Разлика между разширената реалност и разширената реалност

Последните две десетилетия бяха много щедри. Не само, че сме свидетели на технологична революция, както никога досега, благодарение на създаването на Интернет, видяхме ясен преход в начина на използване на информационните технологии, от настолни компютри, след това към мрежата, социалните медии и накрая към мобилните устройства изчисления. Продажбите на мобилни устройства надминават продажбите на конвенционалните настолни компютри. Тъй като се отдалечихме от настолните компютри, имаше смисъл да включим физическия свят в нашия компютър. Като се има предвид, че реалният свят не е такъв, какъвто го вижда компютърът, новата технология или може да се каже потребителският интерфейс се превръща в нужда от час. Тук се появява „Разширена реалност“ (AR). Заедно с AR дойдоха и други познати, но различни технологични преживявания, които промениха начина, по който взаимодействаме с физическия свят, като например разширената реалност (XR).

Какво представлява разширената реалност?

Разширената реалност (AR) е технология или опит, който променя нашето възприятие за физическия свят около нас, където обектите във физическия свят се заменят с виртуални обекти с помощта на компютърно генерирани входове. AR, както подсказва името, увеличава нашата реалност, като подобрява части от нашия физически свят и след това го заменя с цифрово съдържание, което означава, че ни позволява да виждаме обекти от реалния живот или околната среда точно пред нас, когато те не са точно там , с цифрово наслагван потребителски интерфейс. AR е пряката връзка между физическия свят и виртуалната реалност. Вероятно един от най -добрите примери за AR е популярната игра Pokémon Go, която беше пусната през 2016 г. и бързо се превърна в световна сензация. AR просто добавя цифрова информация към света, с който можем да взаимодействаме по същия начин, по който взаимодействаме с физическия свят.

Какво е разширена реалност?

Разширената реалност (XR) е всеобхватен термин, който съчетава преживяванията на разширената реалност, виртуалната реалност и смесената реалност, което означава, че всички технологично подобрени реалности попадат под общото понятие на XR. Това е сравнително нова технология, която размива границата между реалния свят и дигиталния свят, за да създаде по -персонализирани, потапящи визуални преживявания. XR съчетава физическия и виртуалния свят заедно и ги разширява чак до фона и извън него. Той има потенциал да трансформира света около нас - реалния свят - в нещо персонализирано, като използва специални слушалки, очила или каквото и да било, за да подобри възприятието ви. Намираме се в зората на нова ера, където реалността, която познаваме, се променя по начини, за които не можете да си представите.

AR XR ли е?

XR е всеобхватен термин, който включва AR, VR и MR технологии. XR може да означава AR, VR или MR, но не и обратното. VR поставя нашата реалност в изцяло симулиран свят; AR поставя цифрово наслагване върху това, което можем да видим; и MR е като AR, но също така ни позволява да взаимодействаме с обекти във виртуалния свят. XR е, когато не можете да различите виртуалния свят от реалния свят. XR е AR, но AR не е XR.

Разлика между разширената реалност и разширената реалност

Технология на разширената реалност и разширената реалност

- AR е интерактивно преживяване, което поставя цифрови елементи към камерата на вашия смартфон, за да създаде илюзия, че цифровото съдържание, което виждате, е част от реалния свят около вас. AR е технология, която променя вашето възприемане на реалността чрез цифрово наслагване на информация върху емисията на камерата на живо. XR, от друга страна, съчетава физическия и виртуалния свят заедно и ги разширява чак до фона и отвъд. Той превръща света около нас в персонализирани преживявания. XR комбинира AR, VR и MR технологиите.

Опитът на разширената реалност и разширената реалност

-AR осигурява директна връзка между физическата реалност и виртуалната информация за тази реалност чрез налагане на цифрово съдържание в реална среда чрез камера на смартфон или слушалки. Той създава завладяващо преживяване, като коренно променя връзката ни с компютрите. XR създава супер потапяща среда, допълнена от фотореалистични визуализации, което прави почти невъзможно да се прави разлика между виртуалния свят и реалния свят. XR съчетава физическия и виртуалния свят заедно, за да създаде завладяващи преживявания, както никога досега.

Приложения на разширена реалност и разширена реалност

- Най -добрият пример за AR е може би скандалната игра Pokémon Go. Други иновативни примери за AR в реалния свят включват ARCore на Android, ARKit на Apple, мобилно приложение IKEA, Тактическа разширена реалност (TAR) на американската армия, Microsoft Hololens и др. XR се използва от компании от всички сектори, включително игри, инженеринг, развлечения, недвижими имоти, здравеопазване, търговия на дребно, военни и т.н. Индустриите за видеоигри и развлечения са най -големите потребители на XR технологията.

Разширена реалност срещу разширена реалност: Сравнителна диаграма

Резюме

Технологиите AR и XR някога са били играчка в технологичните лаборатории и експеримент за научноизследователска и развойна дейност в големи технологични компании. Но сега те са навлезли в мейнстрийм съзнанието. Доказано е, че те са следващите парчета разрушителни технологии, които имат потенциала да променят света, който познаваме, по начини, за които не можем да мислим. AR добавя цифрова информация към света, с която можем да взаимодействаме по същия начин, по който взаимодействаме с реалния свят. AR увеличава вашия опит, като променя околната среда по начини, които не са възможни в реалния свят. XR прави нещата с години напред, като комбинира AR, VR и MR технологии, за да създаде свят, който на практика не се различава от реалния свят.

Вижте повече за: ,