Разлика между AI и автоматизация

Възходът на изкуствения интелект е най -голямата новаторска история на нашето време. Това, което някога е било мечта, сега е бъдещето на човечеството; десетилетия наред, AI се е влял в много аспекти на живота ни: телефоните ни, колите ни, начинът, по който пазаруваме, и начина, по който избираме музиката си. AI е почти навсякъде около нас, вграден в много занимания от по-висок порядък. Е, машините стават все по -умни всеки ден и правят все повече и повече. Технологични пробиви като автоматизация и изкуствен интелект постепенно премахнаха неудобствата, опростявайки нещата и решавайки ежедневните проблеми, с които се сблъскахме по -рано. От една страна, транзакциите сега се случват много по -бързо, по -евтино и по -точно от преди.

Може би най -значимото развитие в технологичното пространство е автоматизацията. И изкуственият интелект е крайъгълният камък на този нов, по -сложен стил на автоматизация. AI и автоматизацията трансформират бизнеса по целия свят, като допринасят за производителността. Но и термините AI, и автоматизацията често се използват взаимозаменяемо по начин, който често се бъркат помежду си. И двата термина са синоним на интелигентни машини, които правят дните ни малко по -лесни и по -забавни. Въпреки всичко, AI и автоматизацията са две различни неща. Нека да разгледаме двете.

Какво е изкуствен интелект?

Изкуственият интелект, наричан обикновено "AI", е науката за създаване на машини, които имат за задача да решават проблеми и да извършват някаква работа, която е твърде сложна, за да може човешкият мозък да обработва сам. AI е опит да накара компютрите да мислят като хората, създавайки машини с умове, в пълния и буквален смисъл. AI не е научна фантастика, а истинска наука, основана на концепцията за интелигентни машини. Концепцията за AI не е нова; някои от примерите са това, което може би вече сте виждали във филми като самолети без пилоти, коли без шофьори, роботи, които вършат работа и т.н. Е, има и други примери за изкуствен интелект, които са толкова често срещани и познати, че може дори да не ги забележите , като компютрите, които използваме всеки ден, сателитна телевизия, смартфоните, които използваме всяка минута всеки ден, и дори игралната конзола. Всички те са примери за AI в действие и вероятно не знаем нищо.

Какво е автоматизация?

Автоматизацията, както подсказва името, е използването на технологии за автоматизиране на процеси с минимална или никаква човешка намеса. Автоматизацията е свързана с това машините да са достатъчно способни да изпълняват монотонни задачи автоматично и ефективно. Автоматизацията не е нова концепция. Какво ново е неограничените способности на машините да постигнат автоматизация? Това е способността на машините да изпълняват задачи, които иначе биха били невъзможни или трудни, когато се изпълняват от хора. Автоматизацията е навсякъде. Всяко устройство или машина, която работи автономно, е автоматизирана система. Има многобройни реални примери за автоматизация, с които се сблъсквате всеки ден, като приложения за плащане, термостати, кафемашини, банкомат, автоматизирани системи за паркиране, автоматизирано сглобяване на машини, приложения за пазаруване и много други. Автоматизацията зависи от нас, но е скрита. Автоматизираните системи обикновено могат да бъдат класифицирани като фиксирана автоматизация и програмируема автоматизация.

Разлика между AI и автоматизация

Терминология

- И термините изкуствен интелект (AI) и автоматизация често се използват взаимозаменяемо. Те обаче са два различни термина. AI е науката за създаване на машини, които имат за задача да решават проблеми и да изпълняват някои задачи, които са твърде сложни, за да може човешкият мозък да ги обработва сам. Автоматизацията, от друга страна, е използването на технологии за автоматизиране на процеси с минимална или никаква човешка намеса. Автоматизацията е способността на машините да изпълняват задачи, които иначе биха били невъзможни или трудни, когато се изпълняват от хора, докато AI е симулация на човешкия интелект.

Обективен

- AI се фокусира върху създаването на високоинтелигентни машини за изпълнение на задачи, които в нормален смисъл биха се нарекли интелигентно мислене или поведение. Това е наука и инженерство за създаване на машини достатъчно умни, за да имитират човешкия интелект и поведение. Идеята зад AI е да се създаде технология, която позволява на компютрите и машините да мислят като хора, да се държат като хора и да се учат от тях. Основната цел на автоматизацията е да опрости и ускори общите повтарящи се задачи, за да увеличи производителността и ефективността на продукцията, с по -малко или никакво човешко участие.

Примери

-Примерите за изкуствен интелект включват приложения за споделяне на пътувания като Uber и Lyft, разпознаване на реч, решаване на проблеми, машинно обучение, интелигентна категоризация на имейли, филтри за спам, устройства на Amazon Alexa, чатботове, Siri на Apple, Google Now, Internet of Things, Google Predictive търсене, препоръки за продукти и др.

Примерите за автоматизация включват автоматично попълване на формуляри, поддръжка на клиенти, цифрови подписи, автоматично сглобяване, анализи на служителите, онлайн банкиране, обработка на плащания, машини за цифрово управление, роботи за обработка на материали, системи за магистрали , автоматизирано управление на отпадъци, автоматизирана търговия на дребно, видеонаблюдение и др. Един от често срещаните примери за автоматизирана система е термостат, използван за домакински уреди.

Изкуствен интелект срещу автоматизация: Сравнителна таблица

Обобщение на изкуствения интелект срещу автоматизацията

Когато мислим за това как технологиите са революционизирали всичко и са повлияли на живота ни, виждаме технологии като автоматизация и изкуствен интелект да се превърнат в доминираща форма на интелигентност и да се потопят в нашата среда. Вярно е, че AI е преминал от ежедневния ни помощник в нещо много по -мощно, тъй като новите автоматизирани системи бързо надминават най -умните от нас в много начинания. Технологията е свързана с изследване на възможностите и точно за това са ИИ и автоматизацията - изследване на нови възможности за надхитряне на човешкия интелект. Като се има предвид това, ИИ има за цел да направи машините достатъчно умни, за да измести човешкия интелект и поведение, докато автоматизацията е да опрости и ускори процесите без човешка намеса.

Вижте повече за: ,