Разликите между въшки и Раци

Разликите между въшки и раци

Въведение

Въшките е общо наименование за видовете Phthiraptera, който се състои от 5000 насекоми. Това са паразити, които живеят на топлокръвните домакини, докато служи като носители на болести като тиф. Хора гостоприемник три вида въшки а именно;

 1. Ръководител въшка: както казва името, тези въшки се срещат предимно в косата, в задната част на врата и задната за ушите
 2. Body въшка: Колонизиране в облеклото шевове, преместване на тялото само когато хранене
 3. Полово въшка [Ь] : известен като раци, Колонизират в области от дебел растежа на косата особено в лонната област, както и окосмяване по лицето, мишниците и гърдите коса. Те са най-малко вероятно да се намери на зоната на скалпа.

Въшки заразяване на човешки гостоприемник е известен като педикулоза. Всички въшки върху човешкото тяло да оцелеят като се хранят с човешка кръв. Те не са в състояние да лети или скок, или разходка добре върху плоски повърхности. По този начин, да се разпространяват от близък контакт между физически лица. За щастие въшка главата и срамната въшка не са вектори за човешки заболявания / патогени, като въшка на тялото. Което, предава петнист тиф, рецидивиращо треска и Тренч треска. Болестите, причинени от въшки остават голямо значение за здравето на, в беден население ниска хигиена, в резултат на благоприятна среда за разпространението на въшки.

История

Въшките които тормозят човечеството през цялата история и са най- настояще / широко разпространени в средните векове. Войниците се бият в Първата световна война, претърпени поради изключително въшки и болестите, те извършват, както направи германски войници по време на Втората световна война.

Физически атрибути

главата въшки възрастни са леки сив цвят, Илюзия Костенурки по гръб-вентрално плоски, с дължина от 2.1 mm до 3.3 mm. Те имат 6 крака и приложете яйцата си в основата на косъма.

въшки тяло са между 2.3 mm до 3.6 mm в дължина, и се появяват като жълт до бял на цвят. Те също имат 6 крака, като тази на главата въшки. Въпреки това, по тялото въшки носят две антени от главата. За разлика от въшки, на живо и снасят яйца на броя дрехи, бельо, хавлиени кърпи и т.н.

Pubic въшки са светлокафяво и много по-малки в сравнение с дължина от 1.1 mm до 1.8 mm. Срамни въшки Adult са раци като на външен вид, и затова се нарича "раци". Подобно на главата и тялото въшки, срамната въшки имат 6 крака, с кръгло тяло. Когато двете предни крака са по-големи от последните 4. Възрастни снасят яйца на косъма, близо до кожата [II] .

Кръговат на живота

Женската въшка определя приблизително 300 яйца / нита в живота си, на космените фоликули, дрехи шевове, както и база на срамната косъма. Яйцата се излюпват в нимфи ​​след 6 до 10 дни. Нимфите зрели възрастни след 10 дни, и живеят до 30 дни. Това въшки се хранят с кръв до 5 пъти на ден. главата въшки възрастни умират по-малко от 24 часа след отделяне от гостоприемник, докато тялото възрастни въшки може да оцелее между 3 до 5 дни след разделяне гостоприемник. Докато срамната въшки оцелеят между 24 до 48 часа след отделя от хост [III] .

Причини за възникване на инфекции

Заразяване на главата въшки настъпва чрез тясно телесна контакт и четки. Интересното е, че най-често срещаните въшки нашествие е, че на въшка на главата, сред деца на възраст между 3 и 11 години между. Освен това се вижда по-често при популации от нисък социално-икономически статус, където има 4 или повече деца на семейството, както и струпване на ученици в училище контексти. Със степен на нападение от 37% [IV] .

От друга страна, тялото въшки се предава чрез контакт с дрехи и бельо (т.е. дрехи са неефективно измиват, почистват и променени, или липсата на такава). Такива състояния са широко разпространени в претъпкани и нехигиенични среди като приюти за бездомни, сиропиталища, бежански лагери и др въшки тяло са основен проблем за общественото здраве, поради превозвача болести, посочени преди това. С развита скорост заразяване страни е 11% до 22% при нормални условия. Докато процентът на заразяване ескалира до 80% в беден и нехигиенични условия.

Полово въшки заразяване също се предава чрез тясно тяло в тяло контакт т.е. сексуален контакт и са по-често се срещат при възрастни. Тези въшки не са вектори за заболяване. Въпреки това, вторична инфекция може да изпотявам поради ожулване на кожата от надраскване. Проучванията са недостатъчни по отношение на цените на масово нахлуване на срамните въшки, със среден размер на 2%.

Симптоми

Клинична проява включва пруритус (силен сърбеж) и обрив. Ръководителят въшки също предизвика гъделичкане усещане, раздразнителност, безсъние и. Многократното въшки заразяване тяло може да предизвика сгъсти кожата над корема поради прекомерно надраскване причинява по-тъмен, дебела лента на кожата, известен като "болест на скитник". Полово въшки също причинява сърбеж, раздразнителност, умора, и лека треска при пациенти. Инфектирани индивиди трябва допълнително да бъдат оценени за полово предавани болести.

Диагностика

Въпреки диагнозата е сравнима и в трите човешките паразити домакини. Това е диагноза се потвърждава чрез идентифициране на живо нимфа или възрастен въшка.

Лечение

Въшки се лекуват като се използват pediculicides (убие въшки) и овоциди (убие яйца), комбинирани с рутинни повторни лечения. Pediculicides също се използват за лечение на тялото въшки. Въпреки това, подобряването на лична хигиена ще третира тялото въшки. Такива като редовна смяна на чисти дрехи, спално бельо, хавлиени кърпи и използвани от заразен човек. Тези елементи трябва да бъдат измити в гореща вода и оставени за изсушават с помощта на горещ цикъл.

Pubic въшки се лекуват като се използват над брояч аптека мехлеми, съдържащи перметрин, или пиретрини и пиперонил бутоксид. Линданът шампоан и лосион малатион са рецепта лекарства използва и за лечение срамните въшки.

Профилактика и контрол

Въшки

 • Избягвайте главата до главата контакт
 • Не споделяйте дрехи, кърпи, четки и т.н.
 • Избягвайте да лежи на легла, дивани, столове и т.н., че заразено лице е използвало
 • Машина за измиване и сухи елементи тъкани в гореща вода (130 ° F)

Body въшки

 • Редовното къпане, редовна смяна на дрехи
 • Редовното почистване и измиване на дрехи, бельо, хавлиени кърпи и др
 • Не споделяйте облекла със заразени лица, нито бельо, хавлиени кърпи и др
 • Дезинфекция, ако е необходимо

Полово въшки

 • Сексуални партньори или контакти на заразено лице трябва да бъде оценявана за въшки и съответно лекувани
 • Сексуален контакт трябва да се избягва, докато устойчиви повторно заразяване е изключено
 • Не използвайте дрехи, бельо, хавлиени кърпи и др на заразено лице
 • Машина за измиване тъкани изделия с гореща вода (130 ° F) [V]

Сравнение на въшки и раци

ръководител въшка Body въшка Полово въшка (раци въшка)
Намерени предимно в косата, в задната част на врата и задната за ушите Колонизиране в облеклото шевове, преместване на тялото само когато хранене Колонизират в области от дебел растежа на косата особено в лонната област, както и окосмяване по лицето, мишниците и гърдите коса
Вторичните инфекции, дължащи се на ожулване на кожата от надраскване Действа като носител за други заболявания, като петнист тиф, рецидивиращо треска и треска падина Вторичните инфекции, дължащи се на ожулване на кожата от надраскване.
главата въшки възрастни умират по-малко от 24 часа на отделяне от гостоприемник Възрастни въшки тяло може да оцелее между 3 до 5 дни след умират след разделяне гостоприемник. Срамната възрастни въшки оцелеят между 24 до 48 часа след отделя от хост [VI]
Заразяване на главата въшки се осъществява чрез близки телесна контакт и четки Предавани чрез контакт с дрехи и бельо Предавани чрез тясно тяло в тяло контакт т.е. сексуален контакт
скорост на заразяване с 37% Заразяване процент между 11% до 22% при нормални условия и ескалация на 80% в беден и нехигиенични условия Среден размер заразяване на 2%
Клинична проява включва пруритус (силен сърбеж) и обрив. Ръководителят въшки също предизвика гъделичкане усещане, раздразнителност, безсъние и. Клинична проява включва пруритус (силен сърбеж), обрив, скитници заболяване Клиничните прояви включват сърбеж, раздразнителност, умора и леко повишена температура
Изглежда да е плоска и по-дълго. Подобна по външен вид на една бълха. Светло сив цвят. Изглежда да е плоска и по-дълго. Жълт до бял цвят инча Да се ​​показва кратко и раци като. Светло кафяво на цвят.
Третирана използване pediculicides (убие въшки) и овоциди (убие яйца), комбинирани с рутинни повторни лечения. Подобрена лична хигиена, като редовна смяна на чисти дрехи, спално бельо, хавлиени кърпи и използвани от заразен човек. Pediculicides също може да се използва за лечение на тялото въшки Обработени с помощта над брояч аптека мехлеми, съдържащи перметрин, или пиретрини и пиперонил бутоксид. Допълн рецепта лекарства като Линданът шампоан и лосион малатион се използват за лечение на срамните въшки, както добре.
Дължина на 2.1 mm до 3.3 mm 2.3 mm до 3.6 mm в дължина Дължина на 1.1 mm до 1.8 mm
Снасят яйца върху косъма база Снасят яйца върху дрехи шевове и влакна Снасят яйца на косъма

Вижте още за: ,