Разлика между B2B и B2C

B2B и B2C са двата популярни маркетинг бизнес моделите на които се основава всяка индустрия. Всеки бизнес, независимо дали производството или търговията на дребно, е или b2b фирмен или B2C компания. Маркетинг основно се отнася до процеса на насърчаване на продукти и услуги чрез канал. B2B щандове за бизнес към бизнес, докато B2C означава търговци и потребители. Ако един бизнес продава своите продукти или услуги на друго предприятие, това е форма на B2B сделка. И ако един бизнес продава своите продукти и услуги директно на потребителя, след което той се нарича B2C сделка.

Какво е B2B (бизнес към бизнес)?

B2B, съкратено от бизнес към бизнес, е бизнес модел или бизнес транзакциите модел, който работи като продава своите продукти на други фирми. Това е ситуация, в която един бизнес извършва търговска сделка с друг бизнес. B2B пазара е огромен и включва всичко от промишлените доставчици на ТРЗ процеси за разработчици на софтуер. B2B фирми съществуват във всяка индустрия и B2B транзакции се извършват с три обстоятелства: Когато в бизнес изходните материали, когато бизнес източник услуги, както и, когато един бизнес е извор и продукти, за да препродават. Има значително повече, отколкото B2B сделки B2C, защото за всеки B2C сделка, има като десетки, стотици или дори хиляди B2B сделки участват.

Какво е B2C (бизнес към потребителите)?

B2C, съкратено от търговци и потребители, е бизнес модел, който работи като продава своите продукти и услуги директно на потребителите, а не да продават на фирми. B2C е нещо, повечето хора мислят за когато видят една реклама по телевизията или чуят нещо по радиото или попаднете нещо онлайн. Когато закупите нещо онлайн, това е бизнес за обмен на потребителите. Това е сделка между търговци и потребители или крайни потребители. B2C маркетинг се фокусира върху стойността на продукта, както и извиква някаква емоционална реакция от страна на потребителя. B2C фокусира върху повече, но по-малките потребители и повечето от сделките с B2C да се прояви и чрез общи канали.

Разлика между B2B и B2C

Определение

- B2B просто означава, бизнес към бизнес и той се отнася до бизнес модел, който работи като продава своите продукти или услуги на други фирми. B2B е обмен на стоки и услуги между две фирми. Това е в основата на ситуация, в която един бизнес извършва търговска сделка с друг бизнес. B2C средства търговци и потребители и това е бизнес модел, който работи като продава своите продукти и услуги директно на потребителите, а не да продават на фирми. Това е сделка между търговци и потребители или крайни потребители.

връзките с клиентите

- B2B пазари обикновено са по-малки от B2C пазари. B2B маркетинг е повече за потребителя от самия продукт, така че фокусът тенденция да бъде по логиката на продукта и функциите му. Предприемачите трябва да изградят силни връзки с относително малък брой фирми, така доверие и стабилност станат силни апартаменти в B2B маркетинг. B2C се продава директно на потребителите, така че фокусът е повече върху продукта и ползите от него, отколкото потребителите. B2C маркетинг се фокусира върху стойността на продукта, както и извиква някаква емоционална реакция от страна на потребителя.

Възвръщаемост на инвестициите

- Бизнесът работят на три основни цели: да се увеличат приходите, с цел минимизиране на оперативните разходи, както и за насърчаване на удовлетвореност на клиентите. За разлика от потребителите, фирмите са склонни да имат различен начин на мислене при закупуване на нова технология. Фирмите са изградени върху очакването за възвръщаемост на инвестициите. ROI оценка е решаващ фактор в екосистемата на B2B и това е един от ключовите моменти в каквато и да е продажба, която се основава на модела на B2B. Потребителите са по-заинтересовани от продукта и как изглежда или се чувства. Потребителите обичат новост че стопанските субекти, го възприемат като възможност за инвестиция.

Маркетингова стратегия

- B2B маркетинг наблягат на качеството, цените и други икономически аспекти, които биха могли да представляват интерес за потребителите. B2B пазари са склонни да бъдат по-планирана, организирана и контролирана. Всеки продажби задвижване B2B маркетинг стратегия се основава на три основни елемента: олово поколение, поколение на търсенето, както и стратегия за задържане. Идеята е да се създаде интерес към продукта, конвертирате, че интересът в действие, а след това направи потребителите еднократни в постоянни потребители. B2C маркетинг кампании са насочени към потребителите и те работят, като помага на предприятията да определят целевата си аудитория. Идеята е да се идентифицират потенциалните клиенти, а не непременно купувачи, и превръщането на тези води в клиенти.

Вземане на решение

- В B2B пазари, вземането на решение е сложен процес, който включва повече от един служител, всеки специализиран в дадена сфера на тяхната собствена, и така наречените вземащите решения са отговорни за техните решения и те трябва да бъдат държани отговорни за действията си. Понякога за голяма покупка, се изисква одобрението на заинтересованите страни, някои ако не всички, а потребителят дори не могат да имат вземане на орган на решението. В B2C пазари, потребителят е решението машина и той / тя може да се консултира семейството, приятелите, така че едва ли се усложняват от това.

B2B срещу B2C: Сравнение на таблицата

Обобщение на B2B и B2C

Въпреки, B2B маркетинг състои приблизително половината на икономиката, най-високо ниво маркетинг се фокусира върху B2C бизнес. B2C има много повече ползи, отколкото B2B, включително разнообразие голяма продукт и по-голямо удобство за потребителите, така и възможност за търсене на фирми. И двете са страхотни маркетингови стратегии, но те се различават съществено по отношение на това как те рекламират своите продукти и процеса на вземане на решения. B2C кампании са по-ориентирани към потребителите, така че целта е винаги на потребителя, който е, който взема решенията. B2B маркетинг, от друга страна, е свързано с шепа хора в рамките на организацията, които са вземащите решения.

Вижте още за: ,