Разлика между FPGA и микроконтролер

micro_controllers FPGA срещу микроконтролер

В света на електрониката и цифровите схеми терминът микроконтролер е много широко използван. Почти всяко едно устройство, предназначено за свързване и взаимодействие с компютър, има вграден микроконтролер вътре, за да улесни комуникацията. Структурата на микроконтролер е сравнима с обикновен компютър, поставен в един чип с всички необходими компоненти като памет и таймери, вградени вътре. Той е програмиран да изпълнява някои прости задачи за друг хардуер. Програмируем масив на порта или FPGA е интегрална схема, която може да съдържа милиони логически порти, които могат да бъдат електрически конфигурирани да изпълняват определена задача.

Самата основна природа на FPGA му позволява да бъде по -гъвкав от повечето микроконтролери. Терминът програмируемо поле вече ви казва, че цялото FPGA устройство може да бъде препрограмирано, за да изпълнява всяка логическа задача, която може да бъде поставена в броя на портите, които има. Можете да свържете отново всички логически порти, за да го конфигурирате за задачата, която сте имали предвид. Микроконтролерите вече имат свои собствени схеми и набор от инструкции, които програмистът трябва да следва, за да напише код за този микроконтролер, който го ограничава до определени задачи.

Гъвкавостта на FPGA има цена, тъй като те консумират повече енергия от типичните микроконтролери, което ги прави неподходящи за приложения, където изтощаването на енергия е проблем. Превръщането на FPGA функция в определена роля също би отнело много повече време в сравнение с микроконтролерите, защото ще трябва да напишете целия код от нулата и да го преобразувате в машинен език. С микроконтролерите можете да купувате пакети, които са насочени към определена задача и просто да ги програмирате спрямо вашите точни спецификации сравнително бързо. Цената, свързана с FPGA, също може да се приеме буквално, тъй като използването на FPGA може да струва на производителите много повече, отколкото при обикновените микроконтролери. Ето защо ПЛИС обикновено се виждат в продукти с висока степен на сложност, но само с ниско търсене. След като търсенето се повиши и се наложи масово производство, веригата се премества в ASIC като микроконтролер, където производствените разходи са по -ниски.

Резюме: 1. Микроконтролерите са персонализирани мини компютри в IC, докато FPGA са съставени само от логически блокове, които могат да бъдат пренасочени електрически. вградените микроконтролери се продават за специфични цели 4. Изграждането на устройства с FPGA е по -скъпо от микроконтролерите

5 коментара

  1. Здравейте, имам въпрос, който ме обърква в моя проект, как можем да използваме fpga вместо микроконтролер? ще съм много благодарен на ful.

    • Трябва да разберете кои входове и кои изходи в микроконтролера се контролират как и след това да препрограмирате fpga, за да извършите същите функции за същите входове и изходи. Това са всички подробности, които мога да ви дам. FPGA са много по -гъвкави, както беше казано по -горе, така че е доста лесно да се имитира функцията на микроконтролер, стига да знаете точната функционалност на микроконтролера.

  2. Наслаждавам се, защото открих точно това, което търсех. Приключихте моя 4 -дневен лов! Бог да те благослови човече. Приятен ден. Чао

Обратни обрати

  1. Разлика между ASIC и FPGA | Разлика между | ASIC срещу FPGA
  2. Разлика между FPGA и CPLD | Разлика между | FPGA срещу CPLD

Вижте повече за: ,