Разлика между EIDE и SATA

sata-disk EIDE срещу SATA

Подобрената интегрирана задвижваща електроника или EIDE е компютърно устройство за съхранение на данни, което има достатъчно място за съхранение на големи количества компютърни данни и файлове. Той може да съхранява около 500 гигабайта данни. Той има интерфейсна функция, която се използва за информационна комуникация между системните детайли. Скоростта му е 133 мегабайта в секунда, като се използва 28 -битово адресиране на логически блок (LBA). EIDE има 40 пинови прикачени файлове.

EIDE също позволява използването на комбинация от четири устройства - като твърди дискове и CD ROM - за свързване, като се използват двата му големи интерфейсни кабела. Кабелите са проектирани така, че да позволяват на две устройства да се свързват към всяко. Дънната платка, която вгражда системата EIDE, осигурява по-бърз достъп до твърдия диск, подкрепяйки директния достъп до паметта (DMA), без да са необходими слотове. DMA е функция, предоставена от компютърната шина, позволяваща изпращането на данни директно от прикрепено устройство към паметта на дънната платка. Следователно цялата работа на компютъра е по -бърза, тъй като микропроцесорът се разрежда от предаване на данни.

Дискът EIDE обаче не винаги е съвместим със стар персонален компютър (компютър). Компактдискът също е по-бавен в сравнение с твърдия диск и ще бъде по-дълъг, ако бъде поставен в подобен кабел с твърдия диск. Това ще възпрепятства достъпа до диска при започване на запитване, така че е по-добре да имате отделен кабел за CD-ROM. Въпреки това EIDE е отличен и съвместим с повечето компютри в днешно време.

От друга страна, Serial Advanced Technology Attachment или SATA има капацитет за съхранение от 40 до 750 гигабайта и може да работи със скорост от 150 мегабайта в секунда при прехвърляне на данни. Размерът му е три фута или дълъг един метър, с много тънки кабели, които са адаптивни за инсталации. Той има седем щифта и се нуждае само от минимална мощност за работа. Устройствата могат просто да се отделят и настроят, докато компютърът все още работи. Основното предимство на SATA е, че отнема работните отношения „шеф и подчинени“.

Предимството на EIDE пред SATA обаче е цената, тъй като SATA е малко по -скъпа от EIDE.

Резюме:

1. EIDE има скорост от 133 мегабайта в секунда, докато SATA има скорост до 150 мегабайта в секунда.

2. SATA има около 40 до 750 гигабайта капацитет за съхранение, докато EIDE има максимум 500 гигабайта капацитет за съхранение.

3. EIDE използва логическо блоково адресиране (LBA), което предоставя адекватна информация за определяне на изключителен сектор, докато SATA не използва LBA.

4. EIDE има 40 пинови прикачени файлове, докато SATA има 7 пинови прикачени файлове.

5. SATA има по -тънки кабели в сравнение с по -тромавите кабели на EIDE.

6. SATA не следва правилото „началник и подчинен“, когато свързва две съоръжения.

7. SATA е по -скъп от EIDE.

8. SATA устройствата могат да се отделят и поставят отново, докато компютърът работи. EIDE, от друга страна, не е способен на такава дейност.

Вижте повече за: ,