Разлика между Azure DevOps и Jira

Съпоставяме двата най -мощни и еднакво популярни инструмента за управление на проекти - Azure DevOps и Jira - един срещу друг, за да видим кой е по -добър от другия. И двата са невероятно гъвкави инструменти, подходящи за визуализиране и наблюдение на обхвата на един проект, за да се управляват ефективно проектите и задачите, и да се погледне дали вашият екип е на прав път. Нека да разгледаме някои ключови разлики между двете.

Какво е Джира?

Jira е инструмент за управление на проекти, разработен от австралийската компания Atlassian за проследяване на грешки, проследяване на проблеми и други процеси за управление на проекти. Това е преди всичко система за проследяване на проблеми и управление на проекти, която се предлага в различни вкусове, като JIRA Core, JIRA Software и JIRA Service Desk, всеки от които отговаря на нуждите на всички видове потребители. Той започна като прост инструмент за проследяване на грешки, но се разраства с годините, за да се превърне в универсално решение за проследяване на проблеми. Днес Jira е нещо повече от приложение - тя се превърна в платформа с набор от други продукти, които са изградени върху нея и нейните многобройни възможности за персонализиране я превръщат в съвсем различна система. Клиентите могат да изберат продукта, който най -добре отговаря на техните нужди, независимо дали изпълняват проект за разработка на Agile софтуер или обща система за управление на задачи или портал за обслужване на клиенти. JIRA Software е много подходящ за екипи за разработка на софтуер, които искат да използват Agile методологии, като Scrum.

Какво е Azure DevOps?

Azure DevOps е собственият набор от облачни услуги на DevOps и инструменти за сътрудничество на Microsoft, които работят за всеки език, насочен към всяка платформа. Той разполага с всичко необходимо, за да превърнете идеята си в работен софтуер- можете да планирате проекта си с Agile инструменти, можете да управлявате тестовите си планове от мрежата, да версирате кода си с помощта на Git и да внедрите решенията си в невероятен кръст- платформа CI/CD система. Освен ако не сте организация с повече от пет разработчици или правите повече от милион долара годишни приходи, този продукт е безплатен за използване. По -рано наричани Visual Studio Team Services (VSTS), Azure DevOps е инструмент, предоставен от Microsoft Azure за внедряване на жизнен цикъл на DevOps в бизнес. Azure DevOps прави интегрирането на DevOps с Azure много по -лесно, като обхваща целия жизнен цикъл на софтуера. Това е по същество набор от съвременни услуги, използвани за по -добро сътрудничество в целия жизнен цикъл на разработка на софтуер.

Разлика между Azure DevOps и Jira

Основи

- Както Azure DevOps, така и Jira са двете водещи системи за управление на жизнения цикъл на приложенията (ALM), които помагат на организациите по -добре да управляват своя жизнен цикъл на приложението от самото начало, от планирането, сътрудничеството до тестването и внедряването. Jira е инструмент за управление на проекти, разработен от Atlassian за екипи за разработка на софтуер. Azure DevOps е инструмент, предоставен от Microsoft Azure за внедряване на жизнен цикъл на DevOps в бизнес. Преди беше известен като Visual Studio Team Services (VSTS), но беше ребрандиран като Azure DevOps.

Ценообразуване

- Microsoft предлага безплатен пробен период за своите пакети DevOps, така че потребителите да могат да тестват безплатно продуктите на място. Той е абсолютно безплатен за до 5 потребители, докато платените услуги започват от $ 6 на потребител на месец или $ 30 на месец за до 10 потребители. Един стандартен потребител трябва да се оправи с безплатен лиценз. За по -големи екипи можете да отидете до 1000 потребители за $ 6 150 на месец. Портфолиото на инструмента Jira струва фиксирана такса от $ 10 на месец за до 10 потребители, а за екипи от над 11, но по -малко от 100, ще струва $ 7 на потребител на месец.

Поддръжка на Agile

-Jira Software е много подходящ за екипи за разработка на софтуер, които искат да използват Agile методологии, като Scrum и Kanban, и всякаква рамка между тях. Това е Agile инструмент за управление на проекти, готов да помогне за управление на вашите Agile проекти за разработка на софтуер от един инструмент, от гъвкави дъски до отчети. За разлика от Azure DevOps, Jira дава възможност на потребителите да повторят работните им потоци и след това постепенно да добавят още функции, докато вървят. Azure DevOps е инструмент, предоставен от Microsoft Azure за внедряване на жизнен цикъл на DevOps в бизнес.

Проследимост

- При работа с Jira е възможно да се свържат ангажименти, заявки за изтегляне и други промени в GitHub обратно към работата, описана в Jira. Но не можете да видите дали завършена потребителска история вече е свързана с издание. Няма да има пряка видимост кой работен елемент е завършен с кое разгръщане. Това е различно при работа с Azure Boards, Repos и Pipelines. Когато използвате услугите на Azure DevOps, проследяването е възможно от началото до внедряването и обратно.

Възможности за търсене

- Jira Software се предлага с разширени възможности за търсене, които ще ви позволят бързо да откривате проблеми и да предприемате действия. Можете лесно да търсите всички грешки на определен проект, използвайки JQL (Jira Query Language). Можете също така бързо да търсите проблеми, като просто използвате текст. Можете да търсите един термин или фраза, като използвате текстовото търсене. В Jira също има невероятна функция, която позволява не само да запазвате търсенията си, но и да получавате резултатите по имейл. Azure DevOps, от друга страна, няма такива разширени възможности за търсене като Jira.

Azure DevOps срещу Jira: Сравнителна диаграма

Резюме

Azure DevOps е инструмент за управление на проекти от Microsoft, който ускорява изграждането, тестването и внедряването на приложения, като обединява екипа на разработчиците и оперативния екип за безпроблемна и безпроблемна доставка на софтуер. Има всичко необходимо, за да превърнете идеята си в работен софтуер. JIRA Software е много подходящ за екипи за разработка на софтуер, които искат да използват Agile методологии, като Scrum. Jira е преди всичко система за проследяване на проблеми и управление на проекти, докато Azure DevOps обхваща целия жизнен цикъл на разработка на софтуер.

Вижте повече за: ,