Разлика между дрожди и гъбички

Дрожди срещу гъбички

Гъбичките принадлежат към царството на гъбите. Дрождите, които донякъде са свързани с гъби, са едноклетъчни гъби.

Гъбичките са изградени от хифи. Това са дълги тръби, които образуват клони и покриват много области.

В царството на гъбите има над 80 000 известни вида. Тъй като има хиляди видове, е трудно да се каже за общите характеристики на гъбата. Гъбата идва с много характеристики, включително липса на съдови тъкани и хлорофил. Тъй като не съдържа хлорофил, гъбите не могат да приготвят собствена храна чрез задълбочена фотосинтеза . И тъй като те не съдържат съдови тъкани, те имат определени ограничения за хранителните вещества, които получават.

Дрождите се размножават чрез пъпкуване. Гъбите се размножават както полов, така и безполов път. Някои гъби се размножават чрез спори, а някои други, като произвеждат свои клонинги.

Дрождите и гъбите са известни от много дълги години. Археолозите са открили наличието на дрожди в пивоварни и пекарни в Египет, датиращи от преди около 4000 години. Едва през 19 -ти век хората можеха да се замислят какво е дрожди. Луи Пастьор е първият, който обявява, че дрождите са жив организъм. Разпенването и втасването на хранителни продукти се дължи на процеса на ферментация, който се дължи на наличието на мая.

Гъбичките играят важна роля в цикъла на хранителните вещества, а също и в разлагането на органични вещества. Те се използват и като храна, като трюфели и гъби. Гъбата, особено дрождите, се използва в процеса на ферментация на различни хранителни продукти. Гъбичките се използват и за производство на антибиотици. Те функционират и като биологични пестициди.

Резюме:

1. Гъбичките са направени от хифи. Това са дълги тръби, които образуват клони и покриват много области. 2. Дрождите, които са донякъде свързани с гъбите, са едноклетъчни гъби. 3. В царството на гъбите има над 80 000 известни вида и дрождите са един от тях. 4. Гъбата идва с много характеристики, включително липса на съдови тъкани и хлорофил. 5. Дрождите се размножават чрез пъпкуване. Гъбите се размножават както полов, така и безполов път. Някои гъби се размножават чрез спори, а някои други, като произвеждат свои клонинги. 6. Археолозите са открили наличието на дрожди в пивоварни и пекарни в Египет, които датират от преди около 4000 години. 7. Едва през 19 -ти век хората можеха да имат някои мисли за това какво е дрожди. Луи Пастьор е първият, който обявява, че дрождите са жив организъм.

1 коментар

  1. О, затова лириката на System of a Down гласи: „Хората с гъби комбуча ...“, въпреки че комбуча не се прави с гъби, а отчасти с мая.

Вижте повече за: