Разлика между действията на GitHub и Jenkins

Непрекъснатата интеграция определено е една от най -важните практики на DevOps, която служи като основа за културата на DevOps във всяка организация. Всичко е свързано с автоматизиране на интегрирането на кодовите промени във вашите уеб проекти. Тя позволява на разработчиците да обединяват промените в кода в централно хранилище. Има много инструменти, които могат да се използват за непрекъсната интеграция. Два такива популярни и широко използвани инструмента са GitHub Actions и Jenkins. Разглеждаме как двамата се изправят един срещу друг.

Какво е GitHub Actions?

GitHub Actions е API за персонализиране, автоматизиране и изпълнение на вашите работни потоци за разработка на софтуер направо във вашето хранилище. Това улеснява въвеждането на производствени промени от всички типове, включително нови функции, корекции на грешки, промени в конфигурацията и експерименти. Можете да внедрите работни потоци с непрекъсната интеграция/непрекъснато доставяне (CI/CD) за всяко приложение, което разработвате чрез GitHub Actions. По същество той осигурява лесен начин за автоматизиране на работните потоци за вашите уеб проекти. Това определено е една от най -интересните функции на GitHub, която прави възможно създаването на персонализирани работни потоци в GitHub. Тя ви позволява да внедрите персонализирана логика, за да реагирате на събития в GitHub. GitHub Actions се управляват от събития, което означава, че ви позволява да изпълнявате поредица от команди след настъпване на конкретно събитие.

Какво е Дженкинс?

Jenkins е безплатна java базирана програма с отворен код, готова за стартиране, която помага за изграждането и тестването на вашия продукт непрекъснато, така че лесно можете да интегрирате промените в компилацията. Подобно на GitHub Actions, Jenkins наблюдава целия канал за доставка на софтуер. Тя дава възможност на екипите на Agile да се съсредоточат върху работата, като автоматизират процесите на изграждане, управление на артефакти и разгръщане. Jenkins е сървър за автоматизация, използван за внедряване на CI/CD работни потоци, наречени конвейери. Той поддържа целия жизнен цикъл на разработка на софтуер от изграждането до тестването и внедряването. Това е широко използвано приложение, което се използва специално за непрекъсната интеграция през годините. Непрекъснатата интеграция е основна част от DevOps културата; следователно много отворени и търговски инструменти използват Jenkins за цялостен продукт.

Разлика между GitHub Actions и Jenkins

Основи

- GitHub Actions е CI/CD решението, предоставено от GitHub, което е добре интегрирано в платформата GitHub и е предпочитан избор, когато използвате GitHub като решение за управление на изходния код. Jenkins е безплатен инструмент за изграждане с отворен код, написан на Java, готов за стартиране и се използва за внедряване на CI/CD работни потоци, наречени конвейери. Подобно на GitHub Actions, той поддържа целия жизнен цикъл на разработка на софтуер от изграждането до тестването и внедряването.

Облак

- GitHub Actions е напълно управлявана услуга, която работи в облака и свързва всички ваши инструменти за автоматизиране на всяка стъпка от работния ви процес на разработка. Можете също да го стартирате на локален сървър, който се нарича бегач. Можете да хоствате свои собствени бегачи и да персонализирате средата така, както искате в работните потоци на GitHub Actions. Jenkins, от друга страна, е сървърно приложение, което работи в контейнери за сервлети като Apache Tomcat.

Настройвам

- GitHub Actions тясно се интегрира с GitHub, хостваната система за управление на версии номер едно, осигуряваща стабилна система без инсталация. Това улеснява автоматизирането на начина, по който изграждате, тествате и внедрявате приложения. Той е безплатен за публични хранилища в GitHub и има безплатно ниво на използване и за частни хранилища. Jenkins също е прост, лесен за употреба инструмент с отворен код, който предоставя услуги за непрекъсната интеграция за разработка на приложения. Сървърът Jenkins обаче се нуждае от инсталация.

GitHub Actions срещу Jenkins: Сравнителна диаграма

Резюме

И двете действия Jenkins и GitHub са популярни инструменти с отворен код, които могат да се използват за непрекъсната интеграция. Действията на GitHub са тясно интегрирани с екосистемата GitHub и са очевидният избор, когато използвате GitHub като решение за управление на отворен код. Той е безплатен както за публични хранилища, така и за самостоятелно хоствани бегачи, а също така има безплатно ниво на използване и за частни хранилища. Jenkins е още един популярен инструмент с отворен код, който може да се използва за множество езици за програмиране, в които могат да бъдат изградени приложения. Има много области, в които действията на GitHub заместват Дженкинс и те също растат по -бързо от Дженкинс. Но в края на деня всичко зависи от вашите предпочитания.

Каква е разликата между GitHub и GitHub Actions?

GitHub е номер едно от всички хоствани системи за контрол на версии. Той осигурява страхотен уеб базиран потребителски интерфейс и безплатна услуга за публични хранилища. GitHub Actions е една от функциите на GitHub, която ви позволява да създавате персонализирани работни потоци в GitHub.

Дали GitHub Actions CI?

GitHub Actions е CI/CD решение, предоставено от GitHub. Той е безпроблемно интегриран в платформата GitHub и е чудесен избор, когато използвате GitHub като решение за управление на изходния код.

Как се интегрира Jenkins с GitHub?

Jenkins има много плъгини, които му позволяват да се интегрира в GitHub, което ви позволява да изтеглите източник от всяко Git хранилище, до което възелът за изграждане на Jenkins има достъп. Трябва да имате сървър с работещ Jenkins с приставката GitHub.

Колко популярни са GitHub Actions?

GitHub Actions е популярен инструмент за непрекъсната интеграция от GitHub, който предлага на разработчиците нов начин за автоматизиране на работните потоци за техните уеб проекти. Това е най -предпочитаният избор за разглеждане за тези, които използват GitHub като основна система за управление на източника.

Защо действията на GitHub са безплатни?

Действията на GitHub са безплатни за публични хранилища, както и за самостоятелно хостващи бегачи, независимо от избрания от вас ценови план. Частните хранилища, от друга страна, получават няколко минути безплатно използване и съхранение, в зависимост от продукта, разбира се.

Кой плаща за действията на GitHub?

Действията на GitHub са безплатни за милиони разработчици в GitHub, които да се използват с публични хранилища, докато GitHub прави пари чрез своите планове за абонамент за премиум, които предлага на екип и организации.

Вижте повече за: ,