Разлика между Bluetooth и безжична връзка

Bluetooth срещу безжична връзка

Безжичната връзка е общ термин, който обхваща всички комуникации, които използват електромагнитни вълни. Това включва радиостанции, спътници, GPS и много други. Но когато повечето хора казват безжична връзка, те често имат предвид безжични мрежи или по-известни като Wi-Fi. Wi-Fi и Bluetooth имат свои собствени приложения. Докато безжичната връзка се използва за свързване на компютър към мрежа, Bluetooth обикновено се използва за свързване към устройства заедно, за да се улесни преносът на информация. Това може да е телефон, изпращащ файл на друг, или лаптоп, който предава музика към стерео Bluetooth слушалки.

Има ключова разлика между, когато става въпрос за скорост и обхват. Тъй като Bluetooth е предназначен само за комуникация между две устройства, неговият обхват не надхвърля няколко метра; с изключение на устройства от клас А. Обхватът беше умишлено намален, за да се сведат до минимум проблемите със сигурността. С безжичната връзка по -голям обхват е по -добър, тъй като би позволил по -голяма мобилност на тези, които са свързани към рутера. Скоростта също е от съществено значение за безжичните мрежи, тъй като означава по -бърз трансфер на файлове и повече потребители, които могат да бъдат настанени наведнъж. Bluetooth наистина не е необходимо , че много по- честотна лента, тъй като количеството на данните , които обикновено се предава, е много ниска.

Най -честото използване на Bluetooth в днешно време е като подмяна на кабел. Сега много устройства използват Bluetooth, за да намалят броя на кабелите, които обикновено са необходими. Слушалки, мишки, GPS приемници, контролери за игрални конзоли и много други устройства използват Bluetooth като алтернатива на разхвърляните кабели. Дори синхронизирането между компютър и телефон може да стане чрез Bluetooth. Поради това броят на устройствата, които имат Bluetooth, далеч надвишава тези, които имат безжична LAN. Почти всички телефони и лаптопи, които имат безжични възможности, също имат Bluetooth в тях. Това широко разпространено внедряване може да се дължи и на много ниската цена на Bluetooth устройствата. За разлика от безжичната LAN, която често се разглежда като висококачествено допълнение към телефоните, Bluetooth често се третира като стандарт.

Резюме:

1. Безжичната локална мрежа обикновено се използва за комуникация между компютър и компютър, докато Bluetooth обикновено се използва за свързване на аксесоари. 2. Безжичната LAN е предназначена за по-големи разстояния, докато Bluetooth е предназначен само за използване на къси разстояния. 3. Безжичната LAN е много по-бърза в сравнение с Bluetooth 4. Bluetooth е по -широко разпространен в сравнение с безжичната LAN 5. Bluetooth е по -евтин за внедряване от безжичната LAN

4 коментара

  1. УАУ точно това, което търсех. Дойдох тук, като потърсих bluetooth

  2. Благодаря ви за обяснението. Сега разбирам. Много полезно.

  3. Забравих да ви оценя със звезди.

    5 от 5

  4. Много благодаря ... много полезно

Вижте още за: