?

GitHub е може би най -популярната и широко използвана платформа за контрол на източници, която почти всеки разработчик използва за създаване и управление на проекти за разработка на софтуер, които включват код и извършване на промени. GitHub е кодова хостинг платформа, където можете да съхранявате всичките си файлове на проекта, да се върнете към по -стари версии на вашия проект и да се включите в нови проекти. Това е може би най -голямата общност от разработчици в света, които работят и си сътрудничат, за да оформят заедно бъдещето на софтуера. С над 40 милиона регистрирани потребители и над 190 милиона хранилища (проекти), хоствани, GitHub е хостинг платформа No1 за изграждане и сътрудничество по код.

GitHub е безплатна система за контрол на версиите с отворен код, която позволява на всеки да я използва, да я изгражда върху нея и дори да я добавя. Построен на Git, идеята на GitHub е да улесни контрола на версиите и проследяването на грешки при разработването на софтуер. Почти всичко в GitHub се върти около хранилище, което съдържа всички свързани с проекта файлове, включително тези, които проследяват цялата версия на проекта. Хранилището също проследява кой си сътрудничи какво и как. На всичкото отгоре, той също така позволява на потребителите да поставят звезда, вилица и клониране на хранилища. Той също така се интегрира с други платформи като Google Cloud, Amazon, за да разшири вашия работен поток.

Какво е SourceForge?

SourceForge е уеб базирана услуга за хостинг на кодове, която предоставя на разработчиците на софтуер централизирано място за обработка на софтуерни проекти с отворен код. Въпреки че SourceForge съществува от много преди GitHub да се появи на снимката, първият не успя да спечели толкова голяма сила, колкото последният през последните няколко години. Всъщност GitHub е един от най -важните избори на общността с отворен код, когато става въпрос за хостинг на хранилища на кодове онлайн. Основана през 1999 г., SourceForge е първият доставчик, който предлага тази услуга на проекти с отворен код безплатно. Уебсайтът се захранва от патентованото SourceForge Enterprise Edition, разделено от последната налична версия с отворен код.

Към септември 2020 г. платформата за хранилища твърди, че ще бъде домакин на повече от 500 000 софтуерни проекти с отворен код, създадени от над 3 милиона разработчици и доставящи над 4 милиона изтегляния всеки ден. Разработчиците на предложения предлагат възможност накратко да опишат програмата си и тези описания могат да се търсят с помощта на конкретни ключови думи. SourceForge позволява на малки проекти, които нямат финансиране, да започнат без разходи за стартиране. Също така проектите на SourceForge имат достъп до база данни до MySQL база данни, която може да се използва за разработване и тестване на самия проект. Що се отнася до сътрудничеството, той осигурява поддръжка на пощенски списък и софтуер за дискусии във форума за всеки проект.

Разлика между GitHub и SourceForge

Платформа

- GitHub е водещата платформа за хостинг на хранилища за изграждане и сътрудничество върху код и е система за разпределен контрол на версии. GitHub е хостинг платформа No1 и най -предпочитаният инструмент сред разработчиците. SourceForge възприема централизиран подход, за да осигури на разработчиците по -голям контрол над софтуера. GitHub е изграден върху Git, която е разпределена система за контрол на версиите, в която пълната кодова база се отразява на локалната машина на всеки участник.

Документация

- Наличието на GitHub репо улеснява управлението и съхранението на различни ревизии на вашия проект, които могат да бъдат текстови документи, електронни таблици и други видове данни. Качествената документация е запазена марка на всеки успешен софтуерен проект и когато става въпрос за документация, GitHub осигурява директен път с по -малко съкращения и без допълнителна сложност. Въпреки че SourceForge има Git интерфейс, той не обработва документацията толкова ефективно, колкото GitHub.

Общност

- С над 40 милиона регистрирани потребители и над 190 милиона хранилища (проекти), хоствани, GitHub е най -голямата общност от разработчици в света, които работят и си сътрудничат, за да подхранват платформата. Цялата платформа е кошер от разработчици, сътрудници и сътрудници, които работят заедно по проекти от почти всяка точка на света. SourceForge губи позиции пред други търговски играчи с отворен код, включително GitHub.

GitHub срещу SourceForge: Сравнителна диаграма

Резюме

Докато GitHub и SourceForge са две от популярните кодови хостинг платформи за създаване и управление на проекти за разработка на софтуер, GitHub е най -предпочитаният VSC инструмент сред разработчиците, които искат да си сътрудничат по софтуерни проекти онлайн. GitHub е най -голямата общност от разработчици в света с над 40 милиона потребители и е водещата платформа за хостинг на кодове с над 190 милиона проекта, чийто код е хостван на нея. SourceForge, след много нежелано внимание, губи позиции пред други комерсиални хостинг платформи, включително GitHub.

Вижте повече за: ,