Разлики между лебед и гъска

Cygnus_olor_2_ (Marek_Szczepanek)

1. Класификация

И лебедът, и гъската принадлежат към семейство Anatidae, чиито първични членове включват и патици.i Въпреки че и двамата принадлежат към едно и също семейство, изглежда, че лебедът е много по -малко разнообразен от гъската. Под неговия единствен род, Лебед, има само седем подвида, докато гъската е много по -разнообразна с 3 рода и 22 подвида.

2. Външен вид

Като се имат предвид близките семейни отношения, външният им вид може да бъде подобен и е лесно да се обърка един с друг. Има обаче някои физически различия. Първо, гъските са по -малки от много по -големите лебеди, чиято максимална дължина може да бъде до шест фута. При 35 килограма максималното тегло на лебеда също е значително по -голямо от това на гъската. от друга страна, са склонни да бъдат по-скоро с черен, сив или кафяв цвят, с бели белези, които обикновено се намират на корема или долната им опашка. IV Друга забележима разлика е по-дългата шия на лебеда, която има забележима S-образна крива до it.v Това е характеристика, която липсва на гъската, тъй като врата им е по -къса и права. Гъските също обикновено имат по -дълги крака, въпреки че са по -малки на ръст.vi

3. Местообитание

Лебедите се срещат по целия свят и си правят дом на всеки континент, с изключение на Антарктида.vii За разлика от това, гъската може да се намери само в северното полукълбо, в Северна Америка, Европа и Азия. Viii Лебедите също обичат да живеят на реки, в езера, езера, блата и дори влажни горски зони.ix Въпреки благодатта си във водата, лебедите са склонни да бъдат неудобни, когато са на сушата. Това е в контраст с гъската, която обича да съчетава местообитанието си с вода и земя, прекарвайки време в полета, прерии, тундра и гори, както и в езера, езера, реки, потоци, заливи и дори океани.x

4. Диета

Тъй като лебедът е предимно водно животно, диетата му обикновено се състои от водорасли, растения, корени, листа и семена, които може да открие под повърхността на водата. Може дори понякога да яде малки миди, но изглежда предпочита зеленчукова диета. Само в определени райони или обстоятелства лебедът ще търси храна като зърно или царевица на сушата. Xi Подобно на лебедите, гъските обикновено са тревопасни, но техните източници на храна обикновено се намират на сушата. Това включва треви, корени, листа, стъбла и кълнове на растения, ориз и царевица. Понякога гъските могат също да се хранят с насекоми или дребни риби. Xii

5. Развъждане

Има някои прилики и разлики между развъдните навици на гъски и лебеди. И двамата са склонни да се чифтосват за цял живот, но ще намерят нов партньор, ако настоящият им партньор умре. Xiiii Те също са склонни да се върнат в района, в който са родени да гнездят. по -ранна възраст от лебеда. Гъската първа гнезди, когато навърши две години, а гнездовият им сезон се случва от март до май, xv, докато лебедът обикновено гнезди на възраст от 3 до 7 години (понякога, макар и рядко, те започват на 2) и те ще гнездят през април до юли в северното полукълбо.xvi Изглежда също така, че понякога двойките лебеди ще изберат да не живеят заедно въпреки статута си на партньори през целия живот, докато семействата на гъските не се разпадат през цялата година и имат много силни семейни единици.xvii

6. Население

Глобалната популация от лебеди и гъски също е много различна. Лебедите се срещат много по -рядко от гъските и в много случаи се считат за застрашени. Популацията на лебеда -тръбач в Северна Америка е била 46 000 през 2010 г., което е драстично увеличение от 3 700 през 1968 г. xviii Това е в рязък контраст с канадската гъска, срещана също в Северна Америка, чиято популация се оценява на близо 5 милиона и е толкова често, че в някои региони се счита за градски вредител.xix Състоянието на опазване на лебеда се счита за „застрашен“ xx, докато този на гъската е „най -малкото безпокойство“. xxi

7. Хищници

Поради своя размер и разликата в местообитанията, гъската и лебедът също имат различни естествени хищници. Тъй като те са с по -малки размери, гъските имат повече хищници, отколкото лебедите. Това би включвало лисици, диви кучета, миещи мечки, птици и хора.xxii Най -големият хищник на лебеда е човекът, който ще го ловува заради месото и перата си. Други хищници включват вълкът и миещата мечка.xxiii

2 коментара

  1. ?? Снимката лебед или гъска ли е? да фук

Вижте повече за: ,