Разлика между зебра и кон

zebras Зебра срещу кон

Научното име на кон е Equus ferus caballus. Това е бозайник с копитни животни и подвид на седемте съществуващи вида от семейство Equidae. През последните 45 до 55 милиона години конят се е развил от малко многопръсто същество до голямо еднопръсто животно. Одомашниването на коне започва около 4000 г. пр. Н. Е.

Думата „зебра“ произлиза от старопортугалски термин zevra, което означава див задник. Зебрите са известни със своите бели и черни ивици. Техните шарки и форми са уникални за отделните зебри. Зебрите са социални животни и се срещат в големи стада или малки хареми. Зебрите никога не са били опитомявани. Открити са три вида зебри. Това са равнинни зебри, планински зебри и зебри на Греви. Plains Zebra и Mountain Zebra принадлежат към подрода Hippotigris, докато Zebra Grevy принадлежат към вида Dolichohippus. Това е подобно на магаре, докато равнините и планинските зебри са доста близки до конете.

Има много отличителни черти между кон и зебра. Костната структура на двете животни е различна. Зебрите притежават твърди опашки за разлика от конете. Анатомията на кон ги кара да използват скорост, за да бягат от хищниците. Те имат добре развито чувство за баланс. Те имат мощна борба или бягство в себе си. Конете се привикват да спят, докато стоят изправени. Женските коне са известни като кобили и носят детето си в продължение на 11 месеца. Млад кон се нарича жребче, което се изправя и бяга малко след раждането. Конете се тренират перфектно на възраст от две до четири години. Средната продължителност на живота на един кон е около 25 до 30 години.

Зебрите се срещат на различни места като савани, тревни площи, гори, планини, хълмове и храсталаци. Някои антропогенни фактори са повлияли на популацията на зебри. Ловът на зебри за кожи и унищожаването на земите засегнаха популацията на зебри. Греви и планински зебри се считат за застрашен вид.

2 коментара

  1. Смисълът, който статията има, не е много и всъщност не показва как те са различни. Или разликата е просто там, но не ми говори много.

    И така ... зебрите имат костна структура, което ги прави по -твърди от конете, но и значително по -бавни?

  2. Докато вашето сравнение между броненосец/мравояд е доста разумно и информативно, сравнението кон/зебра е непълно и неясно, с много малка стойност за сравняване на двата вида.

Вижте повече за: ,