Разлика между AHCI и RAID

sata-disk AHCI срещу RAID

AHCI (Advanced Host Controller Interface) е режим на работа, определен от Intel за SATA интерфейса. Това не влияе по никакъв начин на скоростта на SATA интерфейса, но позволява използването на по -разширени функции, присъщи на SATA. От друга страна, RAID (излишен масив от евтини дискове) е много по -стара технология, предшестваща дори технологията SATA . Това е метод за подобряване на производителността или надеждността чрез използване на допълнителни твърди дискове. Тъй като AHCI е създаден от Intel, тази функционалност се използва само от техните чипсети и компютрите, които не използват чипсета Intel, не могат да използват AHCI, за разлика от RAID, който е доста стандартизиран и може да бъде получен и използван от голямо разнообразие от производители.

RAID е много стара технология и е много по -стара от AHCI и дори SATA. Има дефиниции за конфигурация, които показват как трябва да работи RAID масивът . RAID 0 подобрява скоростите на четене/запис, като разделя данните на няколко устройства, така че отнема само малка част от времето за писане или четене на данни. RAID 1 дублира съдържанието на едно устройство на друго, така че в случай на неуспех, данните все още се съхраняват в другото устройство. Определени са още няколко конфигурации, които подобряват производителността, надеждността или и двете.

RAID също се превърна в режим на работа в SATA заедно с AHCI и IDE . По отношение на функциите, той излага по същество същия набор от функции, който е наличен в AHCI, което ги прави идентични в приложения с един диск. RAID наистина блести, когато влезете в многодискови конфигурации, където можете да използвате по -разширените му функции, тъй като AHCI не може да работи в този режим. Но използването на RAID може да стане много скъпо, след като започнете да добавяте още дискове към вашия масив.

Резюме: 1. AHCI е по -скоро операция за SATA устройства, докато RAID е усъвършенстван механизъм, който осигурява подобрения в производителността чрез използване на множество твърди дискове в различни конфигурации. 2. RAID е много по -стара технология в сравнение с AHCI. 3. AHCI е почти изключителен за компютри с чипсети Intel, докато RAID функционалността се предлага от голямо разнообразие от доставчици. 4. RAID режимът в SATA също излага същата функционалност, която прави AHCI. 5. RAID е по -изгоден за хората в сравнение с AHCI, ако те са готови да харчат допълнителни пари за допълнителни твърди дискове.

6 коментара

  1. Имам дънна платка AMD и поддържа AHCI ...

  2. Купих 2 Seagate Barracuda 7200.12 1TB устройства и те работят в RAID 0. Производителността е феноманол. Имам и ssd и той отчита, че поддържа NCQ и Hot Swap. Затова предполагам, че RAID все още позволява вградена AHCI функционалност на SATA устройства. Разбира се, устройствата струват малко и чипът SB710 на дънната ми платка на AMD отнема известно време, за да сканира дисковете при зареждане.

  3. Мразя такива сайтове, които дори не могат да датират статиите. Той дава остаряла информация на хора, търсещи ТЕКУЩИ проблеми. И така, вече не е точно и МНОГО подвеждащо ...

  4. Толкова много греши тази статия, че не знам откъде да започна ...

  5. Има ли връзка с инсталирането на ОС. Като Windows XP?

Обратни обрати

  1. Разлика между хардуерен RAID и софтуерен RAID | Разлика между | Хардуерен RAID срещу Софтуерен RAID

Вижте повече за: ,