Разлика между шлюз и рутер

computer_network Свързването с интернет изисква няколко стъпки, които са напълно скрити от потребителя. Има две неща, които компютърът ви трябва да знае, за да се свърже със сървъра, който хоства файловете. Единият е DNS сървърът, който би разрешил името на домейна в еквивалентен IP адрес, вторият е шлюзът или точката във вашата мрежа, която е свързана с интернет. Обикновено мрежовият шлюз е роля, която се изпълнява от вашия рутер. Рутерът е устройство, което контролира потока от данни от една мрежа в друга; или в повечето случаи от локална мрежа до интернет.

Функцията на шлюз може да се изпълнява чрез хардуер, както в случая с рутери , или софтуер. Пример за софтуерен шлюз е, когато използвате Споделяне на интернет връзка (ICS) в Windows, за да споделите вашата интернет връзка с множество компютри, без да използвате рутер. Компютърът, който е свързан с интернет, действа като шлюз и всички комуникации се изпращат през този компютър. Порталът не само предава информация в мрежите, но също така извършва преобразуване на протоколи по 7 -те слоя на модела OSI. Той също така отговаря за превода на мрежовия достъп или NAT, за да достави пакетите до местоназначението им.

Всички функции на шлюза са вградени в рутери за дълъг период от време. Напредъкът в технологиите за микрочипове се е увеличил достатъчно, че всички алгоритми, необходими за наличието на напълно функционален шлюз, могат да бъдат поставени в няколко микрочипа, които след това са включени в повечето рутери. Един обикновен модерен рутер има основните характеристики на рутер, безжична базова станция, шлюз и превключвател, всички в едно устройство, което е с размерите на книга. Цените на рутерите за продажба на пазара се различават в зависимост от характеристиките, които има. Някои рутери имат разширени функции на шлюза и струват повече, докато други нямат такива и струват по -малко. Просто ще зависи от потребителя кой от тях отговаря на неговите нужди.

Рутерите представляват бърз и лесен за внедряване интернет шлюз, независимо от това какви са неговите допълнителни функции. Но за тези хора, чиито мрежи носят много трафик, повечето рутери не могат да се справят с количеството данни, които преминават през него. Други опции биха били да инсталирате операционна система на рутер в компютър и да я оставите да действа като рутер и шлюз. Използването на този метод позволява на администратора много повече свобода и гъвкавост при конфигурирането на неговия рутер и шлюз.

2 коментара

  1. Ясна и лесна за разбиране статия за разликата между шлюза и рутера.

  2. Това е добре написано. Директно към точка. Благодаря, че предоставихте тази информация.

Вижте повече за: ,