Разлика между Wireless B и Wireless G

Безжична B срещу безжична G

Стандартите за безжична връзка се развиват бавно, тъй като технологията зад тях става все по -добра и по -добра. Два от последователните безжични стандарти са Wireless B и Wireless G. Основната разлика между Wireless B и Wireless G е скоростта . Теоретичната максимална скорост на Wireless G е зададена на 54Mbps . Това е почти 5 пъти по -бързо от максимума от 11Mbps на Wireless B. Разбира се, действителната скорост е много по -ниска и за двете, но Wireless G все още е много по -бърза от Wireless B.

Допълнителната скорост на Wireless G не се усеща наистина, когато става въпрос за сърфиране в интернет, тъй като скоростта, която повечето доставчици на интернет услуги имат, е доста под скоростта, предвидена от двата стандарта. Истинската полза идва от преместването на файлове в собствената ви мрежа, тъй като наистина можете да видите разликата в времето за прехвърляне. Мрежовите игри или LAN партита също трябва да се възползват от по -високата скорост на Wireless G.

Тема, която доминираше при създаването на стандарта Wireless G, е оперативната съвместимост с по -стари устройства Wireless B. Поради това стандартът Wireless G също използва честотния диапазон 2,4 Ghz, който използва Wireless B. В резултат на това безжичните точки за достъп и маршрутизаторите G могат да комуникират с безжични устройства само от тип B. Безжичните маршрутизатори само с точка B и точки за достъп не могат да комуникират с устройства само с Wireless G, така че устройствата Wireless G винаги включват начин за връщане към безжична връзка B, ако рутерът го изисква. Имайте предвид, че наличието на едно устройство, което е съвместимо само с Wireless B в безжична G мрежа, би забавило цялата мрежа. Така че, въпреки че е възможно, не е препоръчително да се смесват Wireless G и Wireless B устройства в мрежа.

Безжичните B устройства и рутери сега са доста редки. Дори Wireless G скоро ще бъде заменен с по -новия Wireless N, който тепърва ще бъде финализиран. Въпреки това вече има продукти Wireless N, базирани на чернова. Когато избирате безжичен рутер, е по -добре да вземете този, който е съвместим с най -новия стандарт. Разликата в цената често не е толкова голяма и използването на най -новия стандарт гарантира, че всички ваши устройства в обозримо бъдеще ще работят с този рутер.

Резюме:

Wireless G е много по -бърз от Wireless B. Безжичните G рутери могат да работят с Wireless B устройства и обратно.

Вижте повече за: