Разлика между криптовалута и акции

Това са отчаяни времена и живеем в свят на несигурност. Начинът, по който се развиват нещата, инвеститорите търсят алтернативни инвестиционни маршрути като биткойн, докато фондовият пазар се срива все повече. Когато говорим за криптовалути, те се доближават достатъчно, за да бъдат полезни, но както се казва, инвестициите винаги са рискови и криптовалутата определено е един от по -рисковите инвестиционни избори. Но криптовалутите като биткойн също са едни от най -горещите стоки там. Всъщност към 2021 г. в момента съществуват повече от 4000 криптовалути. Криптовалутите спечелиха много шум през 2017 г., когато стойността на биткойн се увеличи с 1318 %. Тези възвръщаемости не бяха нищо по -малко от чудо, поне повече от това, което един акционер може да направи за цял живот. Но това поражда въпроса - какво точно е криптовалута и как работи това? И безопасно ли е да инвестирате в крипто, а не в акции?

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е цифров актив или цифрова валута, като форма на плащане, предназначена да работи като всяка друга валута - за закупуване на стоки и услуги - но се основава на децентрализирана система за водене на записи, наречена блокчейн, и е обезопасена чрез криптография. Всъщност самата основа на криптовалутите като биткойн се крие в тази нова технология, наречена блокчейн - инфраструктурата, върху която са изградени криптовалутите. Най -хубавото при криптовалутата е, че криптовалутата е кръстоска между актив и валута. За разлика от традиционните начини за измерване на стойността, крипто данните не се съхраняват в централен хъб; всъщност няма централен орган, който да отговаря за транзакциите и правомощията се разпределят между членовете на която и да е крипто общност. Криптовалутата използва широко криптографията, за да осигури защитен механизъм за кодиране на правилата на система за криптовалута в самата система, което прави изключително трудно фалшифицирането и предотвратяване на намесата на хора в системата.

Какво е акции?

Акции, известни още като собствен капитал, са форма на инвестиция, която представлява дялове на собственост в корпорация и всяка акция на акция струва част от собствеността на компанията. Ако една компания има 100 акции, тогава всяка акция ще представлява 1% собственост в компанията. Така че, ако притежавате поне 51 акции, вие по същество притежавате по -голямата част от компанията. В повечето случаи компаниите продават акциите си, за да съберат пари за разширяване. Това означава, че те продават само част от компанията си. Акциите могат да се купуват или продават частно или на фондови борси. Има много фондови борси по света, включително две от най -големите световни фондови борси в САЩ; NASDAQ и Нюйоркската фондова борса. Акциите носят рискове като другите инвестиции, но също така имат потенциал да печелят пари.

Разлика между криптовалута и акции

Стойност

- Криптовалутата е цифрова валута, предназначена да работи като средство за размяна за закупуване на стоки и услуги, използвайки криптография за осигуряване на транзакциите. За разлика от фиксираната валута, криптовалути като биткойн не могат да бъдат създадени от въздух. Въпреки че има вътрешна стойност, не може да бъде истинска валута. Акциите, от друга страна, са форма на инвестиция, която представлява дялове на собственост в корпорация и всяка акция от акция е на стойност част от собствеността на компанията.

Мощност

- Криптовалутите решават въпроса за абсолютната власт, като разпределят властта между множество хора или още по -добре сред членовете на споменатата общност в дадена мрежа. Децентрализацията е ключовата идея зад блокчейн технологията. Акциите могат да се купуват или продават частно или на фондови борси. Акциите се продават от компании, които търсят събиране на пари за разширяване на бизнеса си. Властта е между инвеститорите и компаниите и къде те влагат парите си.

Посредник

- Основната идея на криптовалутите е, че няма посредник, който да контролира транзакциите ви или да начислява някаква комисионна, за разлика от традиционните парични средства, при които банките или услугата за цифрови разплащания намаляват. При криптовалутите няма посредници; само членовете на мрежата в блокчейна, които действат като хората, отговарящи за транзакциите и тяхното обезщетение, се изчисляват по различен начин и са минимални. На фондовия пазар брокерът действа като посредник между купувачи и продавачи.

Управление

- криптовалути като биткойн не се управляват централно от нито един ръководен орган или правителство; транзакциите, използващи блокчейн системата, се удостоверяват и записват без намеса на трети страни. Управлението се разпределя между членовете на споменатата общност, които имат достъп до транзакциите. Фондовият пазар, от друга страна, е силно регулиран и се управлява от федералните агенции като американската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). SEC пренебрегва целия фондов пазар, за да осигури честни търговски практики.

Криптовалута срещу акции: Сравнителна диаграма

Резюме

Обменът идва в различни форми и форми. Някои са традиционни борси с посредници, които имат своите начини да откраднат пари от вас. Някои брокери могат да търгуват срещу вашите поръчки и да начисляват неоправдани комисиони. Криптосите, от друга страна, са изцяло нова история; те също са потенциално средство за инвестиции, но работят без никакво управление, което означава, че няма централен орган, няма посредници и няма риск. Но това не е така. Инвестирането в криптовалути има свои собствени рискове, тъй като крипто пазарът все още е в етап на развитие. Така че опознаването на крипто общността може да бъде следващата стъпка към намирането на вашия път на този млад нов пазар.

Вижте повече за: ,