Разлика между Git и GitHub

Има много наличен софтуер, който се използва за управление на промените в компютърните файлове, включително документи и програми, или главно изходни кодове, за да се гарантира, че системата работи гладко и ефективно.

Тази система, която следи промените във файл или няколко файла, се нарича „контрол на версиите“. Без подходяща система за контрол на версиите разработването на софтуер става доста рисковано. Това е просто компонент от управлението на софтуерната конфигурация, който ви помага да проследявате промените, които правите във вашия изходен код с течение на времето.

Git е най -широко използваната система за контрол на версиите, която управлява и съхранява промените, които сте направили, за да кодирате в Git хранилище, докато GitHub е онлайн хостинг услуга за Git хранилища.

Разлика между Git и GitHub

Какво е Git?

Git е разпределена система за контрол на версиите с отворен код , която ви позволява да управлявате многото варианти на вашия проект, върху който работите, като проследявате историята на направените промени, като същевременно позволява паралелни версии едновременно.

За разлика от централизираната система за контрол на версиите, която използва централизирано място за съхранение за каталогизиране на всички файлове, Git използва разпределена система за съхраняване на всички версии на файл на проект. Тя позволява на всеки потребител да поддържа собствено локално хранилище, което не е нищо друго освен клонинг на централното хранилище. Позволява им да правят промени в своите локални хранилища с актуализирани данни, като по този начин ви интегрират промените в основното хранилище чрез проста операция, наречена „изтегляне“.

Всички промени се извършват локално, без дори да се намесват данните в основното хранилище. Ако искате да изпратите скорошната си история на ангажименти от локалното ви хранилище в основното хранилище, това може да стане чрез операция, наречена „push“. Натискането просто изпраща вашите промени в основното хранилище, като GitHub, така че да може да бъде споделено с останалия свят.

Разлика между Git и GitHub

Какво е GitHub?

Git е просто инструмент, който се нуждае от интерфейс за взаимодействие със света на мрежата. Най-популярният уеб базиран Git интерфейс е GitHub. Други уеб базирани Git хранилища включват Savannah, GitLab, BitBucket и SourceForge. GitHub предлага всички функционалности на разпределения контрол на ревизиите и управлението на изходния код (SCM), заедно със собствените си функции за създаване на платформа, която обединява екипи под един покрив, за да подреди проблемите като екип.

Той просто носи всички предимства на разпределена система за контрол на версиите на централизирана услуга. Той ви насърчава да управлявате проекти за разработка и да изграждате софтуер заедно с милиони други разработчици като екип. Това е съвместен подход за създаване на най -голямата общност от разработчици в света. Бизнесът от всякакъв мащаб използва платформата GitHub, за да бъде домакин на своята работа, без да се притеснявате за администрацията и сигурността.

С прости думи, GitHub е уеб базиран графичен интерфейс, който хоства услуга за контрол на версиите с помощта на Git.

Разлика между Git и GitHub

Основни на Git и GitHub

Git е разпределена система за контрол на версиите, предназначена за добавяне на контрол на достъпа и показване на съдържанието на Git хранилище чрез World Wide Web. Git не е нищо друго освен инструмент, който се справя с всичко - от малки до големи проекти, като управлява техните изходни кодове. GitHub, от друга страна, е платформа с отворен код, където можете да управлявате вашите проекти и да изграждате софтуер заедно с други разработчици като екип. GitHub е уеб-базирана хостинг услуга за хранилища на Git.

Функция на Git и GitHub

Git е софтуер за контрол на версии, който ви помага да следите промените си в изходния код, като разделяте всяка промяна като „версия“, вместо да съхранявате всички промени в централен сървър. GitHub, от друга страна, е уебсайт, който хоства Git хранилища в централен сървър, за да ги сподели с останалия свят.

Достъп до Git и GitHub

Git е система за версии на изходния код, която ви позволява да проследявате промените локално чрез създаване на локално хранилище, до което може да има достъп само конкретният потребител, като по този начин ви позволява да правите промени в локалното си хранилище. Локалното хранилище не е нищо друго освен клонинг на централното хранилище. GitHub е безплатна услуга, която носи всички предимства на разпределен VCS на централизирана услуга. Тъй като е с отворен код, почти всеки има достъп до кода на всеки друг.

Интерфейс на Git и GitHub

Git не е нищо друго освен инструмент за командния ред без интерфейс и централизиран сървър за съхраняване на вашия код. Вместо това ви позволява да направите своя собствена локална машина локално хранилище за вашия изходен код. GitHub, от друга страна, е уеб базиран графичен интерфейс, който привлича милиони разработчици под една платформа, за да си сътрудничат по проектите, по които работят.

Предназначение на Git и GitHub

Целта на Git е да управлява проект, тъй като става свидетел на промените във времето и съхранява промените като „версия“ в структура от данни, наречена хранилище, което следи и каталогизира тези промени. GitHub е уеб-базирана хостинг услуга за хранилище на Git и платформа за разработчици за съвместни творби.

Git срещу GitHub: Сравнителна диаграма

Git VERSUS GitHub

Обобщение на Git и GitHub

Git е една от най -популярните и широко използвани системи за контрол на версии. Това е разпределена система за контрол на версиите, предназначена да добави контрол на достъпа и да покаже съдържанието на Git хранилище чрез World Wide Web. Той може да се справи много ефективно с всичко от малки до големи проекти. GitHub е уеб базирана услуга за хостинг на хранилища на Git, която създава централизирано пространство за съхранение, където потребителите могат да съхраняват и да имат достъп до своите проекти за уеб разработка.

2 коментара

  1. Най -важното е: Git е софтуер; GitHub е компания!

  2. Много хубаво обяснение. Хареса ми.

Вижте повече за: ,