Разлика между ATA и SATA

ata-connector AT Attachment е просто друго име за по-старите IDE твърд диск стандарта интерфейс, който е често по-нататък ATA или Parallel ATA. Най-новият дизайн използва конектор 80 пинов, че лесно се разпознава благодарение на своята wideness. ATA кабели имат конектори на всеки край и още една в средата, която позволява до две устройства да бъдат свързани по едно и също време. SATA или Serial ATA е по-новия интерфейс стандарт, който има за цел да замени АТА. Тя може лесно да бъде разпознат с много по-тесен кабел, който позволява само едно устройство да се закрепя на кабел.

АТА е сравнително стара технология, която е преминала през няколко промени, преди да пристигнат до сегашното му състояние. Най-новите IDE устройства и контролери на теория може да се постигне до 133MB / и пренос на данни, реалната скорост може да бъде по-ниска; още повече, когато две устройства, прикрепени към един-единствен се използват в същото време, тъй като само едно устройство може да предава данни в даден момент. Като два твърди диска на един конектор също може да доведе до проблеми, когато джъмперите, които идентифицират капитанът и робът се объркали. Този проблем не се среща в SATA дискове, тъй като има само един диск, прикрепен към всеки конектор.

Интерфейсът на SATA е трябвало като начин за подобряване на по-стари ATA интерфейс. Въпреки Satas начална скорост от 150MB / и не е кой знае какво подобрение, по-нови версии, които биха могли да постигнат до 300MB / сек и 600MB / и прави предимството на скоростта напълно безупречна. SATA дискове също са гореща подмяна, което означава, можете да премахнете и приложете дискове, докато операционната система работи, които не е възможно с по-старите ATA дискове. Тази възможност се превръща ESATA, което е външно изпълнение на SATA дискове много прилича на USB устройства. Малка предимство, макар и все още да се спомене, е, че присъщото незначителни SATA кабели прави по-лесно да се почисти кабелите вътре в компютъра. Това е не само добър в естетична гледна точка на това, но също така създава по-малка блокажи за циркулация на въздуха, който охлажда системата.

Резюме: 1. ATA кабели са по-широки, отколкото SATA кабели. 2. SATA устройства са по-бързо от ATA устройства с печалби, вариращи от 12% до 350%. 3. 2 устройства на ATA кабел, само един на SATA. 4. ATA дискове са склонни към скачач обърквания. 5. SATA дискове могат да бъдат сменени, а ATA устройства не могат. 6. SATA има външна реализация, наречена ESATA които ATA не разполага.

4 коментара

  1. много хубаво обясни ... благодаря

Обратни обрати

  1. Разлика между SATA и SATA 2 | Разлика между | SATA срещу SATA 2
  2. Разлика между AHCI и SATA | Разлика между | AHCI срещу SATA
  3. Разлика между AHCI и RAID | Разлика между | AHCI срещу RAID

Вижте още за: , , ,