Разлика между GitHub и GitLab

Днес услугата за управление на хранилища е един от основните елементи на съвместната разработка на софтуер. Успешна доставка се дължи на комбинацията от компоненти с отворен код и трети страни, използвани заедно за създаване на верига за доставка на софтуер. Тази верига на доставки, която се вписва в жизнения цикъл на разработката на софтуер, се нарича хранилище. Изборът на подходящо хранилище за вашия проект ускорява вашите инициативи за разработка на софтуер, като същевременно повишава ефективността за по -бързи и надеждни компилации. Git е най -популярната система за контрол на версиите, използвана за осигуряване на плавен и ефективен работен процес за разработка на софтуер чрез хранилищата на Git. GitHub и GitLab са двете известни имена в услугите за хостинг на хранилище на Git. Представяме накратко и сравняваме двете най -популярни хостинг услуги на Git хранилище GitHub и GitLab.

Разлика между GitHub и GitLab

Какво е GitHub?

GitHub е уеб базирана хостинг услуга за управление на хранилища и най-голямото хранилище на изходния код в света, което обединява най-голямата общност от разработчици под един покрив, за да си сътрудничат по проекти за разработка на софтуер. Първоначално стартиран като уебсайт през 2008 г., GitHub израства и се превръща в най -големия хост в хранилището на Git в света с общност от над 27 милиона разработчици от цял ​​свят, които си сътрудничат в над 80 милиона проекта. Това е най -голямото хранилище на кодове в света, което позволява на потребителите да разработват, споделят и допринасят за проекти с отворен код, написани на над 300 уникални езика за програмиране. Това е централното място за изграждане на софтуер и съвместна работа по милиони проекти с отворен код заедно като екип и споделяне на идеи за по-добър работен процес при разработването на софтуер.

Разлика между GitHub и GitLab

Какво е GitLab?

GitLab е уеб-базиран мениджър на хранилища на Git, разработен от GitLab Inc. за съвременни проекти за разработка на софтуер. Това е прост, но модерен, пълнофункционален Git сървър, използван от по -големи организации като Sony, IBM, Alibaba, NASA, O'Reilly Media, SpaceX, CERN и др. За разлика от GitHub, той е безплатен и с отворен код. GitLab предоставя гъвкави инструменти за управление на проекти, като Issue Tracker, Group Milestones, Issue Boards, Roadmaps, Time Tracking и други, за да оптимизирате вашите съвместни работни потоци за пълния жизнен цикъл на разработка на софтуер. Това е най -ефективният начин за поддържане на Git хранилища на централизиран сървър, позволяващ на потребителите пълен достъп и контрол над техните Git хранилища. Той е много подобен на GitHub, но с допълнителни функции, като лесен импорт от други популярни хранилища на Git като GitHub, Google Code, Bitbucket и т.н.

Разлика между GitHub и GitLab

Основен

GitHub и GitLab са уеб базирана услуга за хостинг на хранилища на Git, която проследява промените в проектите за разработка на софтуер и неговите файлове с течение на времето, което позволява на разработчиците да си сътрудничат по уеб проекти под един покрив. Подобно на GitHub, GitLab е мениджър на хранилища за колективно сътрудничество, но с по -интуитивен потребителски интерфейс и неговите функции за защита на клонове, разрешения и удостоверяване са това, което отличава GitLab.

Популярност

GitHub е може би първото име, което впечатлява, когато става въпрос за хостинг на хранилища за контрол на версиите, който обединява най -голямата общност от разработчици в света, за да си сътрудничат по уеб проекти и да споделят своите идеи за работния процес за разработка на софтуер. Като най -голямата хостинг услуга за хранилища, нейната популярност ясно предхожда GitLab, която е много по -нова платформа, стартирана през 2011 г.

Отворен код

Една от ключовите разлики между двете е, че GitHub не е с отворен код, но предлага платени планове за частни хранилища, които обикновено се използват за хостване на уеб проекти с отворен код. Хостваната услуга всъщност е безплатна за проекти с отворен код, но софтуерът, на който се основава, не е с отворен код. GitLab, от друга страна, е безплатен и с отворен код за Community Edition, докато Enterprise Edition е затворен код.

Ниво на удостоверяване

Позовава се на оторизация въз основа на нивата на достъп. В GitHub собствениците или екипите на организации могат да добавят хранилища на Git, както и да променят достъпа за четене, писане и администратор до тези хранилища. Можете също така да поканите потребителите да си сътрудничат във вашето лично хранилище като сътрудници. В GitLab потребителите имат различни нива на достъп в определена група или проект въз основа на съответните им роли. Администраторите на GitLab основно получават всички разрешения.

Вграден CI/CD

Една от основните разлики между двете е, че GitLab предлага своя собствена предварително изградена непрекъсната интеграция/доставка (CI/CD), което означава, че не е необходимо да я инсталирате отделно. Това ще помогне на екипите да намалят грешките в кода и да дадат по -бързи резултати, като се придържат към стандартите за качество на вашия екип. Напротив, той не е предварително интегриран с GitHub; всъщност има няколко инструмента за това.

GitHub срещу GitLab: Сравнителна диаграма

GitHub VERSUS GitLab

Резюме

И GitHub, и GitLab са двете най -популярни и широко приети услуги за хостинг на хранилища, използвани за ефективно управление на работния процес за разработка на софтуер. И двете са полезни за голяма общност от разработчици, особено когато работят в екипи, но те са доста различни по много фронтове. От една страна, GitHub не е с отворен код, докато GitLab Community Edition е безплатен и с отворен код. В допълнение, GitLab има своя собствена непрекъсната интеграция и непрекъсната доставка, която вече е вградена, така че потребителите не трябва да я инсталират отделно. GitHub, от друга страна, предлага интеграции на трети страни за работа с CI/CD. GitHub съществува повече от десетилетие и очевидно предхожда GitLab, що се отнася до популярността сред по -големите екипи и организации на разработчици.

1 коментар

  1. Благодаря, че споделихте ценна информация за git-hub и git-lab. Нямам представа за това. Сега всички обърквания са ясни.

Вижте повече за: ,