Разлика между Bluetooth и AirPlay

Безжичната музика е новата мода в наши дни с услугите за стрийминг при поискване като Apple Music и Spotify, които завинаги нарушават правилата за стрийминг.

За тези, които обичат да поддържат музиката да се възпроизвежда бързо и без усилие, нищо не надвишава удобството за безжично предаване на музика. И с настъпването на технологичната еволюция и възхода на преносимите високоговорители, пускането на музика изглежда като детска игра.

Сега можете да възпроизвеждате и контролирате музиката си, без да напускате комфорта на дивана си с безжично поточно предаване на музика. След като системата за високоговорители е настроена, музиката е на една ръка разстояние. Въпреки това, безжичното предаване на музика изисква някакъв вид технология за свързване за предаване на музика към преносими високоговорители и има два популярни начина за поточно предаване на музика у дома: Bluetooth и AirPlay.

С повечето безжични високоговорители, поддържащи и двете технологии за стрийминг, ви предлагаме безпристрастно сравнение между двете, за да ви помогнем да изберете по -добре при закупуване на аудио хардуер.

Какво е Bluetooth?

Bluetooth е стандартна безжична комуникационна технология, която ви позволява да споделяте данни и информация между различни електронни устройства като мобилни телефони, камери, лаптопи и т.н. Това е един от най -често срещаните начини за поточно предаване на музика между устройства у дома. Това е безжична технология с ниска мощност, която ви позволява да предавате поточно музика от едно устройство на друго чрез сдвояване на устройствата, като например смартфон и съвместим високоговорител.

Той работи добре за стрийминг на къси разстояния и не изисква безжична мрежа за поточно предаване на аудио, така че е необходим допълнителен хардуер или настройка за свързване на устройствата.

Какво е AirPlay?

AirPlay е собствена безжична услуга за стрийминг на Apple, която ви позволява да предавате музика през домашна безжична мрежа, която позволява поточно предаване на дълги разстояния в сравнение с Bluetooth. Той е разработен от Apple с единствената цел да изпраща аудио през Wi-Fi мрежа до съвместими докинг станции, така че да можете да се наслаждавате на любимия си плейлист с комфорта на вашия диван.

Тъй като домашните мрежи имат по -голяма честотна лента през Bluetooth, аудио файловете не трябва да се компресират, което води до по -добро качество на звука без загуби. AirPlay безпроблемно предава музика от вашия iPhone или iPad към вашата система за домашно забавление чрез Apple TV или други устройства на Apple.

Разлика между Bluetooth и AirPlay

Технология на Bluetooth VS. AirPlay

Bluetooth е стандартна безжична комуникационна технология, която позволява обмен на данни между различни електронни устройства като мобилни телефони, лаптопи, таблети и други периферни устройства безжично на къси разстояния. Всяко модерно потребителско електронно устройство се предлага с вградена Bluetooth поддръжка и е универсално, което означава, че не е необходим външен хардуер за свързване на вашето устройство към високоговорителя. AirPlay, от друга страна, е патентована безжична аудио/видео стрийминг услуга, разработена от Apple, която ви позволява да предавате аудио и видео от компютър Mac или iOS мобилни устройства през Wi-Fi мрежа. Не може обаче да се използва за споделяне на файлове като Bluetooth.

Съвместимост

Най -голямата точка на продажба на Bluetooth е съвместимостта. Това е вашата безжична технология в стаята, която е предимно агностична за платформа и най-добрата част, тя се свързва директно между устройства. Това е универсална безжична платформа, която се предлага предварително вградена в широк спектър от електронни устройства, включително мобилни телефони, лаптопи, камери, принтери, интелигентни домакински уреди и дори превозни средства. За разлика от Bluetooth, AirPlay изисква Wi-Fi мрежа за поточно предаване на съдържание и тъй като е патентована от Apple, тя е достъпна само за устройства на Apple. Въпреки това, за разлика от Bluetooth, AirPlay предлага възможност за поточно предаване както на аудио, така и на видео. AirPlay е идеален за дом, ориентиран към Apple, където имате всички неща на Apple.

Обхват

Най -голямата разлика между двете технологии е обхватът. Обикновено повечето Bluetooth устройства имат обхват 32 фута, с добавени смущения и препятствия. Въпреки че Bluetooth технологията се подобрява с течение на времето, тя все още е сравнително нова технология и обхватът остава недостатък, когато става въпрос за аудио. Разстоянието обаче не е ограничено от обхвата в случай на AirPlay, всъщност той разчита на домашната ви Wi-Fi мрежа, така че можете свободно да се скитате из къщата си, докато музиката продължава да свири, докато вашето устройство Apple и високоговорителят са свързани към същата мрежа.

Качество на звука за Bluetooth Vs. AirPlay

Почти повсеместната Bluetooth технология е прост и лесен за използване начин да поддържате музиката, която се възпроизвежда през мобилния ви телефон, до съвместим високоговорител или слушалки, но има цена, която компрометира качеството на звука. Bluetooth използва компресия със загуби и това е на върха на компресията, която вече е направила музиката ви. Това започна да се променя с новия аудио-фокусиран aptX кодек, който поддържа аудио резолюции до 24-бита/96KHz, което е много по-добро от това, което повечето от стандартната музика за качество на CD използваха за предоставяне. AirPlay, от друга страна, използва компресия без загуби, което означава, че е в състояние да предава висококачествен звук, без да компрометира аудио потенциала.

Bluetooth срещу AirPlay: Сравнителна таблица

Обобщение на Bluetooth Vs. AirPlay

Накратко, и двете безжични технологии осигуряват вътрешно поточно предаване на музика, така че можете да се наслаждавате на безкрайна музика, без да напускате комфорта на дивана си, само с едно натискане на бутон. Е, и двете технологии стоят отделно, така че няма какво да се каже коя е по -добра от другата.

Bluetooth очевидно е победител по отношение на съвместимостта и лекотата на използване, тъй като почти всяко потребителско електронно устройство е вградено с Bluetooth. Ако обаче сте доволни от вашата екосистема на Apple с всички неща на Apple, тогава AirPlay е може би единственото нещо, което можете да пожелаете. Останалото зависи от вашите нужди и от това, което ви подхожда по -добре.

Вижте повече за: ,