Разлика между Apple Music и Spotify

Не може да се отрече: онлайн стриймингът направи революция в начина, по който хората консумират музика и точно в центъра на цялото действие са многото услуги за стрийминг на музика, които разтърсиха музикалната индустрия завинаги. Spotify е безспорен лидер на музикалната арена за стрийминг и с него се конкурира още един голям играч, Apple Music, между другото. И двете са базирани на абонамент платформи за стрийминг на музика, които се борят за първото място. Нека видим как двамата се изправят един срещу друг.

Какво е Apple Music?

Представена през 2015 г., Apple Music е собствената услуга на Apple за поточно предаване на музика и видео, която работи подобно на Spotify, iTunes, Beats Music и други. Това е приложение, което е вградено в iOS и предлага на потребителите до четири начина, когато става въпрос за взаимодействие с музика. Музикалната услуга струва $ 9,99 на месец, ако сте индивидуален потребител, но за семейства с до шест души струва $ 14,99 на месец. Apple Music използва Apple ID, за да влезе в услугата, но можете да го използвате и офлайн, ако имате абонамент за Apple Music.

Какво е Spotify?

Spotify е шведска услуга за стрийминг на музика със седалище в Стокхолм, Швеция. Той стартира за първи път през 2008 г. като услуга само с покани в избрани европейски страни, предлагайки безплатен стрийминг на милиони песни в замяна на слушане на няколко реклами между тях. Явлението обаче скоро набира скорост от другата страна на Атлантическия океан и броят на песните, предавани онлайн от потребителите в Съединените щати, се увеличава с огромните 50% между 2013 и 2014 г. Днес Spotify е безспорен крал на музикалното предаване арена.

Разлика между Apple Music и Spotify

Музикална библиотека

-Въпреки че и двете са най-известните имена в света на поточното предаване на музика, Spotify е безспорен крал на услугата за стрийминг на музика при поискване, предлагаща завладяваща комбинация от поточно предаване на музика и радио на живо. Spotify разполага с огромна музикална библиотека с повече от 35 милиона песни и съчетава това с факта, че добавя над 20 000 нови песни всеки ден. Библиотеката е каталог с вашите запазени изпълнители, песни, албуми, подкасти и др. Apple Music е дом на около 50 милиона песни, което превъзхожда фигурата на Spotify.

Ценообразуване

-Въпреки че Apple Music и Spotify са базирани на абонамент услуги за стрийминг на музика, те предлагат безплатен ограничен пробен период, след който трябва да платите за услугите. Apple Music струва $ 9,99 на месец за физически лица и $ 14,99 на месец за семейства до максимум 6 потребители. Освен достъп до огромната си музикална библиотека, той предлага офлайн слушане, когато не сте свързани и комбинира цялата ви музика на едно място. Абонаментният план на Spotify се основава на два основни нива: безплатен и премиум. Потребителите могат да се насладят на всички основни функции с безплатния план, докато за да се насладят на допълнителните функции като офлайн достъп, Spotify Connect и други, те трябва да изберат премиум плана.

Реклами

- Apple Music е абонаментен модел за стрийминг, подобен на платената версия на Spotify. Apple Music обаче е без реклами, независимо дали предавате любимите си плейлисти, албуми или музикални видеоклипове, няма да бъдете прекъсвани от реклами. Spotify, от друга страна, въпреки това осигурява достъп до милиони песни, но е вероятно да бъдете прекъсвани от досадните реклами от време на време, ако отидете на безплатния план. Spotify Premium, от друга страна, премахва всички реклами от песните, така че да можете да се насладите на гладко слушане без реклами.

Качество на поточно предаване

- Качеството на звука в Apple Music е малко по -добро от Spotify, благодарение на Apple Music, използваща 256 kbps AAC битрейт и автоматично превключва към адаптивни стрийминг техники при стрийминг през клетъчна мрежа. Spotify, от друга страна, използва формат Ogg Vorbis с битрейт 160 kbps на вашия компютър по подразбиране. Но винаги можете да изберете висококачествената опция за стрийминг, която достига до 320 kbps, което, разбира се, е запазено за платените абонати. Ако вместо това решите да слушате в уеб плейъра или чрез Chromecast, получавате 128 kbps битрейт в AAC за безплатни потребители и 256 kbps за първокласни потребители.

Потребителски интерфейс

-Като специализирана услуга за стрийминг на музика на Apple, мобилният интерфейс на Apple Music е доста интуитивен, отличаващ се с изчистен вид, допълнен от подхода, ръководен от менюто. Spotify е изцяло черен в своите приложения. Идвайки към музикалния плейър, и двата интерфейса свършиха добра работа, подчертавайки техните обложки. Apple Music обаче избира бяла цветова схема, докато Spotify става тъмно с тъмната си тема. Spotify предлага по -добра функционалност, с повече опции, достъпни от самия плейър. Apple Music, от друга страна, е вдъхновен от материалния дизайн на Google. Функцията за откриване в Spotify е наистина невероятна за качествено потребителско изживяване.

Apple Music срещу Spotify: Сравнителна таблица

Обобщение на Apple Music срещу Spotify

Spotify има ангажирана база от фенове и огромен брой блогове, услуги и приложения на Spotify всъщност могат да ви помогнат да се възползвате максимално от Spotify, докато самият Spotify е зает с това, което прави най -добре: предоставянето на музика за вас. Spotify разтърси доста добре музикалната индустрия, революционизирайки начина, по който слушаме музика, както никога досега. Е, Apple Music също направи някои сериозни крачки, благодарение на обширната си музикална библиотека от над 50 милиона песни, новите си плейлисти за откриване, интуитивния потребителски интерфейс и др. Ако не искате да преминете премиум, Spotify царува върховно в безплатния модел. Ако искате солидна интеграция с устройства на Apple, тогава Apple Music е единствената ви опция. Освен това и двете са базирани на абонамент услуги за стрийминг на музика, които ви помагат да изживявате музика както никога досега.

1 коментар

  1. Това е предубедено, лошо написано сравнение.

Вижте повече за: ,