Разлика между усилватели и ватове

Ампер срещу Уотс

Усилвателите и ватовете са две неща, които обикновено чувате, когато става въпрос за това колко енергия ще се консумира от определени уреди и осветителни тела. Между двете има голяма разлика, тъй като ватовете са изчерпателно измерване на мощността, докато усилвателите са само количеството изтеглян ток. Количеството мощност все още може да варира в зависимост от напрежението. Токът в ампери и напрежението на източника, умножено, е равно на потреблението на енергия във ватове. Например: устройство, което черпи 2 ампера от източник от 12 волта, консумира 24 вата, докато устройство, което черпи 2 ампера от източник от 24 волта, консумира 48 вата.

И усилвателите, и ватовете могат да бъдат измерени с инструменти. Тя е по-лесно и по-лесно обаче да се измери ампера, докато само се наложи да се свържете амперметър последователно към веригата, за да измерване на дебита. За да измерите ватове, трябва да свържете амперметър последователно. За да измервате ватове, това е малко по -сложно, тъй като трябва да измерите волта, както и усилвателите, след което умножете двете стойности, за да получите ватове. На пазара има ватметри, които опростяват този процес, но все още работят на същите точни принципи. Ако искате да измервате ватове на типичен уред, но нямате ватметър, можете просто да измерите тока в ампери, след което да го умножите с 110V или 220V, в зависимост от стандартното напрежение във вашата част на света.

Друга разлика между тези две единици е мястото, където всъщност можете да ги използвате. Тъй като усилвателите са единицата за токов поток, лесно е да се заключи, че е изключителен за електричество. От друга страна, ватовете могат да се използват за описване на мощността в други видове енергия. Например, една конска сила е еквивалентна на приблизително 746 вата; така че можете да опишете двигател с 2 конски сили, който има 1492 вата изходна мощност.

Ватовете са по -всеобхватна единица за захранване. Когато напрежението е известно, както в случая с електрическите контакти, мощността във ватове може да се интерполира, стига да е известен токът в ампери.

Резюме:

 1. Амперите са единицата за текущ поток, докато Ватите са единицата за мощност
 2. Ампер, когато се умножи по напрежение, се равнява на Ватове
 3. Измерването на усилвателите е много по -лесно в сравнение с измерването на ватове
 4. Амперите са приложими само за електричество, докато ватовете могат да се използват за други форми на енергия

5 коментара

 1. Ако едно устройство доставя 100v и 1a, аз получавам 100w. Сега, ако друго устройство доставя 20v и 5a, аз също получавам 100w.

  Двете устройства са с мощност 100 вата, но с различно напрежение. Не разбирам защо използваме „ватове“, когато тези две устройства явно доставят различна енергия?

  • Брато, много е трудно да се изтеглят 5 ампера ток през 20V източник. Или вашето устройство или ур веригата ще дадат ефект на нагряване и може да изгорят ..

 2. Добър вечер, сър любезно ми изпратете цялата информация относно захранването от 22kv 11kv и 400v консумация на енергия

 3. Ще бъда много щастлив, ако само можете да проверите между мощността на усилвателя и мощността по точен начин благодаря

 4. Колко волта и усилвателя на тока ще преместят двигател с 2 конски сили без никакъв проблем

Вижте повече за: ,