Разлика между AHCI и SATA

sata-disk AHCI срещу SATA

SATA е сериен ATA интерфейс, който е предназначен да замени остарялата PATA технология. Той осигурява много предимства в сравнение с PATA, включително по -бързи скорости на данни. Разширеният интерфейс за хост контролер или известен като AHCI е нов стандарт за програмиране, който определя нов режим на работа за SATA, който добавя две допълнителни функции; NCQ и горещо включване.

NCQ означава Native Command Queuing, функция, която променя последователността, в която се извличат данни. Вместо да обслужва всяка заявка последователно, както в традиционните системи, тя анализира всички заявки и очертава път, който отнема най -малко време за обслужване на всички заявки. Резултатът от това е донякъде неравномерен, тъй като въпреки общото време, някои от по -ранните заявки може да бъдат изпратени в задната част на списъка. Горещото включване е функция, която всъщност не подобрява производителността на системата, но прави по-лесно и по-удобно за потребителите да добавят или заменят дискове. Горещото включване просто позволява на потребителите да премахват или свързват устройства, без да се налага да изключват цялата система; почти като флаш устройство.

За да се постигне максимална съвместимост на SATA с хардуера, който се произвежда, производителите въведоха няколко режима на работа, включително AHCI и Legacy IDE . Наследената IDE има за цел да осигури съвместимост с по -стари устройства, като същевременно се изключи разширените функции, които са налични при използване на AHCI. В зависимост от хардуера, който имате и неговата относителна възраст, може да имате SATA контролер, който не поддържа AHCI, като по този начин ще намалите избора си.

AHCI е малко по -сложен за изпълнение в сравнение с другите ви възможности за избор на SATA, тъй като изисква специални драйвери, които трябва да бъдат инсталирани. Дори при преминаване към AHCI от по -стара инсталация, която не използва AHCI, може да се стигне до проблеми, тъй като е доста често дънната платка да не разпознава устройството и да не стартира работата ви както трябва. Има стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се направи преходът малко по -лесен, въпреки че актуализирането на вашия хардуер и операционна система често решава проблема.

Резюме: 1. SATA е сравнително нов интерфейсен стандарт, който обикновено се използва за носители за съхранение, докато AHCI е интерфейс за програмиране, който добавя допълнителни функционалности 2. AHCI въвежда NCQ и възможности за горещо включване 3. SATA може да работи на IDE или AHCI 4. Определен хардуер може поддръжка на SATA без AHCI 5. AHCI е малко по -сложно за изпълнение

Вижте повече за: ,