Разлика между ASIC и FPGA

fpga_design ASIC срещу FPGA

Специфичната за приложението интегрална схема е уникален тип интегрална схема, която е проектирана с определена цел. Този тип интегрални схеми са много често срещани в повечето хардуер в днешно време, тъй като изграждането със стандартни IC компоненти би довело до големи и обемисти схеми. FPGA (Field Programmable Gate Array) също е вид ИС, но няма вградено програмиране по време на производството. Както подсказва името, IC може да бъде програмиран от потребителя, стига да има правилните инструменти и подходящи познания.

ASIC вече не може да се променя, след като излезе от производствената линия. Ето защо дизайнерите трябва да са напълно сигурни в своя дизайн, особено когато правят големи количества от същия ASIC. Програмируемият характер на FPGA позволява на производителите да коригират грешките и дори да изпращат корекции или актуализации след закупуването на продукта. Производителите също се възползват от това, като създават своите прототипи във FPGA, така че да могат да бъдат тествани и ревизирани в реалния свят преди да изпратят дизайна на IC леярната за производство на ASIC.

ASIC имат голямо предимство по отношение на повтарящи се разходи, тъй като много малко материал се губи поради фиксирания брой транзистори в дизайна. С FPGA, определен брой транзисторни елементи винаги се губят, тъй като тези пакети са стандартни. Това означава, че цената на FPGA често е по -висока от тази на сравнима ASIC. Въпреки че повтарящите се разходи за ASIC са доста ниски, непериодичните му разходи са относително високи и често достигат милиони. Тъй като не се повтаря, стойността му за IC намалява с увеличаване на обема. Ако анализирате производствените разходи във връзка с обема, ще установите, че с намаляване на производствения брой използването на FPGA всъщност става по -евтино от използването на ASIC.

Резюме: 1. ASIC е уникален тип интегрална схема, предназначена за конкретно приложение, докато FPGA е препрограмируема интегрална схема. 2. ASIC вече не може да се променя, след като бъде създаден, докато FPGA може. 3. Обичайна практика е да се проектира и тества FPGA преди внедряване в ASIC. 4. ASIC изхвърля много малко материали в сравнение с FPGA и повтарящите се разходи са ниски. 5. FPGA е по -добра от ASIC при изграждането на производствени схеми с нисък обем.

Вижте повече за: , ,