Разлика между FPGA и CPLD

fpga_design FPGA срещу CPLD

FPGA и CPLD са два от добре познатите видове цифрови логически чипове. Що се отнася до вътрешната архитектура, двата чипа очевидно са различни.

FPGA е съкращение от Field-Programmable Gate Array, е вид програмируем логически чип. Това е страхотен чип, тъй като може да бъде програмиран да изпълнява почти всякакъв вид цифрова функция. Архитектурата на FPGA позволява на чипа да има много голям логически капацитет. Използва се в проекти, които изискват голям брой порта и техните забавяния са доста непредсказуеми поради своята архитектура . FPGA се счита за „финозърнест“, тъй като съдържа много малки логически блокове, които могат да достигнат до 100 000. Той е с джапанки, комбинирана логика и памет. Той е предназначен за по -сложни приложения.

От друга страна, CPLD (Сложно програмируемо логическо устройство) е проектирано с помощта на EEPROM (електрически изтриваема програмируема памет само за четене). Той е по -подходящ при проекти с малък брой врати. Тъй като това е по-малко сложна архитектура, закъсненията са много предвидими и тя не е променлива.

CPLD често се използва за прости логически приложения. Той съдържа само няколко блока логика и достига до 100. Като се има предвид това, CPLD се считат за устройства с „груби зърна“. CPLD са евтини и предлагат много по -бърз вход за продължителността на изхода поради по -простата си архитектура с „груби зърна“.

FPGA са по -евтини на порта, но скъпи, когато става въпрос за пакет.

Работата с FPGA изисква специални процедури, тъй като е базирана на RAM . За да програмирате устройството, първо трябва да опишете „логическата функция“ с помощта на компютър, или като нарисувате схема или просто опишете функцията в текстов файл. Компилирането на „логическата функция“ обикновено изисква софтуер. Той създава двоичен файл, който да бъде изтеглен във FPGA и след това чипът ще се държи точно това, което сте инструктирали в „логическата функция“.

Решаването какво да се използва, независимо дали е FPGA или CPLD, наистина ще зависи от целите на дизайна.

Резюме:

1. FPGA съдържа до 100 000 малки логически блока, докато CPLD съдържа само няколко блока логика, които достигат до няколко хиляди.

2. По отношение на архитектурата, FPGA се считат за „финозърнести“ устройства, докато CPLD са „грубозърнести“.

3. FPGA са чудесни за по -сложни приложения, докато CPLD са по -добри за по -прости.

4. FPGA са съставени от малки логически блокове, докато CPLD са направени от по -големи блокове.

5. FPGA е цифров логически чип, базиран на RAM, докато CPLD е базиран на EEPROM.

6. Обикновено FPGA са по -скъпи, докато CPLD са много по -евтини.

7. Забавянията са много по -предвидими при CPLD, отколкото при FPGA.

12 коментара

  1. благодаря много, наистина ми помогна да схвана концепцията.

  2. thx много просто твърде добре

  3. Благодаря ви много, наистина е много полезно.

  4. thnx Търсих много за разл.

  5. това е най -полезно за мен ………. tks

  6. Информацията е добра, но писането е ужасно. Неправилната и двусмислена граматика, непълните изречения и липсващите думи правят текста труден за четене и понякога трябва да се досетите какво всъщност казва авторът.

  7. FPGA имат повече забавяне от CLPD?

  8. Кой е по -добрият сър?

  9. Най -полезен за мен 7 не. Белези

  10. Много полезно. Благодаря.

Вижте повече за: ,