Разлика между IMS (IP мултимедийна подсистема) и Softswitch

IMS (IP мултимедийна подсистема) срещу Softswitch

Телефоните позволяват на хората да комуникират помежду си, дори когато са разположени на разстояние един от друг. Докато само преди няколко години използваните телефони бяха свързани към линии, които бяха свързани към табла, днешните мобилни телефони са свързани чрез клетки, разположени на различни места.

Човек може също да се свърже с всеки телефон, използващ Интернет, по -специално интернет протокола. Чрез IP хората могат да изпращат и получават гласови повиквания и съобщения от всяко устройство, като мобилен телефон, КПК или компютър. Два начина за предаване на повиквания и информация са IMS и Softswitch.

IP мултимедийната подсистема (IMS) е рамка, предназначена да предоставя мултимедийни услуги по интернет протокол (IP). Той има за цел да помогне при достъпа до мултимедийни и гласови приложения от кабелни и безжични терминали чрез създаване на фиксирана мобилна конвергенция (FMC).

IMS позволява на потребителите на мобилни телефони, персонални цифрови асистенти (КПК) и компютри да използват стандартен IP, за да се свържат с мрежата на IMS, дори ако са в друга мрежа или държава. Той не предлага само гласови услуги, но и други услуги за данни . Състои се от три слоя: управление, което служи като контролер и функционира като централна машина за маршрутизиране, която улеснява предаването в реално време, използвайки IP транспорт; услуга, която предоставя сервизни приложения в IMS; и транспорт, който служи като транспортен носител за сигнализиране на повикване , гласова информация и настройка на разговори и медии.

Softswitch, от друга страна, е устройство, което се използва за свързване на телефонни обаждания, осъществявани в Интернет от една телефонна линия към друга. Той обработва IP-към-IP телефонни обаждания и работи със софтуер в компютърната система. Когато човек осъществява повикване от Skype до Skype , Softswitch свързва обаждащия се с лицето, което той звъни. Той е предназначен като гласова услуга разтвор Тя контролира връзката между схема комутация мрежа и пакетна комутация мрежа с помощта на агент повикване което контрол маршрутизиране на обаждания, сигнализиране, и други услуги; медиен шлюз, който е преводаческо устройство, което преобразува данни от различни формати, използвани от различни мрежи.

Има два класа Softswitch; Softswitch от клас 4, който насочва големи обеми VoIP повиквания, поддръжка и преобразуване на протоколи , транскодиране и обработва VoIP трафик между превозвачи; и софтсуич от клас 5, който е предназначен за крайните потребители и предлага услуги като функции на IP PBX, услуги на център за обаждания и други функции като тези на телефонни превключватели от клас 5.

Резюме:

1. IP мултимедийна подсистема (IMS) е рамка, която предоставя мултимедийни услуги по интернет протокол, докато Softswitch е устройство, което свързва разговори от един телефон към друг с помощта на софтуер. 2.Softswitch е предназначен само като решение за гласови услуги, докато IMS е предназначен като решение за гласови услуги, както и други услуги за данни. 3. IMS помага за гласов и мултимедиен достъп до безжични и кабелни терминали чрез FMC, докато Softswitch свързва обаждащия се с участника, който се обажда при телефонни разговори IP към IP. 4. IMS е по -напреднал и има повече функции от Softswitch.

Вижте повече за: