Разлика между Cyberpunk и Steampunk

И Cyberpunk, и Steampunk са завладяващи поджанрове в света на научната фантастика и са свързани с технологиите и напредъка на технологиите, те всъщност са разделени по светове.

Докато и двата са популярни алтернативни стилове със сходни футуристични елементи, вкоренени в света на фантастиката, разликата се крие в дисциплината и откъде черпят вдъхновение. Cyberpunk е стил, поставен много по -далеч в бъдещето, нещо, което произлиза от съвременната епоха на Интернет, докато Steampunk е много по -естетически приятен, но с историческа обстановка и основно се фокусира върху викториански вдъхновен външен вид.

Steampunk съчетава исторически елементи със стари училищни технологични характеристики, вдъхновени от научната фантастика, докато Cyberpunk е футуристичен свят, доминиран от компютърни технологии. Разглеждаме разликите между двете.

Какво е Cyberpunk?

Киберпънкът е поджанр на научната фантастика, основан на технологични иновации, който е поставен много по-далеч в бъдещето и извира от съвременната ера на Интернет. В киберпънка настоящето, миналото и бъдещето са неразривно преплетени в беззаконно потисническо общество, до голяма степен контролирано от компютърни технологии. Той се фокусира върху всичко високотехнологично като кибернетика и изкуствен интелект. Киберпанките не владеят точно технологиите, но по същество са умели в това. Той често подчертава компютрите и роботите и често демонстрира антиутопично общество, доминирано от технологиите.

Какво е Steampunk?

Steampunk е поджанр, базиран на технологични иновации от алтернативен свят, вдъхновен от викторианската епоха. Вдъхновен е от романите от 19 -ти век на HG Wells, Jules Verne и Mary Shelley и е свързан с романтичния поглед към напредъка на технологиите във викторианската епоха. Модата Steampunk се основава на викторианска вдъхновена визия, с дрехи от викторианската епоха, като шапки, портмонета, корсети, жилетки, чадъри и др. Често подчертава машините, работещи с пара, а не напредналите технологии.

Разлика между Cyberpunk и Steampunk

  1. Определение на Cyberpunk Vs. Стимпанк

И двата са поджанрове на научната фантастика, които често се случват в алтернативен свят, задвижван от технологии със сходни футуристични елементи, те са различни светове. Киберпънкът се отнася както за култура, така и за научнофантастичен жанр, който представя технологиите и науката в градско, антиутопично бъдеще. Това е футуристичен свят, изобразен като този, в който обществото до голяма степен се контролира от компютърни технологии. Steampunk, от друга страна, съчетава естетиката на викторианската епоха с фантазията на научната фантастика. Това е поджанр, основан на технологични иновации от алтернативен свят, вдъхновен от технологиите от викторианската епоха.

  1. Жанр на Cyberpunk Vs. Стимпанк

Киберпънкът е поджанр научна фантастика, който се развива главно в беззаконна субкултура на общество, доминирано до голяма степен от интернет и науката. Това е стил, поставен много по -далеч в бъдещето със силен акцент върху съвременните технологии като роботи, компютърни игри, световната мрежа, изкуствен интелект и др. Steampunk се фокусира върху анахроничната технология, но с технологичен обрат. Това основно се използва технология и естетически дизайн, вдъхновен от индустриалната епоха на 19-ти век. Позовава се на алтернативен свят, доминиран до голяма степен от машини с пара, а не от модерни и модерни технологии.

  1. Технология

Технологията е неразделна част от Cyberpunk, която отделя поджанра от конвенционалната научна фантастика. Това е стил, който се фокусира силно върху високотехнологичните функции, напредналите технологии и научните постижения. Той се занимава с технологии, които дори не съществуват, като кибернетика и изкуствен интелект. Steampunk е комбинация от технологии и естетика, вдъхновена от машини от 19 -ти век, работещи с пара. Често излаганите технологии са дирижабли, автомобили с пара, аналогови компютри и др. Тя се основава на схващането, че ерата на технологиите, работещи с пара, продължава. Steampunk се занимава с остаряла технология.

  1. Вдъхновение

Киберпънкът е силно повлиян от движението на научната фантастика Нова вълна от 60 -те и 70 -те години на миналия век, което според Майкъл Муркок е епоха, която преоткрива своите визионерски корени, за да създаде повече литературни и експериментални форми на фентъзи и научна фантастика, като същевременно отхвърля традициите на американската целулоза. . В резултат на това води до появата на Cyberpunk през 80 -те години. Steampunk черпи вдъхновението си от романите от 19 -ти век на HG Wells, Jules Verne и Mary Shelley. Той е свързан с по -романтичен поглед върху технологичния напредък във викторианската епоха. Терминът Steampunk е въведен за първи път от автора на Morlock Night KW Jeter през 1987 г.

  1. Мода

Модата Steampunk е поджанр на движението Steampunk в научната фантастика и се основава изцяло на естетиката на викторианския стил с дрехи от епохата, като корсети, портмонета, шапки, чадъри, суетящи поли, жилетки, опашки, шапки и викториански шапки, украсени с цветя, пера и панделки. Киберпанките изобразяват разлагащ се антиутопичен свят с нотка на модернизма. Модата на киберпънка е изцяло за градска улична мода с песъчлив външен вид и футуристично преобразяване. Той често се отличава с тъмна основа от цветове с придружаващи елементи като тренчкоти, дънки и аксесоари като очила понякога.

Cyberpunk срещу Steampunk: Сравнителна таблица

Резюме на Cyberpunk Vs. Стимпанк

Накратко, Cyberpunk се фокусира върху близкото бъдеще с технологии, които дори още не съществуват, докато Steampunk е вдъхновен от технологията от викторианската епоха. Киберпънкът е измислен свят, разположен в беззаконна субкултура на общество, до голяма степен контролирано от компютърни технологии, докато Steampunk е поджанр научна фантастика, който включва остарели технологии и естетика, вдъхновени от машините, работещи с пара от 19 -ти век. Основната тема на филмите за киберпанк и стимпанк е технологията и нейното въздействие върху човешката природа, с изключение на това, че Steampunk е поставен в индустриалната ера на 19 -ти век с машини на пара и Cyberpunk е близкото бъдеще.

Вижте повече за: ,