Разлика между DB2 и Oracle

db2_book_am DB2 срещу Oracle

Един RDBMS или релационна база данни система за управление е вид софтуер, който следи множество бази данни и техните взаимоотношения помежду си. Две търговски достъпни RDBMS софтуер са на DB2 от IBM и Oracle от една компания, наречена релационна Софтуер Incorporated, но по-късно променя името си на Oracle Corporation.

И двете DB2 и Oracle могат да бъдат закупени поотделно и инсталиран в много операционни системи, включително Windows, Linux, Unix и , въпреки че те не са толкова популярни в Windows, като Microsoft SQL сървър . Можете също да закупите DB2 опакован с iSeries сървър компютър от IBM и неговата операционна система. IBM се похвали, че тези пакети е по-бърза и по-евтина алтернатива на закупуването на Oracle, заедно с сървъра и операционна система. Скоростта, натрупан се дължи на намаляването на несъществени функции в операционната система. Един iSeries компютър е насочен главно да обслужва нуждите на DB2 и поради това е много по-опростена и функционална.

Oracle е най-популярните RDBMS на двамата, тъй като повече хора смятат, че DB2 липсва в много аспекти. Много от тези недостатъци са разгледани от някои трети страни приложения, които можете да закупите и инсталирате. Един недостатък на DB2 е липсата на пряка подкрепа за Java приложения. Вие може лесно да разгърне Java приложения, ако използвате Oracle но ще трябва допълнителен софтуер като Tomcat да конвертирате скриптове в Java кода, който след това може да бъде компилирана и изпълнена.

Изборът между DB2 и Oracle е наистина до вашата фирма или собствения си лично предпочитание и опит с продукта. Най-много потребители на DB2 и сървърите iSeries предпочитат да останат с IBMS пакет докато повечето нови потребители предпочитат Oracle. Като DB2 е само секунда за Oracle в пазарния дял, те са направили ходове да направи по-лесно за хората, които никога не са използвали DB2 за смяна на системата си. Те дори са променени някои аспекти, правейки го, подобно на начина, по който ще бъде в една система на Oracle.

Резюме: 1.DB2 е RDBMS от IBM, докато Oracle RDBMS е от компанията на едно и също име 2.IBM оферти DB2 пакетиран заедно със своя iSeries хардуер и операционна система, докато Oracle се продава като независим софтуер 3.Most хората обикновено отношение към Oracle като превъзходен дължи на много недостатъци на DB2 4.Oracle директно поддържа сървъра Java приложение, където можете да разположите Сървлет докато с DB2 ще трябва да се използва Java преводач като Tomcat

4 коментара

 1. Това е технически объркан.

  Tomcat не е Java преводач, това е контейнер сървлет. И двата Oracle и IBM продава сървлет сървъри контейнери / приложения - Oracle BEA закупени и IBM WebSphere има. Нито сървъра идва безплатно с базата данни. Tomcat или нещо подобно е необходимо за уеб-базирани приложения J2EE, независимо от края на задната база данни.

  Основните области, в които Oracle е технически превъзхожда DB2 са а) Сигурност - Oracle дръжки собствената си сигурност в рамките на самия СУБД и има повече опции за заключване за определяне на някои редове или колони в базата данни от DB2 прави. DB2 има тенденция да се разчита повече на защитата на основната операционна система платформа. б) инструменти за управление - особено през последните (10, 11) версии. Oracle има по-мощен инструмент DBA и го прави много по-автоматично управление на себе си - което е нещо добро; по-ранни версии на Oracle са имали репутацията на трудно да управлява заради невероятната гама от опции и настройки на разположение. Оптимизиране за изпълнение някога е бил нещо като черен изкуство; тя е малко по-лесно сега.

  Това не е да се каже, DB2 не работи по съвпадение Oracle в тези области; конкуренцията е жестока. Но в момента Oracle е лидер.

  Тъй като тя закупени Sun, Oracle сега продава хардуер. Тя има за съхранение на данни на сървъра - "Exadata" - оптимизиран за тежката схрусква база данни.

 2. Къде DB2 бие плънка на Oracle е: (1) скорост

  (2) лекота на използване. На DB2 да дават и получават стандартен UNIX / изход на командния ред - нещо, оракул е неспособен да прави. Това прави още по-мощен Unix команди на разположение. Мога да напишете $> DB2 "изберете нещо .." | Впиши ... | AWK ... | SED> output.file.

  (3) DB2 има друг абстракция слой; а едно към много отношения между сървър и база данни. Така че аз имам по-голяма гъвкавост за управление на потребителски обекти и архиви.

  Аз съм работил в продължение на години и на двете и аз мисля, Oracle е на второ технология скорост, с голям бизнес модел го управлява. На това е технически качества, по-лесно приложение, скоростта и разходите DB2 превъзхожда категорично.

  • Здравейте Джо, Били ли сте взели участие в миграцията от DB2 за Oracle? за Java приложение. Какви стъпки трябва да се вземат под внимание, доколкото е въпроси, съхранена процедура от страна на Java. А също и миграцията на данни от DB2 до Oravle. Благодаря. AB

Вижте още за: , ,