Разлика между AI като услуга и изкуствен интелект

Всеки в софтуерната индустрия трябва да има добро или поне известно разбиране за облачните изчисления, което започна като механизъм за стартиране на виртуални сървъри на хардуер на някой друг - това, което днес е широко известно като Инфраструктура като услуга (IaaS). Оттогава облачните изчисления се превърнаха в много по-богат набор от изчислителни услуги при поискване, от приложения до хранилище, работа в мрежа, бази данни и процесорна мощ. Изкуственият интелект (AI) разширява използването на облачни изчисления, за да добави възможности за машинно обучение към облачни компютърни среди. Същият подход като услуга се прилага към сравнително нова област - AI като услуга или AIaaS.

Какво е AI?

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин отдавна са очаровани от идеята за създаване на изкуствен интелект (AI) и се стремят да създадат машини, които могат да мислят и да действат като хора. Идеята на AI е да направи машините по -умни от хората. Google нае Kurzweil, за да помогне за превръщането на тази идея в реалност. През 2011 г. те създадоха изследователска група за изкуствен интелект, наречена Google Brain, за да идеализират тази визия. Оттогава Google активно участва в ландшафта на AI и по пътя придоби доста компании за стартиране на AI. Сега Google е горда компания за изкуствен интелект. Но какво точно е AI и как работи? AI дава на машините силата да виждат, чуват, учат, действат и подобряват. AI е симулация на човешкия интелект в машини, които са програмирани да изпълняват задачи, които обикновено се извършват от хора.

Каква е разликата AI и интелигентност?

AI е най -мощната технология, с която разполагаме днес. Това е симулация на естествения интелект в машините - човешки като интелигентност, така че машините да могат да се държат и да учат като хората. „Интелигентност“ в AI се отнася до естествената интелигентност, демонстрирана от хората като адаптивно обучение и опит. AI трябва да имитира този човешки интелект в машините, за да облекчи ежедневното ни ежедневно натоварване.

Какви са трите вида AI?

AI системите се характеризират със способността си да имитират човешкия интелект. Въз основа на тези характеристики, AI може да бъде категоризиран в три типа - тесен (или слаб) AI, общ (или силен) AI и изкуствен суперинтелигент (ASI).

Какво е AI като услуга (AIaaS)?

AI като услуга (или AIaaS) се отнася до аутсорсинг на нестандартни AI решения или инструменти за компании като услуга, което им позволява ефективно да пуснат тези услуги в производство и да управляват работата си. AIaaS е готови инструменти за изкуствен интелект, предлагани от доставчици на трети страни чрез готови решения за компании, които искат да внедрят решения за изкуствен интелект в своите операции, но без да се налага да инвестират в скъпа инфраструктура или да се притесняват за нови служители. Тези така наречени AI решения излагат AI на по-широк кръг от предприятия, включително малкия бизнес. Компаниите, които желаят да инвестират в нови цифрови технологии, вече могат да използват силата на AI за създаване на по -интелигентни продукти, интелигентни услуги и подобрени бизнес процеси, без да харчат огромна сума. И все пак решенията за ИИ не са предназначени за всеки бизнес там.

ИИ продукт или услуга ли е?

AI като продукт е новият софтуер SaaS, използван в широк спектър от продукти, като самоуправляващи се автомобили, индустриални роботи, интелигентни помощници, инструмент за чат, разговорен маркетинг бот и др. AI като услуга (AIaaS), както вече обсъдихме, се отнася до възлагането на инструменти на AI на компании за изследователски или експериментални цели. И така, AI е едновременно продукт и услуга.

Разлика между AIaaS и AI

Определение на AIaaS и AI

- AI е симулация на човешкия интелект в машини, които са програмирани да изпълняват задачи, които обикновено се извършват от хора. AI е демонстрация на човешки интелект в машини или нещо, което се контролира от компютър, което им позволява да изпълняват задачи с малко или без човешка намеса. AIaaS, от друга страна, е трета страна, предлагаща AI решения и инструменти, за да изложи AI на по-широк кръг от бизнеси, търсещи нови възможности в цифровото пространство.

Продукт/услуга на AIaaS и AI

-AI е едновременно продукт и услуга, която до голяма степен използва алгоритмите, основани на набор от предварително определени правила, които компютърът може да следва, за да изпълнява задачи и да решава проблеми. AI е колекция от методи, инструменти и концепции, които правят машините по -умни и автономни. AIaaS, от друга страна, е стандартна услуга за изкуствен интелект, където можете да използвате инструменти и технологии на трети страни, без да се налага да инвестирате сериозна сума в създаването на нова инфраструктура.

Използваемост на AIaaS и AI

- AI са променили начина, по който бизнесът взаимодейства с клиентите си, като предлага по -интелигентни продукти и услуги и автоматизира повечето бизнес процеси. AI е направил значителен напредък във всички основни сектори, включително здравеопазване, финанси, игри, забавления, социални медии, пътувания и транспорт, електронна търговия, автомобилостроене и др. AIaaS е готов веднага, като предоставя готови AI решения за фирми, които искат да автоматизират бизнеса си, да създават по -интелигентни продукти и да разбират по -добре целевата си аудитория.

AIaaS срещу AI: Сравнителна диаграма

Обобщение на разликата между AIaaS и AI

AI е технология, която се използва в широк спектър от приложения, включително самоуправляващи се автомобили, разпознаване на реч, обработка на естествен език, музикална композиция, чатботове, виртуални асистенти, индустриална автоматизация, управление на човешките ресурси, киберсигурност и т.н. AI е навсякъде около нас. AIaaS, от друга страна, е нова стандартна технология за изкуствен интелект, при която трети страни продавачи заемат готови инструменти за изкуствен интелект на компании, които искат да се включат в пейзажа на изкуствения интелект, но без да се налага да инвестират в скъпа инфраструктура за същото. Просто казано, ако AI е продукт, тогава AIaaS е услуга, която помага на компаниите да извлекат максимума от инструментите на AI.

Вижте повече за: ,