Разлика между AWS и Google Cloud

Облакът несъмнено е следващото голямо нещо в света на технологиите след възхода на интернет. Нарастващото използване на данни и информация всеки ден принуждава бизнеса и организациите да се обърнат към по -ефективно и безопасно решение за съхранение на данни - облак. Използването на данни нарасна многократно през последните няколко години поради бързо падащите тарифи за мобилен интернет и центровете за данни на предприятията затрудняват ежедневното управление на масовите количества данни. Тук облакът идва на снимката. Облакът е пространство за съхранение извън сайта, управлявано от доставчици на облачни услуги, за да предложи гъвкавост и безопасност в онлайн центровете за данни. Amazon Web Services (AWS) е един от основните играчи в облачното пространство, което трансформира играта за съхранение от доста време. Google Cloud Platform също е голямо име в облачните изчисления и най -големият конкурент на наследството на AWS. Нека да разгледаме добре двата гиганта в облачните изчисления и да разберем разликата между тях.

Какво е AWS?

AWS, съкратено от Amazon Web Services, е един от трите най-големи доставчици на облачни услуги в света, който предлага облачни изчислителни платформи по заявка за физически лица, предприятия и организации. Това е защитена платформа за облачни услуги, разработена и управлявана от Amazon, която позволява на бизнеса да увеличава или намалява пространството си за съхранение в зависимост от изискванията. Той е в челните редици на облачната революция като един от първите доставчици на облачни услуги, които навлязоха в облачното пространство.

AWS предоставя множество предложения, включително изчислителна мощност, съхранение на бази данни, управление на инфраструктурата, разработване на приложения, доставка на съдържание, сигурност и други функционалности, за да помогне на бизнеса да се мащабира и расте. Това беше и една от първите компании, които навлязоха в изчислителното пространство без сървър, което ви позволява да изграждате и стартирате безсървърни приложения, използвайки множество напълно управлявани услуги, предоставяни от AWS. Компанията пусна безсървърна изчислителна услуга под името „AWS Lambda“ през 2014 г. като част от уеб услугите на Amazon.

Какво е Google Cloud?

Google Cloud Platform е набор от публични облачни изчислителни услуги, предлагани и управлявани от гиганта за търсене Google.

Той предлага набор от услуги, включително Google Cloud Hosting и Compute Engine, а неговият световен мащаб на инфраструктурата и модела за сигурност поддържат бизнеса и организациите сигурни и съвместими. Той осигурява среда без сървър за изграждане и свързване на облачни услуги с голям акцент предимно върху архитектурата на микроуслугите.

Усилията му без сървър се изплатиха през 2008 г., когато компанията пусна Google App Engine-уеб рамка и продукт като платформа като услуга (PaaS), който позволява на разработчиците и предприятията да разработват и хостват персонализирани уеб приложения в центровете за данни на Google.

Други основни продукти в Google Cloud Platform включват Google Container Engine, Google Cloud Storage и Google Compute Engine. Google също предлага Google Cloud IoT, напълно управлявани услуги и предложения за свързване и консумиране на данни от IoT устройства.

Разлика между AWS и Google Cloud

  1. Основи на AWS и Google Cloud

AWS (Amazon Web Services) е едно от трите най-добри имена в облачното изчислително пространство, което предлага облачни изчислителни платформи при поискване за физически лица, предприятия и организации.

AWS се предлага и управлява от Amazon като Infrastructure-as-a-Service (IaaS), която предоставя всичко-от хранилище и сървър до виртуализирани изчислителни ресурси по интернет и потребителите са отговорни за управлението на междинния софтуер, операционната система, времето за изпълнение, данните и приложенията.

Google Cloud Platform, от друга страна, е набор от публични облачни изчислителни услуги на Google, които се предоставят на потребителите под формата на виртуализирани ресурси.

  1. Услуги и оферти

AWS е явен победител по отношение на услуги и предложения, като е лидер в пространството Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

С почти петгодишен старт, AWS предлага богатство от облачни продукти и услуги, включително съхранение на бази данни, изчислителна мощност, управление на инфраструктурата, работа в мрежа и доставка на съдържание, анализи, изкуствен интелект, Интернет на нещата, услуги за приложения и др.

Google Cloud също се представя доста добре по отношение на облачните услуги, като се има предвид, че е новост в облачната сцена, но все още изостава от големите играчи като AWS. Единствената област, в която Google Cloud очевидно се отличава, са Big Data.

  1. Ценообразуване на AWS и Google Cloud

Една от ключовите разлики между AWS и Google Cloud е моделът на ценообразуване. AWS предлага модел на ценообразуване при заплащане за своите 100+ облачни услуги, което означава, че трябва да плащате само за услугите, които използвате, и няма да възникнат допълнителни разходи, когато спрете да използвате същите услуги.

Google Cloud таксува средно 60 % по -малко за изчислителни натоварвания в сравнение с други доставчици на облачни изчисления, включително AWS, без да се включват предварителни разходи. Google е победител със своите конкурентни цени. Например, 2 CPU 8GB RAM екземпляр ще струва огромни $ 69 на месец за AWS, където същата конфигурация струва само $ 50 на месец за Google Cloud Platform.

AWS срещу Google Cloud: Сравнителна диаграма

Обобщение на AWS срещу Google Cloud

В крайна сметка, физически лица или фирми, предимно стартиращи фирми, които се стремят да развият бизнеса си бързо, вероятно ще изберат Google Cloud като предпочитан от тях облачен доставчик. Но ако търсите доставчик на облак с най -голям опит в облачното пространство и този с обширен каталог от услуги и предложения с глобално признание, AWS е правилният избор за вас. Е, и двете са двете големи имена в облачната сфера с дългогодишен опит. Това, което ги отличава, е техният подход към облачните изчисления. В крайна сметка всичко зависи от вашите нужди и изисквания.

Вижте повече за: ,