Разлика между Azure DevOps и GitHub

Git е система за контрол на версиите с отворен код, използвана за управление на изходния код при разработването на софтуер и бързо набира популярност. Git не е специфичен за Azure DevOps - набор от съвместни инструменти за разработка на софтуер - всъщност той се използва от много платформи, които предоставят хостинг за контрол на източника като услуга. Добре известни примери до Azure DevOps са GitHub и GitLab. Тук сме, за да обсъдим двата популярни инструмента на DevOps - Azure DevOps и GitHub - и да се опитаме да разберем основните разлики между тях.

Какво е Azure DevOps?

Azure DevOps е платформа за софтуер като услуга (SaaS) от Microsoft, която предоставя целия набор от инструменти, интегрирани в една единствена среда. По -рано известен като Visual Studio Team Services, Azure DevOps е облачна DevOps инструментална верига за разработване и внедряване на софтуер. Това е платформа за непрекъсната доставка, достъпна както като локален сървър, така и като облачен SaaS продукт. Това е набор от съвременни услуги, които работят за всеки език, насочен към всяка платформа, и това е всичко, от което се нуждаете, за да превърнете една идея във функциониращ софтуер. Можете да планирате своя проект с Agile инструменти, да постигнете тестови планове от уебсайта и да подредите решенията си за междуплатформена CI/CD система, като същевременно получите пълна видимост и проследимост във вашите дейности по разработка.

Какво е GitHub?

GitHub е услуга за хостинг на хранилища на Git за сътрудничество и контрол на версиите. Това е платформа, която помага на хората да решават проблеми, като изграждат софтуер заедно. Git е най -често използваната система за контрол на версиите, която помага за проследяване на промените, направени в компютърните файлове. Използва се за управление на изходния код при разработването на софтуер. Това е уебсайт и базирана на облак услуга, която позволява на хората да работят заедно по проекти отвсякъде и им улеснява сътрудничеството. Той осигурява централно място за споделяне на хранилището, където ръководителите на проекти и разработчиците координират, проследяват и актуализират работата си, за да бъдат актуални и по график. GitHub е един от най -големите инструменти за поддръжка на съвместен работен процес. Проектите или хранилищата се съхраняват на отдалечени сървъри на GitHub, така че да имате достъп до тях отвсякъде.

Разлика между Azure DevOps и GitHub

Платформа

- По -рано известна като екипни услуги на Visual Studio, Azure DevOps е облачен хост DevOps набор от инструменти, предоставен от Microsoft за разработване и разработване на софтуер. Това е платформа за непрекъсната доставка, достъпна както като локален сървър, така и като облачен SaaS продукт. Докато Azure DevOps е с отворен код, той изисква по-корпоративен подход, докато хоства проекти. GitHub, от друга страна, е платформата за проекти с отворен код и общности, която помага на хората да решават проблемите си, като изграждат софтуер заедно.

CI и CD

- Непрекъснатата интеграция или CI е основна практика на DevOps за ангажиране на код към споделено хранилище като Git въз основа на големите корекции и завършване на функциите. Можете да използвате услугата Azure Pipelines за автоматизиране на вашия CI/CD поток. Можете допълнително да използвате Azure Pipelines, за да внедрите вашия CD със софтуер във всеки облак, включително Azure, AWS и Google Cloud Platform. GitHu, от друга страна, има сравнително нова функция, наречена „Действия“, която е интересен начин за извършване на CI/CD тръбопроводи от GitHub.

Проект Управление

- Azure DevOps е набор от свързани инструменти, който ви позволява да работите заедно и да си сътрудничите при разработването на код, както и да изграждате и внедрявате приложения. Azure Boards е таблото за управление на проекти, което ви помага да следите всички дейности, като изграждане на вашите приложения, разгръщане, импортиране на вашите хранилища и т.н., на една страница. Бордовете имат над хиляда разширения за безпроблемна интеграция с други системи. GitHub разполага с таблото за проекти, което ви помага да организирате и приоритизирате работата си, така че хората да могат да управляват без усилие работата в хранилищата.

Кодово хранилище

- Azure Repos е предлагането на хранилище на кодове на Azure DevOps, което предлага най -доброто в класа преживяване за хостване на вашите Git хранилища. Това е набор от инструменти за контрол на версиите, които се използват за управление на вашия код. Както Azure Repos, така и GitHub поддържат богат опит за преглед на кодове с политики на клонове , заявки за изтегляне, прегледи на кодове, уеб куки и т.н. Azure DevOps обаче предлага безплатни частни хранилища, докато обширният набор от функции на GitHub за екипно базирана разработка на софтуер го прави видна платформа за избор за хостинг на Git хранилища.

Ценообразуване

- Microsoft предлага безплатен пробен период за всички свои пакети DevOps, което ви позволява да изтеглите и тествате продукта напълно безплатно във вашите помещения. Azure DevOps е абсолютно безплатен за до 5 потребители за проекти с отворен код, както и за малки проекти. Платената услуга започва от $ 6 на месец на потребител или $ 30 на месец за 10 потребители и достига до $ 6 150 на месец за до 1000 потребители. GitHub, от друга страна, е безплатен за всички публични проекти с отворен код и също е безплатен за екипи. Платеното ценообразуване започва от $ 4 на потребител на месец с неограничени публични/частни хранилища и достига до $ 21 на потребител на месец за плана Enterprise.

Azure DevOps срещу GitHub: Сравнителна диаграма

Обобщение на Azure DevOps срещу GitHub

Накратко, ако се интересувате от общността и искате да изграждате и да си сътрудничите по проекти с отворен код с милиони усърдни разработчици по целия свят, GitHub е точно подходящата платформа за вас. Обширният набор от функции за разработка на софтуер, базиран на екип, и неговата лекота на използване го превръщат в известна платформа за избор както сред програмистите, така и сред писателите. Това е и една от най -големите общности на кодери наоколо. Azure DevOps, от друга страна, е набор от съвременни услуги, които работят за всеки език, насочен към всяка платформа, разгръщащ се във всеки облак или локално. Microsoft не остави камък на крак, за да направи Azure DevOps най -добрата платформа за разработка с отворен код.

Вижте повече за: ,