Каква е разликата между Катарзис и психоанализа?

Катарзис и психоанализата са и двете свързани с психоаналитичната теория на Зигмунд Фройд и подсъзнанието. Те също така включва по-задълбочени разговори и са средство за подпомагане на пациенти с психологически проблеми. По-конкретно, катарзис е процес на освобождаване на силни емоции, докато психоанализата е набор от терапевтични методи и психологически теории, които имат за цел да направят безсъзнателното в съзнателно.

Какво е Катарзис?

"Катарзис" идва от гръцката дума "kathairein", което означава "прочистване". Това е процес на освобождаване на силни емоции; катарзис е свързан с облекчаване безсъзнание конфликти. Това за първи път е използван като терапевтичен план от Йозеф Бройер, австрийски лекар и колега на Фройд, който е използвал катарзис.

пациенти Бройер припомниха травматични преживявания, докато са били под хипноза. Един от неговите пациенти, Анна О., е бил диагностициран с истерия; нейните симптоми включват главоболие, халюцинации, частична парализа, замъглено зрение, неспособност да се пие течности, както и загуба на съзнание. Анна започна да разказва истории за своите преживявания, особено за заболявания и смърт на баща си; след няколко разкази, състоянието й в крайна сметка се подобри. Тя се нарича техниката "говори лек" или "Почистване на комини".

Въпреки това, Бройер бе запален до края на лечението поради обявяване на любов с нея лекар Ана; След това тя предложи фантом бременност като краен симптом. Бройер веднага след това се отказа от делото и се избягва използване на катарзис. След известно време, той спомена случай на Ана Фройд, който също използва техниката с неговите пациенти (Feist & Feist, 2008).

В ежедневието, може да възникне, когато един катарзис обсъжда проблем с един приятел, докато слушате песен, когато създавате или гледане на изкуството, или по време на тренировка. Дейностите, които ви помагат да освобождават емоции могат да предизвикат прозрение, приемна възстановяване и работа чрез потиснати мисли. Катарзис е ключов инструмент за справяне с психични заболявания като тревожност и депресия (Cherry, 2020 г.).

По-долу са някои от предложените начини за постигане на "емоционален катарзис", без да има срив (Beyer, 2019 г.):

 • Раздвижете тялото си: отивам на разходка, опитайте бойни изкуства, се вози влакче в увеселителен парк и т.н.
 • Мускулна релаксация: Носете си внимание към различните части на тялото си и да забележите разликата, когато те се напрегна и когато те се отпусна. Така например, нежно свият рамене си, чувствам напрежение в продължение на няколко минути, след което отпуснете и да са наясно с релаксация.
 • Направи някакъв шум: Scream в една възглавница, резервирате лично караоке, или вик в колата си, докато музиката е гърмеше.
 • Използвайте думи: Опитайте журнал, безплатно за писане, да говорите с доверен приятел (или дори да домашен любимец).
 • Гледане на видеоклипове, драматичен сериал, или Филми: Вашите насъбран емоции могат да бъдат освободени, когато гледате забавни или емоционални сцени.

Какво е психоанализа?

Психоанализата е набор от терапевтични методи и психологически теории, които са били установени от Зигмунд Фройд в началото на 1890 година. Основната му допускане е, че хората имат несъзнавани чувства и мисли. Хората често са мотивирани от желанието и желания, които те обикновено са наясно. След това тя има за цел да помагат на пациентите, чрез освобождаване на репресирани преживявания, през катарзис, в безсъзнание повърхността си, за да информираността.

слуша психоаналитик за пациента, когато той говори за своите преживявания, мечти и фантазии, докато претенциозните модели и в основата на поведение. Тази форма на по-задълбочен разговор терапия е бил използван, за да помогне на тези, които се борят с депресия, невротични поведенчески модели, отношенията въпроси, както и други условия, отнасящи се.

Каноните на психоанализата, включват следното (Маклауд, 2007; Cherry, 2020 г.):

 • Психологическите проблеми произтичат от несъзнаваното
 • Очевидни симптоми са скрити или латентни причини като травматични преживявания или нерешени въпроси.
 • Insight може да се постигне, като несъзнателни мисли съзнание.
 • Ранното детство оказва съществено влияние върху развитието на личността (Фройд смята, че личността е определен на 5 години).
 • Хората използват защитни механизми в отговор на тревожност.

Разлика между Катарзис и психоанализа

Определение

Катарзис е процес на освобождаване на силни емоции; катарзис е свързан с облекчаване безсъзнание конфликти. От друга страна, психоанализата е набор от терапевтични методи и психологически теории, които са били установени от Зигмунд Фройд в началото на 1890 година. Основната му допускане е, че хората имат несъзнавани чувства и мисли, които мотивират поведението.

Етимология

"Катарзис" идва от гръцката дума "kathairein", което означава "прочистване"; чрез този метод, пациентът може да бъде "очисти" от вътрешни конфликти. За сравнение, психоанализата идва от гръцката дума "психика", което означава "душа", "ум" или "дух" и от немската дума "анализира", също от гръцката дума "анализ", което означава "решение на проблема чрез анализ ". Следователно, това терапевтична техника се използува анализ при решаване на проблеми, свързани с ума.

Кой въвежда термина?

Аристотел, гръцки философ и енциклопедист в Древна Гърция, въвежда термина "катарзис" се отнася до освобождаването на насъбран или силни емоции, че според него хора преминаха през драматични, когато гледате трагедия. Този термин първоначално се отнасяше до способността на изкуството за стимулиране и изразяват чувства. Що се отнася до психоанализата, това е въведен от Зигмунд Фройд през 1896 г.; се отнася до лечение или теория, която разглежда безсъзнание елементи.

Тенец

В терапията, принципът зад катарзис е, че тя ще бъде от полза за клиента, за да изразят силни емоции, които са свързани с травматично преживяване. По отношение на психоанализата, догмите включват: психологически проблеми произтичат от несъзнателните, наблюдаваните симптоми са скрити причини, прозрение могат да бъдат постигнати, като е наясно с безсъзнание, ранно детство оказва съществено влияние върху развитието на личността и защитни механизми се използват в отговор на тревожност.

Обхват

Катарзис е основно се занимава с издаването на силни емоции, докато психоанализата има много по-широк обхват метод; е набор от терапевтични методи и теории който включва химично катарзис.

Катарзис срещу Психоанализа

Резюме

 • Катарзис е процес на освобождаване на силни емоции.
 • Психоанализа е набор от терапевтични методи (включително катарзис) и психологически теории, които са създадени от Фройд в началото на 1890-те.
 • Централната предпоставка на психоанализата е, че хората имат несъзнавани чувства и мисли, които мотивират поведението.

Вижте още за: ,