Разлика между CPU и GPU

gpu Процесорът или централният процесор е мястото, където се изпълняват всички програмни инструкции, за да се извлекат необходимите данни. Напредъкът в съвременните процесори му позволи да намали повече числа от всякога, но напредъкът в софтуерните технологии означава, че процесорите все още се опитват да наваксат. Графичен процесор или GPU има за цел да облекчи натоварването на процесора, като обработва всички усъвършенствани изчисления, необходими за проектиране на окончателния дисплей на монитора.

Първоначално процесорите обработват всички изчисления и инструкции в целия компютър, като по този начин се използва думата „централен“. Но с напредването на технологиите стана по -изгодно да се поемат някои от отговорностите от процесора и да се изпълняват от други микропроцесори. В дните преди графичните потребителски интерфейси екранът беше просто малка решетка с всяко поле с 8 -битова стойност, която съответства на символ. Това беше сравнително много лесно да се направи за процесора , но графичните интерфейси имат по -големи резолюции, като всеки пиксел има 16 -битова или 32 -битова цветна стойност.

Графични процесори, където първоначално са разработени за изобразяване на 2D графика; по -специално, за да се ускори изчертаването на прозорци в GUI. Но тъй като нуждата от 3D и по -бързо графично ускорение нараства, графичният процесор става по -бърз и по -специализиран в своята задача. Графичните процесори понастоящем обикновено са процесори с плаваща запетая, които могат лесно да разбиват геометрични изчисления заедно със задачи за картографиране на текстури. Повечето графични процесори са внедрили примитиви MPEG, за да подобрят възпроизвеждането на видеоклипове; някои дори имат възможност за директно декодиране на HD видео данни, отнемайки друга задача далеч от процесора.

Хардуерно, графичните процесори и процесорите са сходни, но не идентични. Ако погледнем самия градивен елемент на всеки, транзисторите, можем да видим, че повечето графични процесори вече съперничат на процесорите по брой на транзисторите. Специализираният характер на графичните процесори означава, че той може да изпълнява задачата си много по -бързо от процесора, но не е в състояние да покрие всички възможности на процесора. Множество графични процесори също могат да бъдат използвани за постигане на една цел, подобно на наличните в момента двуядрени процесори. Crossfire на ATI и SLI на NVidia позволяват на потребителите да свържат две идентични графични процесори и да ги накарат да работят като едно цяло.

Резюме: 1. CPU е мозъкът на компютъра, който GPU е предназначен само да го допълва. 2. Графичните процесори са специализирани и не могат да заменят функцията на процесора. 3. Процесорите могат да изпълняват функциите на графичен процесор, но с много по -ниска скорост. 4. Графичните процесори могат да съперничат на процесорите по броя на транзисторите. 5. Графичните процесори също могат да работят в тандем точно както многоядрените възможности на процесора.

11 коментара

 1. Благодаря за простото и ясно обяснение. Това ще бъде моето място за DB's

 2. Thx 4 ur ценна информация. Въпреки че очаквах повече цифри на потока от данни и т.н. на процесора и графичния процесор, за да го разбера правилно, не само в текстов формат. Както видях в списание dIGIT по -рано. Ако имате повече информация за тази и свързаните с нея теми, ще бъда сигурен, ако изпратите тези ценни данни на моя имейл.

 3. Благодаря …………… .. Ако имате повече информация за това, моля, изпратете ми на моя имейл ……….

 4. Добра работа

 5. Наистина полезно… .. Thnkz много….

 6. Благодаря за това обяснение много интересно. Благодаря отново.

 7. благодаря за ценната информация

 8. Добър пост много полезен

Обратни обрати

 1. Разлика между VGA и DVI | Разлика между
 2. Разлика между NVIDIA и ATI | Разлика между | NVIDIA срещу ATI
 3. Разлика между XGA и VGA | Разлика между | XGA срещу VGA

Вижте повече за: ,