Разлика между GitHub и Jira

Atlassian Jira започна като система за проследяване на грешки, която ще помогне на екипите да проследяват и управляват грешки или проблеми в своите проекти. С течение на времето той се превърна в напълно функционална система за управление на проекти както за пъргав, така и за традиционен модел на водопад. Jira предлага всичко, от което екипът се нуждае, за да планира, проследява и управлява своите проекти и в крайна сметка да изгради страхотни софтуерни продукти. Но как се подрежда срещу GitHub, едно гише за проследяване на проблеми, контрол на версиите и управление на изходния код.

Какво е GitHub?

GitHub е едно гише за контрол на версиите и управление на изходния код. Това е платформа за хостинг на кодове, която помага на разработчиците да работят и да си сътрудничат заедно и да споделят код с други разработчици. Това е базирана в облак система за хранилища на изходния код, която позволява на разработчиците да управляват хранилищата на Git. Това е място, където над 56 милиона разработчици от цял ​​свят изграждат софтуер заедно, управляват своите хранилища на Git и допринасят за общността с отворен код. Разработчиците споделят своите проекти в GitHub, така че всеки да може да допринесе за тях, за да бъде в полза на световната общност от разработчици. GitHub осигурява средство за продуктивен работен процес на разработка и е инструментът за разработчици. Той позволява на всеки да допринася за изходния код на някой друг, като добавя, променя или изтрива някои части от кода и отменя промените, така че общността на разработчиците да може да го прегледа и коментира.

Какво е Джира?

Atlassian Jira Software е популярен инструмент за гъвкаво управление на проекти, който позволява на потребителите да управляват проекти за разработка на софтуер, използвайки гъвкави методологии. Софтуерът Jira всъщност е част от семейството продукти Jira, заедно с Jira Core и Jira Service Desk. Jira първоначално е инструмент за проследяване на грешки/проблеми, който функционира и като цялостна система за управление на проекти, която ви позволява да приемате големи, сложни проекти и да ги разделяте на малки управляеми компоненти, като опростявате работния процес на проекта. Той предоставя споделена платформа, където екипът за разработка, екипът за проектиране и екипът за QA могат да си сътрудничат заедно и да създават свои собствени грешки и проблеми и да проследяват напредъка си. Jira всъщност идва от думата „Gojira“, която е японската дума за Godzilla и се използва по отношение на конкурент Bugzilla. Въпреки че Jira е създаден първоначално за проследяване на грешки и проблеми, той е актуализиран през годините, за да се превърне в многоцелеви инструмент за организации за проследяване и управление на работата и др.

Разлика между GitHub и Jira

Инструмент

- Jira Software е често използван инструмент за гъвкаво управление на проекти, който позволява на потребителите да проследяват и управляват проекти за разработка на софтуер, използвайки гъвкави методологии. Atlassian Jira е основно софтуер за грешки и проследяване на проблеми на предприятие, който също служи за многофункционална роля за управление на работния поток на проекта. GitHub, от друга страна, е базирана в облак кодова хостинг платформа за контрол на версиите и управление на изходния код. Това е инструмент за разработчици за управление на хранилища на Git. GitHub също има тракер за грешки, който нарича „Проблеми“, които са начин за проследяване на грешки за вашите проекти.

Работни процеси

-Една от най-добрите характеристики на Jira определено е готовността за използване на работни процеси, които карат потребителите да трансформират инструмента за производителност на Atlassian в лесна за използване система. Работните процеси в Jira представляват бизнес процеси, които помагат на потребителите да определят жизнения цикъл на проблемите и представляват запис на състояния и преходи. Потребителите също могат да създават и прилагат персонализирани работни потоци, за да се съобразят с нуждите на своята организация. Работните процеси помагат на вас и вашите екипи да започнете за нула време без сложна настройка. GitHub няма персонализирани работни потоци, които да ви улеснят.

Натрупвания

- Две от най -важните задачи на ръководителите на проекти са управлението на пролетта и управлението на изоставането на продукти. Закъснението не е нищо друго освен списък с най -приоритетни елементи, върху които първо трябва да се работи в рамките на конкретна итерация. Изгледът на изоставане в Jira показва оптимизиран изглед на списък с проблеми, по които работите в момента и планирате да работите, като ви улеснява да превключвате между проблеми чрез проста операция с плъзгане и пускане, за да визуализирате по -добре планирането на следващия спринт. Таблото за проекти на GitHub е канбанска дъска и по подразбиране няма планиране на спринт в канбан.

Табло

- Таблото за управление на Jira е първият екран, който виждате, когато влизате в Jira, и показва мини приложения, известни като Gadgets, които предоставят всякаква информация от вашия екземпляр на Jira, за да ви помогнат, докато вървите заедно с работния процес за управление на проекти. Таблото за управление предоставя на потребителите бърз преглед на една страница на цялата съответна информация, заедно с напредъка на задачите или проблемите, свързани с проекта. Потребителите могат също да създадат свое персонализирано табло за управление с цялата необходима информация, за да планират и проследяват ефективно работата си. GitHub, от друга страна, няма персонализирани табла за управление.

Ценообразуване

- GitHub предлага безплатна версия, която предлага неограничени публични/частни хранилища и 500 MB съхранение на пакети GitHub. Премиум плановете започват от $ 4 за месец за един потребител и достигат до $ 21 на потребител на месец за Enterprise плана, който предлага 50 GB GitHub пакети за съхранение. Jira предлага и безплатен план за до 10 потребители и ограничение за съхранение от 2 GB. Платената версия започва от базови $ 7 на потребител на месец за до 10 000 потребители и идва с неограничена автоматизация на единични проекти. Планът Premium предлага допълнителни функции, като глобална и многопроектна автоматизация на $ 14 на месец.

GitHub срещу Jira: Сравнителна таблица

Резюме

GitHub е платформа за разработка, която обединява разработчици от цял ​​свят и ги насърчава да създават софтуер заедно. GitHub е глобална общност от милиони разработчици, които хостват и преглеждат техния код, управляват проекти и си сътрудничат с други разработчици. Така че, може да се каже, че GitHub е не само платформа за хостинг на кодове, но и платформа за разработка, където разработчиците могат да работят и да си сътрудничат по проекти. Jira, от друга страна, е инструмент за производителност на Atlassian, който помага на софтуерните екипи да проследяват и управляват проблеми с техните проекти. Jira дава възможност за управление на проекти чрез традиционния модел на водопада и по -новите гъвкави методологии.

Вижте още за: ,