Разлика между цифров и ситопечат

Въведение

С непрекъснато нарастващия интерес към персонализиране, брандиране и необичайно проектиране за ежедневни неща, средствата за постигане на тези цели също се развиха и разпространиха. От традиционната опция за ситопечат до съвременния метод за дигитален печат виждаме дизайнери и лица, избиращи да използват едно или друго за своите продукти.

Ситопечат

Ситопечатът първоначално се е наричал копринен печат и е патентован от Самюъл Саймън Матю Атере-Робъртс през 1907 г. Той включва създаване на множество шаблони на дизайна за печат и използване на всеки отделен шаблон за нанасяне на слоеве мастило върху повърхността. Цветовете в дизайна се прилагат един по един и всеки цвят използва различен шаблон. Между другото, шаблоните се наричат ​​екрани, откъдето идва и името.

Ситопечатът е сложен процес с множество стъпки, започвайки от дизайна, изгарянето на дизайна в екрани, подготвяйки мастилата за използване и накрая завършвайки с отпечатването. Най -скъпият компонент на процеса е екранът или екраните и след като екранът е направен, той може да се използва безброй пъти. По този начин, колкото по -голям е обемът на единиците, които трябва да бъдат произведени или отпечатани, толкова по -ниски са разходите за единица за производителя.

Методът на ситопечат използва сложна система от точково оцветяване, полутонове и смеси, като по този начин създава изображения, които изглежда имат безброй цветове. Освен това, тъй като процесът съществува от началото на миналия век, има огромен набор от мастила, които са лесно достъпни, което също помага за управление на разходите.

Цифров печат

Цифровият печат е много по -нов процес, който използва компютърни технологии за печат върху желаните повърхности. Така при дигиталния печат произведенията или дизайнът се обработват в компютър и след това се отпечатват директно толкова, колкото бихте отпечатали на хартия.

Процесът на дигитален печат използва принтер и следователно теоретично можете да отпечатате едно копие или единица от продукта - голямо предимство на етапа на вземане на проби. Тъй като дигитален печат технологията е доста напреднала тя позволява на производителя да пресъздаде нещо от сложна снимка на един-цветно лого, което прави персонализирани парчета лесно достъпен.

Плюсове и минуси на всеки

Ситопечатът е най -добрият процес за дизайни, които изискват високо ниво на жизненост, тъй като мастилото при ситопечат се прилага по -дебело от това при цифровия печат, което води до цветове с по -голяма яркост и дълбочина. В процеса на ситопечат се използват машини, които могат да маневрират около неравни или извити повърхности, което също е предимство. Съществува обаче минимално количество, посочено за повечето поръчки за ситопечат, за да се компенсират високите разходи за изработване на сита и загубите, които са част от тиража на машина за ситопечат.

Цифровият печат е най-добре използваната работа, ориентирана към детайлите, и по-специално за по-малки количества. Използването на компютър за цифров печат означава, че една снимка може да бъде отпечатана с най -малките детайли чрез процеса. Теоретично дигиталният печат позволява ексклузивни тиражи от един дизайн само на едно устройство. Това също е по -малко сложен процес, тъй като всичко, което е необходимо, е да въведете дизайн в компютъра и да дадете командата за печат на принтера.

Заключение

Всеки от двата метода на печат има своите плюсове и минуси - изборът на кой метод да се използва зависи изцяло от дизайна, обекта, количеството и бюджета.

Ситопечатът е рентабилен и има високо професионални висококачествени резултати. Това определено е по -добрият избор за големи поръчки. Първоначалните разходи за настройка обаче са по -високи и са необходими минимални количества за поръчка, за да се оправдае разходите. Също така детайлите с висока разделителна способност може да не се показват добре при ситопечат.

Цифровият печат може да произвежда само един артикул наведнъж и има потенциал да отпечатва фини детайлни работи, като например снимки. Тъй като дизайнът е на компютъра, регулирането на минутите се извършва лесно. Цветовете и дизайнът са ограничени само от капацитета на принтера, но като цяло точното съвпадение на цветовете може да бъде трудно. Мастилото за цифров печат също е по -скъпо и размерът на зоната за печат е ограничен до капацитета на принтера. Цифровият печат също обикновено се ограничава до плат. Макар че това не е загриженост за малки поръчки, времето за печат на единица чрез дигитален печат обикновено е по -дълго от това, което се използва при ситопечат.

Вижте повече за: ,