Разлика между GitHub и ClearCase

Докато GitHub и ClearCase са мощни системи за управление на изходния код, които улесняват сътрудничеството с други хора по даден проект, има тънки разлики между двете. От една страна, GitHub се основава на Git, която е разпределена система за контрол на версиите, докато ClearCase се основава на централизиран модел. Нека разгледаме по -отблизо двете.

Какво е GitHub?

GitHub е уеб базирана система за контрол на версиите, предназначена да следи всички промени, направени във файловете с течение на времето. Една от най -големите общности на разработчици, GitHub ви позволява да си сътрудничите много по -лесно с други хора по проект. GitHub, както подсказва името, е изграден върху Git - система за контрол на версиите с отворен код. По -конкретно, Git е разпределена система за контрол на версиите, което означава, че всеки, който работи по проект в Git, има копие от цялата история на проекта. GitHub улеснява сътрудничеството по проекти, независимо от вашето физическо местоположение. Един от ключовите аспекти на системата за контрол на версиите е да знаете кой и кога е променил файловете. Той предоставя функции като раздвояване, заявки за изтегляне, проблеми и уикита, които ви позволяват да посочвате, обсъждате и преглеждате промените по -ефективно.

Какво е ClearCase?

ClearCase е система за управление на софтуерна конфигурация, използвана за контрол на версиите. Това е общ инструмент за управление на интеграцията, който се интегрира във вашата операционна система, за да направи работата с версиите по -безпроблемна. Управлението на конфигурации е дефиниране, управление, документиране и докладване на конфигурацията на елементите в системата. Подобно на други системи за контрол на версиите, ClearCase следи и управлява промените през целия жизнен цикъл на разработка на софтуер. Той е разработен от Atria Software и официално стартиран през 1992 г. в Unix системи и по -късно в Windows. През 2003 г. IBM купува ClearCase, собственост на Rational Software и те все още го притежават и поддържат. Той организира своите кодови хранилища като версия на обектна версия (VOB), която съдържа версионирани файлове и елементи от директория.

Разлика между GitHub и ClearCase

Архитектура

- GitHub е изграден върху Git, който е де факто стандарт за разпределена система за контрол на версиите. Но защо Git се нарича разпределена система за контрол на версиите? Това е така, защото всеки, който работи по проект в Git, има копие от цялата история на проекта. Технически няма централизиран орган за определяне на официалната версия на хранилището. ClearCase, от друга страна, е централизирана система за контрол на версиите, което означава, че съхранява историята на промените на централизиран сървър.

Хранилище

- ClearCase организира своите хранилища като Versioned Object Bases (VOB), който съдържа версионирани файлове и елементи от директория. Всеки потребител има свой собствен изглед на данните във VOB, върху който работят. Git ще изисква множество хранилища за един и същ обем файлове. Множеството хранилища е единственият начин да работите независимо в Git и да поддържате множество курсове на работа, които са изолирани един от друг, но все още са силно взаимозависими. Управлението на цял проект става трудно.

Обединяване

- Сливането е често срещана практика сред разработчиците, използващи системи за контрол на версиите. Git има мощна функция за сливане, която взема независимата линия на развитие, създадена от git клон и ги интегрира в един клон. Тъй като Git съхранява историята си локално, губите по -малко време, дори ако имате много файлове. Така че, сливането в Git е супер бързо. Това не е случаят с ClearCase, който е малко по -малко ефективен, когато става въпрос за сливане.

GitHub срещу ClearCase: Сравнителна диаграма

Резюме

ClearCase е мощна система за управление на изходния код и управление на софтуерни активи (SAM), което означава, че управлява код и други активи. GitHub ви позволява да си сътрудничите много по -лесно с други хора по проект. Една от основните разлики между двете е дизайнът на хранилището; ClearCase организира своите хранилища като Versioned Object Bases (VOB), докато множество хранилища са единственият начин да работят независимо в Git. GitHub има много мощна функция за сливане от ClearCase. Така че и двамата имат справедлив дял от плюсове и минуси.

За какво се използва инструментът ClearCase?

ClearCase е мощен инструмент за управление на изходния код и софтуерно управление на активите (SAM) за контрол на версиите, който подобно на други системи за контрол на версиите, включително GitHub, следи и управлява промените през целия жизнен цикъл на разработката.

Git или SVN по -добър ли е?

Git е разпределена система за контрол на версиите, докато SVN може да се похвали с централизиран модел, което означава, че историята на промените във времето се съхранява в централно хранилище.

Изпълнението базирано ли е на Git?

Git е разпределена система за контрол на версиите, базирана на децентрализиран модел, докато Perforce е самостоятелно хоствана система за контрол на версиите, базирана на централизиран модел.

Какво е CVS Git?

CVS е централизирана система за контрол на версиите, докато Git се основава на разпределен модел. CVS определено е една от най -надеждните и ефективни системи за контрол на версиите.

Вижте повече за: ,