Разлика между DVI и D-Sub

dvi_hdmi DVI срещу D-Sub

D-sub е стандарт за електрически съединители, които обикновено се използват с компютър и неговите аксесоари. Sub е съкратена версия на миниатюра, което изглежда доста смешно предвид огромния физически размер на тези конектори в сравнение с обикновените конектори в днешно време. Но по времето си D-sub беше сравнително малък конектор. DVI е сравнително нова спецификация, която също дефинира нов конектор за използване с дисплеи. Той има за цел да замени остаряващия D-sub конектор за дисплеи, които в момента са на видно място.

DVI е специално разработен и проектиран за предаване на видео сигнали. За сравнение, D-sub конекторът се използва за много по-голямо разнообразие от приложения. Това включва, но не само, VGA дисплеи, серийни портове, паралелни или принтерни портове, подложки за игри и дори за мишки. D-sub конекторите постоянно се заменят с други видове съединители, най-известният от които е USB. Единственият D-sub конектор, който все още се използва широко в наши дни, е конекторът DE9 за монитори.

DVI може да предава както аналогови, така и цифрови сигнали, неговият D-sub еквивалент (DE9) носи само аналогови сигнали. Въпреки че други D-sub конектори като серийния порт използват цифрови сигнали, разпоредбите на стандарта VGA допускат само аналогови сигнали.

По отношение на действителния конектор, двамата изглеждат много сходни, тъй като и двамата носят черупката, която прилича на легнал D, с кривата отстрани, за да се осигури правилната ориентация на конектора. DVI е специфичен за видео дисплеи и наистина няма смисъл да имате богат избор от конектори, които могат да бъдат объркващи. Има три стандартни конектора за DVI със стандартния DVI конектор за настолни компютри и по -малката версия за по -малки устройства като лаптопи. За разлика от това, има пет стандартни размера на черупката за D-sub, да не говорим за големия брой пинове и конфигурации. Това е пряко следствие от големия брой приложения на D-sub конектора. Дори коаксиални кабели са включени в тях в един момент.

Резюме: 1. D-sub беше стандарт за компютърни конектори, докато DVI е стандартен конектор за видео дисплеи 2. DVI е сравнително нов, докато D-sub е много стар и почти остарял стандарт 3. DVI се използва само за дисплеи, докато D -sub е използван за голямо разнообразие от приложения. размери на черупките и брой на щифтовете

1 коментар

  1. Отличен уебсайт. Ясно и задълбочено обяснение на език, който не е твърде технически.

Вижте повече за: ,