Разлика между партньорски маркетинг и електронна търговия

С наличието на много канали за онлайн маркетинг, включително Instagram, Facebook, LinkedIn, няма съмнение, че онлайн бизнесът процъфтява, като бизнеса, който не е в онлайн пространството, губи от потенциални клиенти. Макар че онлайн пространството може да изглежда като толкова проста концепция, то може да бъде сложно. Също така онлайн платформите и маркетинговите методи, които отговарят на нуждите на един бизнес, може да не отговарят на друг. Сред често срещаните методи за онлайн маркетинг включва партньорски маркетинг и наличие на платформа за електронна търговия. Онлайн бизнесът, който иска да се присъедини към онлайн пространството, може да бъде изправен пред решението дали да приеме стратегия за партньорски маркетинг или модел за електронна търговия.

Какво е партньорски маркетинг?

Това е маркетингова стратегия, базирана на ефективността, чрез която бизнесът популяризира своите продукти и услуги чрез партньорски сайтове. Когато някой купува чрез връзката, партньорските търговци печелят комисионна. Той включва четирима играчи, а именно; марката, мрежата, филиала и клиента.

Партньорският пазар съвместно зависи от други онлайн маркетингови методи, като оптимизация за търсачки, маркетинг по имейл, плащане на кликване и маркетинг на съдържанието. Те също могат да привлекат потребители към други сайтове, като публикуват отзиви за продукти и услуги.

Филиалите могат да бъдат собственици на множество списъци с електронна поща или уебсайтове, следователно по-широк обхват на пазара. През последните дни и възраст обичайните типове филиали включват влиятелни, блогъри, списъци с имейли и големи медийни уебсайтове. След това те популяризират продукти или услуги чрез текстови реклами, банерни реклами или връзки към клиентелата. Тези пренасочващи посетители, които кликват върху връзките към сайта за електронна търговия. Ако е направена покупка, филиалите печелят комисионна.

Предимствата на партньорския маркетинг включват;

 • Бизнесът плаща само за потенциален клиент, който се е превърнал в продажба
 • Това е лесна и ниска поддръжка бизнес марки
 • Това е начинание с ниски инвестиции
 • Това може да доведе до голям обем трафик към една марка
 • Тя дава възможност на бизнеса да достигне до широк кръг клиенти

Той обаче има недостатъци

 • Това може да разруши репутацията на марката, когато филиалите използват измамни дейности за увеличаване на продажбите

Какво представлява електронната търговия?

Известна още като електронна търговия, това е бизнес платформа, която позволява на марките да купуват и продават продукти и услуги през интернет. Електронната търговия може да бъде бизнес за бизнес, бизнес за потребител, потребител за потребител и потребител за бизнес. Въпреки че се използва най -вече по отношение на продажбата на физически продукти, той може да опише и всяка друга търговска сделка, улеснена чрез интернет.

Лекотата на провеждане на електронен бизнес доведе до милиони фирми, които биха съществували без платформи за електронна търговия. Помага и това, че може да се осъществи чрез смартфони, компютри и смартфони при условие, че е налична интернет връзка.

Електронната търговия включва голямо разнообразие от транзакционни отношения между продавачи и купувачи. Някои от тях включват;

 • Търговия на дребно- Това е продажба на продукти директно на потребител и не включва никакви посредници.
 • Търговия на едро- Това е продажба на продукти на дребно на едро, обикновено за препродажба на потребители.
 • Dropshipping- Това включва продажба на продукти на потребителите чрез директна доставка от производителя до потребителя
 • Дигитални продукти- Това са услуги за изтегляне и продукти като курсове, медии или шаблони.

Предимствата на електронната търговия включват;

 • Предоставя удобство на бизнес лица и потребители
 • Той увеличи разнообразието от услуги и продукти, предоставяни от бизнеса

Електронната търговия обаче може да има недостатъци, включително:

 • Липсата на незабавно удовлетворение, тъй като повечето артикули отнемат време, преди да бъдат изпратени
 • Потребителите може да не успеят да видят и взаимодействат с продуктите преди покупката
 • Има ограничено обслужване на клиенти
 • Случаите на онлайн нарушения на сигурността могат да обезкуражат електронната търговия

Прилики между партньорския маркетинг и електронната търговия

 • И двете се осъществяват чрез онлайн платформи
 • И двете могат да увеличат възможностите и перспективите на една марка

Разлики между партньорския маркетинг и електронната търговия

Определение

Партньорският маркетинг се отнася до маркетингова стратегия, базирана на ефективността, при която бизнесът популяризира своите продукти и услуги чрез партньорски сайтове. От друга страна, електронната търговия се отнася до бизнес платформа, която позволява на марките да купуват и продават продукти и услуги през интернет.

Начални разходи

Докато партньорският маркетинг не изисква много предварителни инвестиции, електронната търговия включва по-големи предварителни разходи, като например поддържане на уебсайт и стартиране на онлайн магазин.

Риск от разрушаване на репутацията на марката

Докато партньорският маркетинг може да разруши репутацията на марката, когато филиалите използват измамни дейности за увеличаване на продажбите, репутацията на марка в електронната търговия не може да бъде разрушена чрез други страни, освен ако марката не реши да работи с тях.

Начини за плащане

Докато партньорите на маркетинг получават комисионна от направените продажби, марките, използващи платформи за електронна търговия, получават пълната сума след извършване на продажба.

Партньорски маркетинг срещу електронна търговия: Сравнителна таблица

Обобщение на партньорския маркетинг срещу електронната търговия

Партньорският маркетинг се отнася до маркетингова стратегия, базирана на ефективността, при която бизнесът популяризира своите продукти и услуги чрез партньорски сайтове. От друга страна, електронната търговия се отнася до бизнес платформа, която позволява на марките да купуват и продават продукти и услуги през интернет.

Въпреки че може да е трудно за собствениците на бизнес да решат между партньорски маркетинг и платформи за електронна търговия, трябва да се вземат предвид фактори като налично време и пари, целева аудитория и умения, необходими за управлението им. Независимо от това, двете са страхотни маркетингови пътища и могат да помогнат на бизнеса да генерира повече потенциални клиенти и продажби.

Вижте повече за: ,